25 черв. 2022 18:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

123

0

Рада розгляне законопроєкт про виїзд чоловіків під час воєнного стану: що він передбачає

Рада розгляне законопроєкт про виїзд чоловіків під час воєнного стану: що він передбачає

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону про заборону на виїзд чоловіків віком 18 до 60 років під час воєнного стану


Рада розгляне законопроєкт про виїзд чоловіків під час воєнного стану: що він передбачає

У Верховній Раді 22 червня зареєстрований проєкт закону №7484, яким передбачено внести зміни до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Про це пише АрміяINFORM - інформаційний сайт Міністерства оборони.

«Головною метою проєкту Закону є задоволення в умовах воєнного стану потреб Збройних Сил України, інших військових формувань у межах необхідної чисельності призовників та можливість певної категорії осіб чоловічої статі призовного віку, захищаючи свою країну, себе, своїх рідних і близьких, залишитись для проходження служби за місцем свого проживання чи виїхати у безпечніше місце чи країну», - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документу також звертають увагу на те, що нині порядок виїзду з України чоловіків регулюється лише указом Президента України про загальну мобілізацію, відтак пропонуюють доповнити закон «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» новою статтею.

Зокрема, документ пропонує встановити, що громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі України під час воєнного стану. При цьому залишити межі країни в цей період зможуть:

  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • чоловіки, визнані особами з інвалідністю або, відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;
  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • інші особи, перелік яких визначатиме Кабінет Міністрів.

Фактично, це категорії, які мають право на відстрочку під час загальної мобілізації.

Окрім того, проєкт закону визначає, що певній категорії громадян надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема йдеться про військовозобов’язаних, заброньованих на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. До цієї категорії входять також громадяни, визнані особами з інвалідністю або непридатними до військової служби за станом здоров’я. Їх не зможуть залучати до військової служби без добровільної згоди, відтак цим категоріям громадян дозволятиметься виїзд за кордон.

Також документ пропонує встановити положення, відповідно до якого деякі категорії громадян можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою та проходити військову службу в межах області, в якій вони зареєстровані чи проживають, зокрема, особи з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info