16 лют. 2015 14:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

108

0

Рецепти млинців на Масляну для вінничан

Рецепти млинців на Масляну для вінничан

 Рецепти млинців до Масляного тижня для вінничан


Рецепти млинців на Масляну для вінничан

 Масляна символізує проводи зими та зустріч весни. Свято це не закріплене за календарними датами, і відзначається у останній тиждень перед Великим Постом. Традиційно на свято Масляної готують млинці, із додаванням різних начинок. Млинці символізують сонце, яке після Масляної повинно стати теплішим і допомогти весні скоріше повернутися на землю.

Класичні дріжджові млинці

Інгредієнти: 400 г пшеничного борошна, 2-3 ст. молока, 2 яйця, 2 ст. л. вершкового масла, 20 г дріжджів, 1 ч. л. цукру, щіпка солі.

Приготування. Підігріти трішки молока, розвести в ньому дріжджі, додати цукор, сіль, яйця, вершкове масло, добре розмішати. Всипати пшеничне борошно, розмішати.

Тісто для млинців має бути дуже рідким і однорідним, тобто без грудочок. Дати підійти 30-40 хв. Потім додати решту молока, підігріти і через 1,5 години випікати тонкі млинці на сковорідці.

Вершкові млинці

Інгредієнти: 2-3 ст. молока, 50 г дріжджів, 2 яйця, 1/2 ст. жирних вершків, 3 ст. пшеничного борошна, 2 ч. л. солі, 3 ст. л. цукру.

Приготування. Змішати 1,5 склянки теплого молока з дріжджами, додати сіль, цукор і ретельно перемішати. Потім ввести 2 ст. борошна та перемішати до однорідної маси. Залиши на 20-30 хвилин, щоб тісто для млинців піднялося.

Щойно тісто почне «рости», додати необхідно 2 яєчні жовтки, склянку борошна, розвести рештою молока та перемішати до однорідної консистенції. Окремо збити вершки. Плавно ввести в тісто білки, потім вершки, перемішати і дати настоятися 30-40 хвилин.

Житні млинці

Інгредієнти: 125 г житнього борошна, 125 г пшеничного борошна, 10 г сухих дріжджів, щіпка солі, 350-400 мл. теплого молока, 2 великі яйця, 3 ст. ложки рослинної олії.

Приготування. Змішати два види борошна з сіллю та дріжджами, розвести молоком і розмішувати, поки не зникнуть грудочки. Додати 1 яйце та 1 жовток і перемішати. Посуд із тістом накрити кришкою та поставити у тепле місце на 50-60 хвилин. Збити білок у густу піну, акуратно ввести в тісто, додати рослинну олію, ретельно перемішати і дати піднятися. Через 20-30 хвилин можна випікати млинці.

Тонкі млинці на кефірі

Інгредієнти: 2 ст. борошна, 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 2 яйця, приблизно 350-400 мл кефіру.

Приготування. Борошно перемішати із цукром і сіллю, ввести 2 збиті яйця, залити кефіром і ретельно перемішай, щоб зникли «грудочки». Тісто має бути достатньо рідким, щоб воно розтікалося по сковороді. Якщо тісто вийшло надто густим, необхідно розвести його кефіром або теплою кип'яченою водою до потрібної консистенції. Випікати млинці на великому вогні.

 Млинці вівсяні

Інгредієнти: 1,5 ст. пшеничного борошна, 1,5 ст. вівсяного борошна, 3 ст. молока або кип'яченої води, 3 яйця, 4 ст. л. вершків, 2 ст. л. вершкового масла, 30 г дріжджів, 2 ст. л. цукру, сіль до смаку.

Приготування. Підігріти молоко та розчини в ньому дріжджі. Потім змішати пшеничне та вівсяне борошно, ввести в молоко та розмішати до однорідної маси. Дати тісту «піднятися». Потім розтерти яєчні жовтки з сіллю та цукром, розтопити вершкове масло, додати у тісто та добре перемішати. Збити яєчні білки, з'єднати з вершками та плавно ввести в тісто. Ретельно перемішавши тісто, дати йому настоятися 30 хвилин. Потім випікати рум'яні млинці до Масляної.

ВИННИЦА.info