31 берез. 2021 12:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

252

0

Рибалкам розповіли, для чого потрібні штучні нерестові гнізда і чому вони важливі для риби

Рибалкам розповіли, для чого потрібні штучні нерестові гнізда і чому вони важливі для риби

Рибалкам радять на водоймах встановлювати штучні нерестові гнізда


Рибалкам розповіли, для чого потрібні штучні нерестові гнізда і чому вони важливі для риби

На Вінниччині у період нересту більшість видів риб шукають зручні місця для відкладання ікри, щоб вивести мальків. Через різні природні перешкоди, рибам буває важко самотужки впоратись із цим. Тому щоб їм допомогти, рибалкам радять на водоймах встановлювати штучні нерестові гнізда.

У Вінницькому рибоохоронному патрулі розповіли, як зробити штучне нерестове гніздо і чому воно так важливо для риби.

Змайструвати нерестове гніздо неважко. Достатньо нарізати гілок із кущів, додати до них гілок із хвойних порід дерев і все це змотати та закріпити разом. Потім по всій довжині такої конструкції прив’язують порожні пластикові пляшки, які виконують роль буйків і утримують її на плаву. А з обох кінців до гнізда прикріплюють каміння, щоб «новий дім» не зносило водою. Такі «пологові будинки» човном відтягують на 15-20 метрів від берега і встановлюють паралельно до берегової лінії. Все готове до нересту. На хвойних особливо полюбляють відкладати ікру судак, короп, лящ. Не відмовляється від них і карась, плотва тощо. За нерестовищами потрібно постійно доглядати, виймати їх із води та очищати від намулу. Тоді успіх забезпечений.

Рибалкам розповіли, для чого потрібні штучні нерестові гнізда і чому вони важливі для риби

Штучні нерестовища створюють насамперед для того, щоб забезпечити рибі умови для виживання. Адже через посуху річки та озера міліють і навіть висихають. У такому разі ікра нерідко залишається на рослинах, з яких сходить вода, пересихає на сонці і гине.

Потреба встановлювати штучні гнізда виникає і там, де у воді майже немає рослинності. А переважна більшість риб річок та озер нереститься саме на водоростях. Тож штучні нерестилища утримують ікру на однаковій глибині відносно рівня води і дають високі шанси на життя.

Їх намагаються встановити в найкомфортніших умовах. Для нересту потрібна заплава, глибина якої сягає не більше двох метрів. Слабка течія та добре прогріта вода значно підвищують шанси на виживання ікринок і мальків.

В Управлінні Держрибагентства у Вінницькій області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (068) 018-37-52, (073) 004-86-06. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства та порядку придбання чи збуту риби прохання повідомляти за вказаним номером телефону.

Нагадаємо, з 1 квітня на Вінниччині діятиме весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів. Це пов’язано з початком нересту у риб.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info