25 верес. 2018 09:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

105

0

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото


Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото

 Вулиця Миру села Павлівка Калинівського району Вінниччини відповідає своїй назві. Чиста, світла, тиха. Про жахи, які тут відбувалися 26 вересня 2017 року, коли по сусідству сталась пожежа на військовому арсеналі, на перший погляд нічого не нагадує. Хіба, зруйнована снарядами хата родини Ковальчуків, яка зустрічає тільки-но в’їхавши на територію населеного пункту. На подвір’ї порається господар. Приїхав сюди велосипедом. Григорій Гнатович пригадує, цю хату із своєю дружиною Ніною Євтухівною будували 20 років. На облаштування затишку, він працівник Калинівського ремзаводу, вона працівниця швейної фабрики, вкладали всі зароблені гроші. Та в одну мить все втратили. Дивом залишилися живі самі.

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото

«Думали, що то пікарди пускають. Стрілянина і там, і там. Потім зрозуміли, воєнстрой бахкає. Колись таку балачку чула, що опаско біля арсеналу жити. Я вірила, що наш дім не зачепить. Кажу діду, нікуди не поїдемо. Тут будемо сидіти», - пригадує Вiнниця.info Ніна Ковальчук, з нею говоримо у іншому будинку, який знаходиться по цій же вулиці Миру, але ближче до центру Павлівки.

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото - фото 2

Цей будинок для Ковальчуків придбали за державний кошт. В їх хату, щойно пенсіонери виїхали з села рятуючись від вибухів, прямо у дах поцілив снаряд.

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото - фото 3

Про те, що будинок зруйнований, пані Ніні довго не говорили.

«Як почало сильніше бомбити, ми вже не витримали. А на вулиці хаос. Люди машинами, велосипедами, пішки тікають. Ми до Козятина поїхали і жили у гуртожитку (там навчається онук пані Ніни - ред). Мені ще довго боялися казали що хати нема. Бо серце старе, тиск стрибає. Та помітила, син Саша почав курити. Приїхав, весь час на телефоні. Говорить і говорить. А це, залишив телефон, відійшов на пару хвилин. А мобілка все дзвонить і дзвонить. Я взяла її. Питаю, що треба?! А мені хтось каже: «Ви що, не знаєте, ваша хата згоріла…» Боже! Як так!? У мене ж там кози залишилися, собака прив’язаний…», - плаче пенсіонерка.

Потім Ніні Євтухівні розповіли, сільський голова Павлівки двічі намагався гасити полум’я, яке охопило її дім. Та самотужки це не вдалося. Відновленню приміщення вже не підлягало.

«Кіз годували журналісти. Собаку відв’язали, але його паралізувало. Він довго просто лежав. Та потім відійшов. Ми його з собою забрали до нового будинку. Зараз десь бігає», - продовжує жінка.   

За рік життя у новому будинку родина так і не звикла до нього.

«От дід поїхав туди велосипедом. Скучає по нашому будинку. Я також хочу хоч піти подивитися, але ішемічна хвороба серця, діабет після цих вибухів загострився. Сиджу на цих таблетках. Тиск, як не впав, то піднявся. Вже рік, я ніяк не можу спати. От так ляжу, крутюсь та крутюсь. А сон не бере. Дожили б вік у нашій хаті. Та не судилося. Цього року посадили на новому місці три сотки картоплі», - зауважує пані Ніна.

Для відшкодування втраченого будинку Ковальчукам давали три варіанти.

«Один - будувати. Та яке там? На носі була зима, де б ми жили? Ще пропонували  квартиру або гроші. А що ті гроші?  В Інтернеті сільський голова почитав, що продається та хата у нашій Павлівці. По сусідству. Ми і погодилися. Але все одно, до нашого будинку тягне. Може, колись і там закінчимо ремонт», - мріє бабуся.

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото - фото 4

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото - фото 5

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото - фото 6

Родина Ковальчуків з Павлівки за рік після вибухів так і не звикла до нового житла. Фото - фото 7

Під час пожежі на військовому арсеналі, що знаходиться поблизу села Павлівка, було зруйновано 1500 будинків різної сили - вибуховою хвилею повибивало вікна та понівечилися дахи. За рахунок бюджету нові будинки, окрім Ковальчуків придбали ще для п’яти родин. Загалом, на відбудову населеного пункту з місцевого, районного, обласного та державного бюджетів, було виділено близько 55 млн. гривень.

Редакція Вiнниця.info на 26 вересня підготувала розгорнутий репортаж, як живе Павлівка через рік після вибухів на арсеналі боєприпасів.

Вiнниця.info