1 серп. 2016 11:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

83

0

Рекордні жнива. Вінницькі аграрії намолотили другий мільйон тон зерна

Рекордні жнива. Вінницькі аграрії намолотили другий мільйон тон зерна

 До кінця тижня більшість господарств Вінниччини завершать жнива з рекордними врожаями


Рекордні жнива. Вінницькі аграрії намолотили другий мільйон тон зерна

 Вінницькі аграрії намолотили більше двох мільйонів тон зернових. Із 549 тис. га зібрали 405 тис. га., це 70%. У порівнянні з минулими роками врожайність зібраного врожаю рекордна.

Про це Вінниця.інфо розповів директор департаменту агропромислового комплексу ОДА Микола Неїлик.

 «Станом на 30 липня валовий збір 2 млн. 720 тисяч тон. середня врожайність 52,5 ц/га. Це гарна врожайність. Якщо порівнювати з минулим роком, це на 10 центнерів більше, ніж в минулому році. Нам ще залишається зібрати 140 тис. га. Якщо врожайність у нас 52 ц/га, це виходимо десь на 750 тис. тон. На 2 млн. 800 тис. тон ми виходимо. По якості зерно нормальне», - розповів Неїлик.

Закінчили збір пшениці у Бернадському районі, останні гектари опрацьовують у Ямпільському та Могилів-Подільському районах. Тепер вінницькі аграрії готують склади, щоб можна було зберігати запаси зерна до весни, та продавати за вигідними цінами у інші регіони.

«У нас аграріями за даними районів підготовлено 1560 зерноскладів на 2,1 млн. тон. Також у нас зерносклади, які пройшли елеватори, пройшли атестацію – це біля 65, які в змозі зберегти зерна 2,6 млн. тон. Тобто аграрії можуть зберігати 4,7 млн. тон. Це важливо, бо цінова ситуація зараз трохи нижча, ніж зерно трохи потримати і після нового року, весною воно багато підніметься в ціні», - каже Неїлик.

На міжбіржевих торгах ціни на пшеницю першого, другого класу складають 3,5 тис. грн. за тону, четвертого, п’ятого, шостого – на 50 грн. дешевше.

Також директор департаменту АПК зазначив, що у 12-ти районах області вже почали розраховуватись з місцевими мешканцями за паї, проте більшість пайовиків отримають своє майно у кінці вересня, на початку жовтня.

«Зараз велика конкуренція при підписанні договорів і кожен керівник підприємства старається якось вирішити вигідно умови між людиною, яка здає пай та людиною, яка використовує. Стараються по тоні, по півтори тони зерна дати пайовикам, щоб всі сторони були задоволені», - розповів Микола Неїлик.

 Рекордні жнива. Вінницькі аграрії намолотили другий мільйон тон зерна

Рекордні жнива. Вінницькі аграрії намолотили другий мільйон тон зерна - фото 2 

Рекордні жнива. Вінницькі аграрії намолотили другий мільйон тон зерна - фото 3 

Вінниця.info