7 черв. 2018 12:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

95

0

Резонансне ЗНО з англійської мови. У Вінниці учаснику, який подав апеляцію, не дозволили повторно скласти тест

Резонансне ЗНО з англійської мови. У Вінниці учаснику, який подав апеляцію, не дозволили повторно скласти тест

 Резонансне ЗНО з англійської мови. У Вінниці учаснику, який подав апеляцію, не дозволили повторно скласти тест


Резонансне ЗНО з англійської мови. У Вінниці учаснику, який подав апеляцію, не дозволили повторно скласти тест

 1 червня абітурієнти складали зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови. Ближче до вечора, після оприлюднення правильних відповідей, соцмережі буквально вибухнули критикою, - молодь писала, що завдання були надто складними. Особливе обурення викликало аудіювання, нарікали на погану якість відтворення.

Всього в Україні зареєстрували 65 апеляційних скарг від випускників. Лише одна з них – у Вінниці.

Директор Вінницького центру якості освіти Геннадій Кузьменко, пояснив журналісту Вiнниця.info, що попри наявність апеляції, особі відмовлено у повторному складанні тесту. Аргументом слугував той факт, що у всіх пунктах здачі іспиту була однакова звуковідтворювальна техніка і диски з аудіюванням.

«Ми відмовили цьому учаснику. У нас в області закупівля звуковідтворюючої техніки відбувалася централізовано. Уряд виділив субвенцію і на всі пункти тестування була закуплена однакова апаратура – музичні центри «Філіпс». Вони досить якісні. Мають достатню потужність і нормальне звучання. Був однаковий диск.

Зауваження дітей стосувалося третьої частини та аудіювання. Там рівень складності високий. Ця частина дійсно складна, вона розрахована на підготовлених дітей. Але за межі програми жодне завдання, у тому числі аудіювання, не вийшло», - говорить посадовець.

За його словами, складнощі виникли із сприйняття вимови диктора (це носій мови, який викладає англійську у Києві). Разом з тим, жоден з учасників тестування не скаржився інструктору на якісь проблеми під час тесту чи одразу після його завершення. Критика «посипалася» тільки після оприлюднення правильних відповідей.

«Під час тестування була технологічна перерва. Всім учасникам робили відмітки про проходження сертифікату. Відповідальний за пункт тестування заходив у кожну аудиторію і запитував, чи були проблеми з аудіюванням, з відтворенням диску. У нас на всіх пункти тестування практично не було звернень учасників. Хвиля незадоволених з’явилася десь о 16-17 годині, коли були розміщенні правильні відповіді. Спочатку був спокій, потім прийшли перевірили правильність виконання і почався оцей ґвалт», - додає Геннадій Кузьменко.

У Вінницькій області тільки один абітурієнт подав апеляційну заяву. Інструктори опитали всіх учасників, які сиділи з ним в аудиторії. Вони зазначили, що добре чули текст аудіювання і ніякі сторонні звуки їм не заважали. Саме це і слугувало причиною відмови у перескладанні тесту під час додаткової сесії 4 липня

Геннадій Кузьменко також наголошує, що третя частина ЗНО з англійської мови дійсно була складною. Тому 14 червня у Києві засідатиме фахова група з іноземної мови. Вони проаналізують результати учасників і визначать методику оцінювання, тобто пороговий бал склав/не склав.

Враховуючи складність аудіювання, планка шкалювання буде дещо понищена. У центрі якості освіти сподіваються, що після цього обурення в учасників спаде. 

Нагадаємо, що у Вінницькій області під час ЗНО з української мови та літератури у 14 осіб знайшли шпаргалки і телефони.

Раніше ми писали, що 22 травня відбулося ЗНО з математики, під час якого в області зафіксували лише одне порушення.

У Вінницькій області сформували мережу з 59 пунктів для проведення ЗНО.

Минулого року 9 вінничан отримали 200 балів на ЗНО.

Читайте також, рейтинг шкіл Вінниці за результатами ЗНО 2017.

Вiнниця.info