29 листоп. 2010 17:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Україна
0

26

0

Російський ВТБ позичить Україні 3,5 мільярда

Російський ВТБ позичить Україні 3,5 мільярда

ВТБ запропонував кредит в євро на 7 років під ставку 7,5% річних в перші три роки і 9% - у наступні


Російський ВТБ позичить Україні 3,5 мільярда

VTB Capital plc, що входить до групи ВТБ, зробила Державній інноваційній фінансово-кредитній установі (ДІФКУ) більш привабливу пропозиції про надання кредиту під держгарантії в порівнянні з Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs і Morgan Stanley.

Про це йдеться в документах ДІФКУ в системі розкриття інформації про тендерні закупівлі.

Установа повідомляє, що в кінці жовтня і початку листопада опублікувала оголошення про запрошення українських та іноземних фінансових установ до переговорів про виділення довгострокового кредиту під держгарантії на суму до 3,5 млрд. гривень.

Кошти необхідні для фінансування проектів розвитку, що мають стратегічне значення для економіки країни.

Після отриманих у відповідь пропозицій ДІФКУ провело додаткові переговори з Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley і VTB Capital plc.

"У результаті переговорів установою визначений учасник - VTB Capital plc, пропозиція якого містить найкращі умови залучення запозичень, зокрема, більш низьку процентну ставку ... швидкі і зрозумілі механізми видачі кредиту, а також відстрочку від погашення тіла кредиту на сім років", - вказує ДІФКУ.

ВТБ запропонував кредит в євро на сім років під ставку 7,5% річних в перші три роки і 9% - у наступні.

При цьому комісія і додаткові платежі були оцінені в 1,1% від суми кредиту.

ДІФКУ уточнює, що BA Merrill Lynch готове було надати кредит у доларах або євро на термін до 10 років з відсотковою ставкою 9,275% у перші п'ять років і 3-міс. Euribor +8,35% у наступні п'ять років зі сплатою основної суми боргу через п'ять років.

При цьому комісія за послуги становила б 1,35%, а плата за андеррайтинг - 1,5%.

Goldman Sachs готовий був надати кредит на суму до 480 млн. доларів  на п`ять або 10 років з відсотковою ставкою відповідно 9-9,5% і 10,25-11%, але без комісійних.

Забезпечити більш низькі ставки: 7,9-8,15% на п'ять років або 8,2-8,45% на сім років за рахунок організації випуску єврооблігацій на 380 млн. доларів пропонував Morgan Stanley, який просив комісію 0,85% від суми випуску.

У той же час ДІФКУ назвало головним недоліком цього способу залучення коштів більш тривалий термін: шість замість чотирьох тижнів у всіх інших випадках з високою ймовірністю перенесення дати випуску єврооблігацій на січень-лютий 2011 року, а також необхідність повного юридичного і фінансового аудиту.

ДІФКУ, раніше - Українська державна інноваційна компанія, засновано в 2002 році як небанківська фінансово-кредитна установа на базі Державного інноваційного фонду.

У жовтні 2010 року уряд дозволив ДІФКУ залучати кредити під держгарантії на суму до 3,5 млрд. гривень.

У листопаді ще одна держструктура - Державна служба автомобільних доріг України ("Укравтодор") вибрала VTB Capital для надання кредиту під держгарантії на суму до 3,5 млрд. гривень.

У цьому випадку детальні умови кредиту невідомі.

Крім того, російський ВТБ в червні цього року надав України шестимісячний бридж-кредит, перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, на 2 млрд. доларів під 6,7% річних.

Кредит може бути тричі продовжений на максимальний строк до двох років.

При цьому на кожен період продовження буде діяти нова процентна ставка, про яку домовляться обидві сторони.

Пізніше ВТБ переуступив права за кредитом України VTB Capital plc.

 

"Інтерфакс-Україна"


0
0