7 жовт. 2010 16:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

43

0

Річард Балфе: українці самі повинні визначитись, чи хочуть вони у Євросоюз

Річард Балфе: українці самі повинні визначитись, чи хочуть вони у Євросоюз

Англійський лорд вважає, що єдиною проблемою, яку не зможе подолати наша держава на шляху євроінтеграції, є географічні розміри


Річард Балфе: українці самі повинні визначитись, чи хочуть вони у Євросоюз

Поки Україна майже повністю занурилась у вир подій навколо місцевих виборів й головною темою суспільства є питання: «чи вдасться Партії регіонів зміцнити своє домінування у владі, перемігши на місцевих виборах», керівник передвиборчого штабу вінницьких регіоналів Сергій Татусяк вже «прощупує» грунт, як результати місцевих виборів в Україні можуть бути сприйняті у Європі. Для цього, скориставшись своїми зв’язками, як члена Асоціації колишніх парламентарів держав-членів Ради Європи та можливостями очолюваного ним товариства «Україна – Польща – Німеччина» він запросив депутата Європарламенту у 1979-2004 роках, англійського лорда Ричарда Балфе для участі у колоквіумі «Міграційна політика та інтеграційні процеси в Європі».

Участь немолодого, але ще дуже впливого в Європі екс-депутат Європарламенту дозволить не тільки зрозуміти, як сприймають у Євросоюзі політичні події в Україні, але якими можуть бути майбутні кроки євроспільноти у відношенні до нашої держави. І з цією роллю лорд Ричард Балфе упорався навідмінно.

Але не тільки це штовхає регіоналів до розвитку теми євроінтеграції в українському суспільстві, ця тема є однією з найвдаліших для завоювання Партією регіонів підтримки виборців у Центральній та Західній України. Адже українці, що живуть у центрі та на заході країни більш схильні, на відміну від сходу та півдня до наближення України до Євросоюзу. А більше семи мільйонів з них вже зробили це, виїхавши на заробітки в країни ЄС.

Розпочавши свій виступ перед вінницьким політичним бомондом, лорд відразу шокував публіку, заявивши, що Україна ніколи не зможе вирішити одну проблему на шляху до інтеграції у Євросоюз… Виявилось, що цією проблемою є її чималі географічні розміри. «З цією проблемою ще 12 тому зіткнулась Туреччина, коли подала заявку на членство у Євросоюзі. Вони досі не стали членами євроспільноти. І це не дивно, адже Німеччина, думка якої має дуже велику роль у ЄС не любить великі країни», - сказав Ричард Балфе.

Річард Балфе: українці самі повинні визначитись, чи хочуть вони у Євросоюз

Проте, «пом’якшуючи пілюлю», лорд Балфе вважає, що українці мають зосередити свою увагу над іншою проблемою, яку здатні подолати – це корупція. «Це головна проблема, яку треба вирішити на шляху до Євросоюзу. Це не тільки турбує і заважає нам. Вирішення проблеми корупції в ваших інтересах, Адже, якщо у вас людина бачить диплом і може сказати, що він куплений, то це свідчить про те що люди не довіряють державній системі»- зазначив англійський лорд.

Іншим надбанням, яке допоможе Україні наблизитися до Євросоюзу Лорд Балфі вважає, як це не дивно звучить, це гарні стосунки з Росією. «Цим відрізняється  ЄС від Сполучених штатів. Америка хоче відокремити Україну від Росії й псування відносин між вашими державами останні роки цьому свідчення. Ми ж навпаки. Адже гарні стосунки України із всіма сусідами сприятимуть розвитку Європи», - наголосив він, додавши, що Росія не має наміру вступати в ЄС, але є європейською державою, з якою Євросоюз хоче мати гарні стосунки.

Турбувало присутніх, а особливо регіоналів й відношення та сприйняття у Європі Президента Віктора Януковича. Тут англійський лорд лив «бальзам на душі» прихильників Партії регіонів, зазначивши, що у Брюсселі Януковича сприймають як людину, з якою можна мати справу. А поразку Юлії Тимошенко на виборах Президента він назвав закономірною, адже "її передвиборча програма була надто персоніфікованою й направленою на її особистість, а не на переспективи України. А от Віктор Янукович, який у 2004 році програв вибори, зумів не розтратити свій електоральний ресурс, наростив його за рахунок виправлення помилок й переміг у 2010, ставши Президентом", - зазначив Річард Балфе.

Щодо поразки Віктора Ющенка, то англійський лорд вважає, що той просто "розтринькав" ті можливості та шанс євроінтеграції України, які він мав на початку свого президентства. "Було дуже багато гарних обіцянок і намірів, але на ділі нічого не робилося. Тому українці на виборах Президента дали відповідну оцінку його діяльності", - сказав лорд Балфе.

 

Річард Балфе: українці самі повинні визначитись, чи хочуть вони у Євросоюз - фото 2

Привернув увагу лорд Балфе темі НАТО, яка останнім часом перестала турбувати українських можновладців. На його думку нині Північноатлантичний альянс відіграє зовсім іншу роль, ніж у часи свого заснування. «Раніше головним завданням НАТО була охорона кордонів у Європі, а тепер – розвиток співпраці. А Євросоюз насамперед зацікавлений у країнах, які співпрацюють».

Проте, лорд Балфе виявився дуже прихильним до України, висловивши впевненість, що Україна  у недалекому часі стане одним із учасників Євроспільноти. Правда для цього, українцям самим треба визначитися, чи хочуть вони у ЄС. І якщо так, то подати заявку на вступ, яка розглядатиметься не менше 10 років.

 

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0