5 груд. 2021 11:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

226

0

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів

Цікаві факти про розведення «царського» птаха


Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів

На Вінниччині гайсинські лісівники успішно вирощують фазанів. Цього року, за сезон вони виростили 1100 голів фазана, з них - 320 особин випустили в природу, 450 - реалізовано на різні потреби. На дорощення залишили 330 особин молодняка.

Про це повідомляє пресслужба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Самці фазана дуже яскраві і строкаті - їм потрібно приваблювати самок. А ось самки мають досить скромну зовнішність, блякло-коричневе забарвлення і значно меншу вагу.

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів

«Вирощування фазанів – справа клопітка. Цей птах досить вибагливий у догляді. Слід враховувати безліч нюансів: оптимальні умови, можливі хвороби, численні жорстокі бійки, що часто призводять до загибелі слабших особин. Крім цього, фазани є здобиччю для чималої кількості хижаків: лисиці, бродячі собаки, яструби, круки та інші хижі птахи», - розповідає мисливствознавець ДП «Гайсинський лісгосп» Сергій Злепко.

Особливості розведення «царського» птаха на Вінниччині

Фазанів розділяють по різним приміщенням в залежності від віку: в одних поселяють маточне поголів’я, у других піклуються про тих, хто щойно з’явився на світ, ще в інших опікуються «підлітками».

У приміщенні, де знаходиться маточне поголів’я, кожна «сім’я» фазанів, яка складається з одного самця та 4-6 самок, що несуть яйця, має свою «кімнату» - клітку. В іншому приміщенні знаходяться пташенята до 2-місячного віку, які ще потребують ретельного догляду, відповідного харчування, тепла.

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів - фото 2

Фазанят же вигрівають інфрачервоними лампами, за потреби навіть влітку.

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів - фото 3

Для старших особин облаштований вигульний вольєр, що огороджений сіткою. Тут птахи випасаються, ховаються та живуть в умовах, наближених до природних. У вольєрі часто трапляються справжні фазанячі бої, коли сильніші самці нападають на слабших.

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів - фото 4

Частина раціону фазанів – це кукурудза та ячмінь. Їх гайсинські лісівники вирощують та заготовляють власними силами у лісництвах, а от спеціальні збалансовані кормові суміші для фазанят закуповують. Випущених у дику природу птахів взимку також підгодовують зерном та зерновідходами, при цьому стежать, щоб корми не замокали та не псувалися.

ДП «Гайсинський лісгосп» розпочав фазанорозведення ще у 2018 році. Тоді на території Гайсинського лісництва побудували повноцінний фазанарій з метою відновлення поголів’я та підвищення біологічної стійкості фазана, випуску у дику природу молодняка, доведення його до оптимальної кількості в мисливських угіддях. Для початку в інших господарствах придбали 50 особин маточного поголів’я фазана, встановили відповідне обладнання для інкубації яєць та відгодівлі птахів.

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів - фото 5

Вінниччина – край, непритаманний для проживання фазана, теплолюбивого, більш південного і степового птаха, однак завдяки старанням лісівників, які розводять фазанів та випускають у природу, а також ініціативі мисливців, які за власні кошти купують птахів, щоб випустити, «царський птах» поступово приживається у наших краях.

Розведення фазанів на Вінниччині: гайсинські лісівники виростили більше 1000 фазанів - фото 6

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницького ОУЛМГ