8 січ. 2015 12:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

250

0

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити

 Мерія веде роботу над поверненням кінотеатру «Росія» у власність місту. За Дворкіса його здали в оренду до 2021 року…


«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити

 Надію повернути у комунальну власність колишню гордість Вінниці – кінотеатр «Росія» усе ще не полишають у міській владі. Будівлю кінотеатру здано в оренду до 2021 року у 90-х і відтоді її почали спотворювати перебудовами, занехаявши настільки, що швидко із візитівки міста кінотеатр перетворився на його ганьбу.

Виконуючий обов’язки міського голови Сергій Моргунов у інтерв’ю виданню «РЕАЛ» зазначив, що робота над поверненням «Росії» ведеться. Щоправда про успішність процесу не уточнив, а також зізнався, що поки ніяк не визначаться, що робити із кінотеатром після повернення.

«Проблема не стільки в поверненні, скільки пошуку інвестора для того, щоб дати об’єкту друге життя. Щодо майбутнього цієї будівлі надходили різні пропозиції. Такий об’єкт в центрі міста повинен нести, перш за все, соціальну функцію. Не сперечаюся, час диктує свої підходи. Можливо, будівля слід переобладнати під культурний центр з великим залом. Якщо і зберігати кінотеатр, то може не із залом на 900 місць, а дещо меншим. Тому з потенційними інвесторами поки спільну мову не знаходимо. Але чекаємо … Думаю, враховуючи ситуацію в державі, ще доведеться почекати. Але краще почекати, ніж наламати дров, і бути причетним до того, що в центрі міста з’явиться щось страшне, і через 10 років за нього буде соромно», cказав Сергій Моргунов.

На розписану графіті обшарпану виразку на тілі Вінниці кінотеатр «Росія» почав перетворюватись незадовго після того, як його, за керівництва мера міста у 90-ті Дмитра Дворкіса, було віддано комерційним структурам у довгострокову оренду. Після вбивства депутата-базнесмена Віктора Кішенка, який орендував кінотеатр, той дуже швидко прийшов до занепаду. Якийсь час на першому поверсі кінотеатру був нічний клуб, зараз там працює ресторан і декілька дрібних орендарів, які всі разом прибудовами спотворили колись цікавий на свій час фасад. Свій внесок у і без того плачевний вигляд зробили «майстри» настінного розпису. А про навколишній благоустрій годі й говорити – плитка та східці, які не бачили ані мітли, ані ремонту вже багато років, розсипаються на очах.

 «Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 2 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 3 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 4 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 5 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 6 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 7

Сьогодні вінничани намагаються навіть не дивитись у бік колишнього кінотеатру, що як привид з Прип’яті зустрічає першим, коли підіймаєшся до головної вулиці міста. А все колись було зовсім інакше… Кінотеатр «Росія», збудований наприкінці 60-х років, вважався справжнім проривом як в архітектурному значенні, адже уособлював собою нову, сучасну радянську Вінницю, так і в технічному. Це був найкращий кінотеатр з глядацькою залою на 1200 місць, перший, де почали демонструвати широкоформатне кіно, квитки сюди розкуповували за кілька днів до сеансу. Ще чимало вінничан можуть пригадати великі і сучасні, за тодішніми мірками, хол та буфет…

Тепер побачити кінотеатр «Росія» у первозданному вигляді можна, крім як по фото, на прикладі макету у пожежному музеї, що при управлінні ДСНС на вулиці 600-річчя. Розкладний макет у пропорціях 1:50 було створено, щоб показувати принцип роботи пожежної сигналізації та евакуації у кінотеатрі.

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 8 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 9 

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 10 

Відколи у середині 90-х кінотеатр припинив виконувати свою першочергову функцію, відтоді у місті й розмов про відновлення «Росії» (або нехай і з іншою назвою, що у світлі нинішніх подій, прогнозовано). Згодом, коли стало остаточно визнано, що оренда кінотеатру стало величезною помилкою і орендар не в змозі не те, що утримувати, а буквально знищує будівлю, почали з’являтись проекти майбутньої реконструкції об’єкту. Уже під нового потенційного інвестора.

Ще десять років тому виникла концепція, за якою передбачається не тільки перебудова самої споруди, а й формування нового громадського простору перед нею із встановленням пам’ятника Івану Богуну. Власне, за цим задумом, площі.

«Росію» повернуть Вінниці, але в мерії ще не визначились, що з нею робити - фото 11 

Urban