22 черв. 2020 11:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

152

0

Реконструкцію парку «Хімік» почнуть із зовнішнього освітлення

Реконструкцію парку «Хімік» почнуть із зовнішнього освітлення

Зараз готовий проект «проходить» комплексну держекспертизу


Реконструкцію парку «Хімік» почнуть із зовнішнього освітлення

Реконструкцію парку «Хімік» розпочнуть в цьому році. Спочатку там планують зробили зовнішнє освітлення, а поки що вже готовий проект «проходить» комплексну держекспертизу. Найближчими днями очікують висновок. Далі планують оголосити тендер і почати самі роботи з реконструкції.

Як зазначив міський голова Сергій Моргунов, парк «Хімік» входить до складу великої і серйозної реконструкції мікрорайону Замостя.

«Перший крок ми уже зробили: на вулиці Замостянській вже другий рік поспіль вінничани можуть відчувати покращення комфорту. Наступний етап – це реконструкція парку «Хімік». Тут важливо, що саму Концепцію реконструкції парку «Хімік» розробляли спільно мешканці того мікрорайону, Агенція просторового розвитку, архітектори й урбаністи», – каже Сергій Моргунов.

Реконструкцію парку «Хімік» почнуть із зовнішнього освітлення

На громадських слуханнях у червні минулого року були затверджені зміни до детального плану території, після чого перейшли до розробки проектно-кошторисної документації. Наразі готовий проект проходить комплексну державну експертизу. Висновки якої очікуються з дня на день.

Наступний етап – формування технічного завдання на тендер. Від моменту оголошення до укладання угоди по процедурі міжнародних торгів – близько до 2-х місяців.

«Спочатку будемо робити освітлення. У міському бюджеті закладено 1,5 млн грн на ці роботи. Також проект отримав підтримку від нашого партнера – німецької урядової організації «GIZ». Це 50 тисяч євро (що еквівалентно також приблизно 1,5 мільйонам гривень) на закупівлю ліхтарів. Тож, сумарно буде виділено 3 млн грн», – розповів міський голова.

Реконструкцію парку «Хімік» почнуть із зовнішнього освітлення  - фото 2

Реконструкцію парку планується здійснювати поетапно. Нове якісне освітлення, відповідно до розробленого проекту, буде першим етапом реконструкції, який проводитиметься за підтримки Вінницької міської ради та уряду Німеччини та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Додатково про концепцію парку. Базові принципи Концепції:

1. Парк є локальним, а не загальноміським

2. Найбільшими цінностями парку є дерева та відпочинок на свіжому повітрі

3. У парку має бути акцент на здоровому способі життя

4. Врахування потреб різних вікових та соціальних груп і сприяти їх взаємодії

5. Парк є місцем комунікації та інтеграції людей

6. Парк повинен мати власну ідентичність та бути унікальним.

Реконструкцію парку «Хімік» почнуть із зовнішнього освітлення  - фото 3

Образ, ідея – у хімії різних настроїв та почуттів у парку, щоб кожен відвідувач відчув парк своїм. Таким чином облаштовуються три зони: зона «Реакція» з максимальною соціальною взаємодією (простір головної алеї і ключової локації); зона «Вибух», де дитячі активності і спорт створюють динамічну атмосферу; зона «Розчинення» у природі – де максимально зберігається відчуття перебування у лісі.

Нагадаємо, що минулого року у Вінниці представили фінальну концепцію парку «Хімік», над якою працювали урбаністи трьох команд і місцеві мешканці. Врешті, основою для майбутнього перевтілення локації став проект одеситів. Він передбачає створення оригінальної «лавки добросусідства», кількох дитячих майданчиків, спортивної зони, встановлення тренажерів.

Вінниця.info