14 груд. 2016 11:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

106

0

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017


«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017

 13 грудня в сесійному залі Вінницької міської ради відбулись громадські слухання з обговорення проектів Програми економічного і соціального розвитку м. Вінниці на 2017 рік та міського бюджету м. Вінниці на 2017 рік.

«Сьогодні міська рада представляє для обоготворення проект міського бюджету 2017 року за яким територіальна громада буде функціонувати протягом наступного року та проект Програми економічного і соціального розвитку м. Вінниці на 2017 рік. Це два дуже важливі документи, які будуть визначати рівень і напрямок функціонування міста в короткостроковій перспективі.

Презентуючи сформовані нами плани на 2017 рік, ми хочемо почути вашу оцінку, ваші пропозиції і ваші бачення. Сподіваємось на конструктивний зворотній зв'язок, завдячуючи якому ми можемо доповнити наші проекти реалістичними ідеями», - зазначив головуючий, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський.

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017

Після того, директори департаменту економіки та директор департаменту фінансів міськради озвучили детальну інформацію про «Програму» та бюджет запланований на 2017 рік. Потім громадяни висловили свої зауваження та пропозиції.

Першим питання директору департаменту фінансів Наталі Луценко поставив Петро Гандурський. Він запитав чи Михайло Луценко, який є директором КП «Вінницька транспортна компанія», чи це не Ваш родич і чи немає конфлікту інтересів.

«Це не мій родич. Це мій чоловік, але конфлікту інтересів немає», – відповіла Наталя Дмитрівна.

Потім П. Гандурський запитав, чому міська рада пізно подала бюджет, що люди не встигли ознайомитись. Наталя Луценко відповіла, що перераховували показники за новою мінімальною зарплатою – 3,2 тис. гривень

«Ми звертаємо увагу на ваші зауваження. Обіцяємо виправити, що стосується розміщення матеріалів за раніше. Але причиною стало те, що ми спочатку сформували бюджет за тими показниками, які були, а потім виникла ідея мінімальної зарплати 3,2 тис. гривень (Постанова КМУ – ред.), нам довелось переробляти розрахунки», відповіла директор департаменту фінансів.

Вінничанка Марина запитала, скільки сімей отримали в 2016 році і яку суму виділили на покриття субсидій в 2017 році.

«Звернулось 75825 домогосподарств за субсидією, 74190 розглянуто позитивно, але призначено субсидію 72600. Є різниця в 2000, тому що ті хто сьогодні вийшов з субсидією на «нуль» є в базі і в разі зміни обставин вони будуть мати право на автоматичний перерахунок субсидій», - повідомила заступник міського голови Галина Якубович.

Громадський активіст Віктор Перлов підняв питання зручності доріг та ремонт площі Привокзальної.

«В нас в програмі соціально-економічного розвитку декларується, що проблемним питанням є наша дорожня і пішохідна мережа, яка не повністю пристосована для осіб з обмеженими фізичними можливостями. В розділі «цілі» та «очікувані результати» це питання повністю втрачається, тобто ми не закладаємо конкретні заходи під вирішення цієї проблеми. Проблема актуальна. Є Келецька, Пушкіна, Свердлова, 600-річчя, по яких просто неможливо напряму проїхати. Я гадаю, що варто було б відокремлювати, щоб не розмазувалось в загальних питаннях.

Потім по бюджету є розділ – розроблення і планування територій площі Привокзальної. В нас працював урбаніст Томан Урс, який зробив проект…», - говорить В. Перлов.

 Галина Якубович відповіла, що напрацювання урбаністів це бачення, а в мерії планують замовити проект.

«В нас працювали швейцарські колеги, які розробляли транспортну стратегію. В частині цього було і питання, яке опрацьовувалось фахівцями, щодо проекту площі Привокзальної. Але зараз йде мова про проектні рішення, які мають зробити фахівці саме проектанти, які мають показати на тій базі, яку зробили швейцарські колеги зробити вже проект, який в подальшому буде реалізовуватись. Тобто, готового проекту не було. Це були напрацювання швейцарських колег, які рекомендували як правильно організувати рух», - відповіла Г. Якубович.

Віктор Перлов зауважив що у Вінниці мало острівців безпеки, і місто відстало в цьому напрямку від Львова та інших обласних центрів.

«Програмою підвищення безпеки дорожнього руху, на яку виділяються кошти у міському бюджеті, фактично не містить в собі жодних заходів по підвищенню безпеки громадян, це поточне обслуговування мережі…», - продовжив В. Перлов.

«Щодо благоустрою та користування людей з обмеженими фізичними можливостями, в бюджеті передбачено достатньо коштів, як на поточний благоустрій – 118 млн. гривень, так і на капітальні видатки – 141 мільйон. Наш департамент комунального господарства і благоустрою при виконанні робіт враховує все… ви справді поставили питання: нам потрібно більш детально прописати це в одній з наших програм, як Ви думаєте, Володимир Миколайович», - звернулась Луценко з питанням до Ніценка.

«При капітальному будівництві і проектуванні ми все враховуємо. Нас консультують і представники «Гармонії». Що стосується безпеки руху, то ми теж все врахуємо, будемо побити безпечні переходи, освітлення та інше», - відповів директор департаменту комунального господарства і благоустрою Володимир Ніценко.

«Щодо підвищення безпеки дорожнього руху, не можу сказати, що у Вінниці немає острівців безпеки. Вони є, все більше їх з’являється. Але я впевнений що нам не потрібно зупинятися на цьому і наш департамент завжди пам’ятає що наше місто розвивалось», - додав Владислав Скальський.

 Вінничанин на прізвище Сіранчук запитав, чи передбачено наступного року бюджетом компенсацію за пільговий проїзд пенсіонерів у Вінниці.

«На рівні держави це питання, нажаль, поки не вирішено. Але в 2017 році ми забезпечили достатнє фінансування транспортної компанії, що дозволило здійснювати міські перевезення всіх пільгових категорій, включаючи пенсіонерів. Також 1 млн. гривень передбачено для приміського перевезення залізничним транспортом», - відповіла Н. Луценко.

Молода вінничанка поцікавилась коли відремонтують «Райдугу».

«В нас є багато танцювальних колективів, але в місті мало концертних залів, в яких можна проводити заходи. Виникає питання: коли буде реставрація кіноконцертної зали «Райдуга»? – запитала дівчина.

Потім вийшла Таїса Гайда і запитала, для чого мерія виділяє кошти на ремонт «Райдуги».

«Я хотіла запитати по «Райдузі». Дивіться, до нас приїжджали німецькі партнери, ми їх туди водили, показали той нещасний хрест, купа людей, які були загинули, зараз ми по совковій традиції починаємо на місці тих загиблих відновлювати «Райдугу». Кожного року з 2012, я бачу туди вкидаються гроші. Можливо пора зробити якісь обговорення», - говорить Т. Гайда.

«Питання в стані обговорення. Зверніться письмово…», - почала Н. Луценко.

«Таїсія, дивіться, тільки що було дві думки: молодь каже, що треба щось робити, і ми розуміємо що в місті це потрібно, Ви кажете – не треба. Є пропозиція – давайте обговоримо, але ми дійсно бачимо що в місті такий заклад має бути, він потрібен. Але будувати його окремо..? Будем бачити, давайте обговорювати», - сказала Галина Галина Якубович.

Громадські слухання завершились через дві години, ухваленням Програми економічного і соціального розвитку м. Вінниці на 2017 рік та міського бюджету м. Вінниці на 2017 рік, після того як дві депутатки позмагались біля трибуни за мікрофон.

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 2

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 3

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 4

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 5

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 6

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 7

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 8

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 9

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 10

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 11

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 12

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 13

«Райдуга», проїзд пенсіонерів та зручні вулиці: питання, які підіймали вінничани під час обговорення бюджету 2017 - фото 14

Вінниця.info