19 лип. 2019 14:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

80

0

Реклама без вихідних даних, передвиборчі маніпуляції та конфлікти: Вінниччина напередодні голосування

Реклама без вихідних даних, передвиборчі маніпуляції та конфлікти: Вінниччина напередодні голосування

Протягом двох місяців у Вінницькій області фіксувалися розповсюдження політичної реклами без вихідних даних, розміщення її в неналежних місцях, чорний піар, використання кандидатами символіки інших політичних партій


Реклама без вихідних даних, передвиборчі маніпуляції та конфлікти: Вінниччина напередодні голосування

В цю неділю, 21 липня, в Україні пройдуть дострокові вибори до парламенту. В зв’язку із короткими термінами виборчої кампанії, кандидати у нардепи інтенсивно використовували різні методи агітації. Протягом двох місяців у Вінницькій області фіксувалися розповсюдження політичної реклами без вихідних даних, розміщення її в неналежних місцях, чорний піар, використання кандидатами символіки інших політичних партій.

Лише 48 мільйонів гривень по Україні було витрачено на рекламу в соціальних мережах, які є неконтрольованою платформою.

Про ці та інші факти йшлося під час пресконференції ОПОРИ щодо підсумків виборчої кампанії на позачергових виборах.

Дана агітаційна кампанія, на думку ОПОРИ була складна та екстраконкурентна. Вона була конфліктною і з порушенням виборчого законодавства, соціологією, яка подекуди була маніпулятивною.

«Варто зазначити, що кандидати-мажоритарники вели і ще сьогодні ведуть виборчу кампанію значно активніше, ніж політичні партії. Представники політпартій здебільшого звузили свою роботу з виборцями через рекламу, через поширення друкованих матеріалів у соцмережах. У цій виборчій кампанії найпоширенішими порушеннями є поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних та в неналежних місцях. Незважаючи на те, що Вінницькою міськрадою були визначені місця для агітації, ОПОРА в липні продовжує фіксувати масову розклейку агітаційних матеріалів на електроопорах, зупинках, транспорті, в під’їздах і на вітринах магазинів.

Дуже зросла кількість агітації у соцмережах, на цих виборах чітко продемонстровано неврегульованість та недостатня прозорість витрат на політичну рекламу в Інтернеті. По Україні 48 мільйонів гривень було використано на рекламу в соцмережах. Це неконтрольована сфера, тому тут є і чорний піар, і фейки та інша недостовірна інформація», – розповідає Галина Сегеда, прес-секретарка ГМ ОПОРА.

Також Галина Сегеда додала, що багато агітації було шляхом введення виборці в оману. Використання логотипів та символіки інших політичних партій, це також соціологічні дослідження.

Реклама без вихідних даних, передвиборчі маніпуляції та конфлікти: Вінниччина напередодні голосування

«Варто зазначити, що громадянин має зробити вибір без тиску і без соціології, якщо вона не викривлена. Вчора нашими спостерігачами був зафіксований випадок у 14 виборчому окрузі, де за кандидатку в нардепи розповсюджувались газети і в цих газетах було повідомлення про те, що саме ця кандидатка там перемагає і вона позиціонує себе, як представниця від партії «Слуга народу», хоча на цьому окрузі є офіційна висуванка політпартії від «Слуги народу». Також 18 липня було зафіксовано випадок, коли за кандидатку у нардепи агітує іноземка. У «Фейсбуці» було розміщено ролик, де іноземка говорить про кандидатку і спонукає виборців за неї голосувати», – зазначила Галина Сегеда.

Про адміністративні правопорушення, які стосуються парламентських виборів, розповів омбудсмен із захисту виборчих прав ОПОРИ Тарас Коваль.

«Сьогодні судами Вінницької області винесено три рішення у справах про адміністративні правопорушення, які стосуються парламентських виборів, всі три йдуть за ст.212 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме – поширення друковано агітаційної продукції, яка не містить вихідних даних.

2 липня Гайсинський районний суд притягнув громадянку до відповідальності. 11 липня Ямпільський районний суд закрив провадження у справі через те, що поліцейські неправильно вказали номер статті 212 зі значком 13. Суд із цієї підстави звільнив особу, яка обвинувачувалась у правопорушенні. 15 липня Вінницький міський суд притягнув громадянина до відповідальності через те, що він 19 червня в Гайсині поширював постери з політичною рекламою «Опозиційного блоку», – зазначив Тарас Коваль.

Реклама без вихідних даних, передвиборчі маніпуляції та конфлікти: Вінниччина напередодні голосування  - фото 2

На сьогоднішній день є зареєстровано 157 повідомлень про можливі порушення діючого законодавства, із цієї кількості складено вже 13 адмінматеріалів та скеровані до суду, по одному з них вже є рішення суду.

«Для проведення виборчого процесу на території Вінницької області буде залучено майже 5 тисяч правоохоронців і представників силових відомств. Крім того, понад 550 працівників поліції, які 21 липня нестимуть службу відповідно до свого графіку: правопорядок на вулицях, прийматимуть виклики. На сьогоднішній день є зареєстровано 157 повідомлень про можливі порушення діючого законодавства, із цієї кількості складено вже 13 адмінматеріалів та скеровані до суду, по одному з них вже є рішення суду.

Також 4 кримінальні провадження. До речі, вчора було одне із них, зареєстроване по 18 округу, там був підкуп виборців. Один із членів виборчої комісії шляхом пропозиції по 200 гривень намагався збільшити чисельність прихильників до одного із кандидатів», – зазначив Руслан Мороз т.в.о. начальника ГУ НП.

Руслан Мороз також зазначив, що на великих виборчих дільницях області буде від 1500 і більше поліцейських, таких дільниць в області 292, на яких обов’язково буде по 2 поліцейських. Решта дільниць – по одному поліцейському.

Вінниця.info