26 лют. 2021 11:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Влада
0

112

0

Разумков у Вінниці анонсував старт судової реформи

Разумков у Вінниці анонсував старт судової реформи

На наступному тижні Парламент розглядатиме законопроект, який дасть старт судовій реформі в Україні.


Разумков у Вінниці анонсував старт судової реформи

На наступному тижні у Верховній Раді розглядатимуть законопроект №3711, який стосується реформи судочинства.

Про це 26 лютого під час брифінгу розпів спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков, відповідаючи на запитання журналістів.

«В нас дуже колотить областю, коли йде мова про призначення старост. Нам цей законопроект, який би врегулював всі ці відносини, дуже потрібен. І друге питання: судова реформа. Пік був по судовій справі Стерненка. На місті Вінниці можу сказати, що по два-три роки затягуються суди. Навіть найрезонансніші, коли вбивця є, який вбив чотири члена своєї сім’ї. Суди стають більш закритими, судді мають багато можливостей не допустити пресу, не допустити громадських активістів. В тому числі, і пандемія є однією з причин. Як Ви бачите далі реформування судової гілки влади?», – запитала кореспондентка одного з місцевих видань.

«Якщо ми говоримо про реформу судів, на наступному пленарному тижні буде нарешті розглядатися закон № 3711, про який багато говорять і який стосується реформи судочинства. Проблема з судами є. І є випадки, що люди навмисно закриваються. Шукають механізми, як це зробити. А є інша проблема – нам не вистачає суддів. Тому що в нас є районні суди, де немає суддів фактично. І нам також треба буде виходити з цієї проблеми. І це можна буде зробити лише із запущенням судової реформи. Тому ми це розуміємо. Ми будемо йти по цьому шляху. Я свідомий того, що це не простий і не швидкий шлях», – відповів Дмитро Разумков, який приїхав з робочим візитом до Вінниці.

За словами посадовця, судова реформа важлива не лише для громадського сектору, але й економічного. На сьогодні в Україну надходить недостатньо інвестицій. І причина тому полягає в незахищеності інвестора. І єдиним механізмом захисту, зазначає Разумков, є суди.

«В нас інвестиції в країну не йдуть не тому, що в нас війна. Не тому, що в нас високі податки. А тому що інвестор не може бути впевнений, що він буде захищений. І зараз кажу не лише про іноземні інвестиції, а навіть про власні інвестиції. Внутрішні інвестиції. Тому що ми всі добре пам’ятаємо, і воно на сьогодні «впало», але рейдерство було. І воно дуже сильно підірвало довіру до ведення бізнесу в України. А єдиним механізмом захисту є суди», – підкреслює посадовець.

Також Дмитро Разумков повідомив, що у Верховній Раді готують законопроект щодо призначення старост. Завдяки цьому рішенню вдасться врегулювати процес відносин між різними органами влади.

«Повертаючись до питання старост. Якщо не помиляюсь, на цьому тижні також буде законопроект, пов’язаний зі старостами, і ми зможемо його проголосувати. Це також частина реформи децентралізації. І він також буде прийнятий», – каже Разумков.


Нагадаємо, нещодавно у Вінниці відбувся суд над Дмитром Мальцем, якого підозрюють в убивстві матері, дружини та двох дітей. На судовий процес не допустили пресу, попри резонансність даної справи.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info