27 трав. 2021 12:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

138

0

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей, тут готують майбутніх інженерів

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей, тут готують майбутніх інженерів

Вже четвертий рік поспіль маленькі фахівці цифрового середовища із Війтівецької громади поспішають за свої ноутбуки та комп’ютери, аби поринути у захопли­вий світ сучасних технологій в рамках проєкту «ІТ-освіта у сільській місцевості» від агропромхолдингу «Астарта-Київ»


Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей,  тут готують майбутніх інженерів

  • Це наш друг – Михась, - із захопленням розповідає учениця (Анна Маткобожик) Війтівецькоїшколи, учасниця проекту «ІТ-освіта у сільській місцевості» демонструючи свого електронного підопічного. -Він вміє розмовляти і ми з ним бавимося. Ми його програмуємо, а він слухняно виконує наші команди. Тут дуже цікаво весело. Я навчилася програмувати, створювати анімацію, інте­рактивні історії та ігри, а займатися з роботами ще цікавіше, тому ми із задоволенням відвідуємо гурток і постійно дізнаємося багато чого цікавого, - говорить дівчинка.

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей,  тут готують майбутніх інженерів

  • Завдяки ініціативі компанії АСТАРТА курс «ІТ-освіта у сільській місцевості» було започатковано на базі нашої школи ще у 2018 році. З того часу більше 150 школярів змогли опанувати програмування у середовищі «Scratch» та основи робототехніки. Дітки, вивчаючи програмування створюють власні прогами, анімації та додатки. Згодом на них чекає освоєння основ робототехніки. Вкотре вислов­люю слова щирої вдячності компанії «Астарта-Київ» за «фабрику гарних справ», зокрема і за розвиток ІТ-освіти в сіль­ській місцевості та ТОВ «Хмільницьке» - за підтримку таких гарних ініціатив, - розповідає керівниця гуртка при Війтівецькій школі Валентина ТКАЧУК.

Вже четвертий рік поспіль маленькі фахівці цифрового середовища із Війтівецької громади поспішають за свої ноутбуки та комп’ютери, аби поринути у захопли­вий світ сучасних технологій в рамках проєкту «ІТ-освіта у сільській місцевості» від агропромхолдингу «Астарта-Київ».

Десятки учнів із нетерпінням очікують на початок занять, адже попереду насичені п’ять місяців навчання, впродовж яких юні ІТ-шніки матимуть можливість ознайомитися із базовими принципами програмування та використання ІТ-тех­нологій. Кожна група вивчає середовище програмування та основи робототехніки.

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей,  тут готують майбутніх інженерів - фото 2

Завдяки агрофірмі «Хмільницьке» агропромхолдингу «Астарта-Київ» не лише школярі мають доступ до сучасної освіти -дорослі мешканці прилеглих сіл також вивчають тонкощі корис­тування комп’ютерною технікою та су­часними комунікаційними технологіями.

  • Комп’ютерні курси мені стали в нагоді під час вступу у вищий навчальний заклад. Для вступу потрібно було багато чого знати, зокрема і основи володіння ПК. Тут я отримала знання, які допомогли мені ефективно навчатися у ВУЗі, - розповідає Людмила Матяш, слухачка проєкту «ІТ-освіта у сільській місцевості. – Вдячна компанії АСТАРТА за таку можливість – безкоштовно навчитися, наблизитися до ІТ-технологій.

Курс для дорослих, що розрахований для людей старшого віку, розроблений для по­бутових потреб мешканців сіл та має на меті навчити учасників проекту базовим IT-навичкам. До нього були включені нав­чання роботи з комп’ютером, Інтернетом, електронною поштою, оволодіння попу­лярними соціальними мережами. Крім того, програма курсу дозволяє, а також ознайомитись із ресурсами для самороз­витку, щоб у подальшому дорослі слухачі курсів мали змогу самотужки отримувати нові знання й розвивати свої навички та вміння при спілкуванні із сучасною циф­ровою технікою.

Старші навчальні групи під час реалі­зації проекту займаються у змішаному фор­маті, що передбачає самостійні роботи он-лайн і практику з викладачем. Навчан­ня зазвичай проводяться у вихідні дні.

Як мо­лодь, так і люди поважного віку протягом 19 суботніх занять із захопленням опано­вують нові комп’ютерні програми, осо­бливості роботи із комп’ютерною технікою та Інтернетом. Освітня ініціатива АСТАРТИ дала змогу «потоваришувати» із світом сучасних технологій понад 120 дорослим учасникам проєкту, які вже сьогодні втілюють свої знання та навички у своєму повсякденному житті та роботі.

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей,  тут готують майбутніх інженерів - фото 3

– Успіх будь-якої справи залежить від мотивації! Кожна людина від природи володіє всі­ма ресурсами, які необхідні для досягнення цілей, треба лише навчитися їх адекватно оціню­вати та реалізовувати, – гово­рить заступник генерального директора ТОВ «Хмільницьке» із соціального партнерства Петро Сидоренко, котрий і ко­ординує соціально-освітній проєкт з інформаційних техно­логій. – Наші учні мотивовані та орієнтовані лише на успіх, адже навчаються із задоволен­ням та сповна використовують отриману можливість опанову­вати новітні технології.

Петро Володими­рович в пам’яті повертається на 4 роки назад. Точка відліку – 18 березня, адже саме тоді на базі місцевої школи вперше стартував цей цікавий та необ­хідний освітній курс.

– За цей час ми вже маємо сотні випускників дорослої групи, які успішно завершили навчальний курс та з радістю застосовують у роботі здобуті навички. А наші дітки – це просто наша гордість! Scratch вивчають на відмінно. Доказ цьому – успішна участь у різноманітних хакатонахта конкурсах. Звідти наші розумнич­ки привозять перемогу та цінні і розвиваючий подарунки. За цей період наші дітки виросли не тільки фізично, а й розвину­ли аналітичне мислення, заціка­вились темою нових технологій. Багато з наших учнів тепер мрі­ють стати програмістами та ро­бототехніками. І я впевнений, що їхня мрія таки здійсниться!

Розповідаючи про плани на майбутнє, Петро Сидоренко наголошує, що ІТ-освіта про­довжується, набираючи обертів, розширюючи горизонти та при­ваблюючи дітей.

За цей період ІТ-курси вдалося організувати на базі 4-х шкіл краю: Війтівецькій, Малобраталівській, с. Великі Деревичі, с. Мшанець. І попри всі незручності та обмеження сучасності – дітки успішно освоюють новітню техніку та технології.

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей,  тут готують майбутніх інженерів - фото 4

Проєкт АСТАРТИ «ІТ-освіта у сільській місцевості»: Тут не розважають дітей,  тут готують майбутніх інженерів - фото 5