13 жовт. 2021 17:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

69

0

Ринок землі відкриває нові можливості для громад, – Сергій Борзов про «100 днів земельної реформи» на Вінниччині

Ринок землі відкриває нові можливості для громад, – Сергій Борзов про «100 днів земельної реформи» на Вінниччині

З 1 липня в Україні стартував ринок землі. Земельна реформа, окрім відкриття ринку, принесла з собою інші зміни


Ринок землі відкриває нові можливості для громад, – Сергій Борзов про «100 днів земельної реформи» на Вінниччині

З 1 липня в Україні стартував ринок землі. Земельна реформа, окрім відкриття ринку, принесла з собою інші зміни. Більшість із них стосується децентралізації, дерегуляції та діджиталізації землеустрою.

Про 100 днів земельної реформи на Вінниччині розповів голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА.

«Відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності і яку виконав. Саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася Земельна реформа. В Україні запрацював відкритий, цивілізований ринок землі», – зазначив Голова ОДА Сергій Борзов.

Як зазначив очільник області, земельна реформа і децентралізація не просто передають громадам землю, а створюють для них нові можливості.

«По-перше, у громадах з’являються додаткові кошти. Ми, особливо в рамках «Великого будівництва», завжди зацікавлені в тому, щоб громада також співфінансувала проєкти, які будуються – школи, садочки тощо. По-друге, для громади це відповідальність: що буде на землі, хто буде нею управляти», – підкреслив Сергій Борзов.

Ринок землі зробив усіх українських землевласників повноспроможними господарями землі. Скасування мораторію – це перевага не лише для землевласника і фермера, а й для кожного українця в цілому, бо мова йде про зростання економіки усієї держави й підвищення якості продукції.

«У нашій області налічується 2063,7 тис. га с/г землі, понад 600 тис. землевласників, 2526 фермерських господарств. Із 1 липня усі фізичні особи, чиє життя і праця пов’язані з землею, отримали нові можливості для розвитку», – підкреслив очільник області.

За його словами, агросектор регіону посідає важливе місце. Питома вага області за січень-серпень 2021 року в загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції складає 8,2%.

«Аграрний сектор області на сьогодні займає перше місце серед регіонів України за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства, по виробництву м'яса, по чисельності наявного поголів'я ВРХ та птиці. Друге місце – по виробництву молока та чисельності поголів’я корів», – зазначив Голова ОДА. Продукція агропромислового комплексу в загальній структурі експорту Вінницької області складає 62,5%. В структурі експорту продукції АПК найбільшу питому вагу займають олія соняшникова – 37,2%, кукурудза – 34,2%, пшениця – 6,8%, м’ясо і субпродукти домашньої птиці – 5,4%, молоко і молочні продукти – 5,02%.

Голова обласної державної адміністрації, розповідаючи про можливості земельної реформи, відзначив і збільшення доходів аграріїв.

«Зараз світовий попит на агропродукцію зростає. 7 млн власників паїв в Україні, з яких 432 тисячі в нашій області, стають багатшими, бо і вартість землі зростає щодня. Середня вартість 1 га для продажу в нашій області становить 28 576 грн, що на 5,1% вища від середньої нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення по області», – повідомляє Голова ОДА.

Відтепер ринок землі також відкриває нові можливості для територіальних громад, адже в результаті реформи завершено земельну децентралізацію.

Так, Сергій Борзов додав, що в результаті землі сільськогосподарського призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад (законопроєкт №2194).

Завдяки цьому:

  • управління земельними відносинами стало прозорим, а земельні послуги та процедури – максимально простими;
  • скасовано землевпорядну експертизу,
  • використання земель чітко контролюють громади та держава;
  • доля земельної ділянки з моменту надання дозволу на її відведення відстежується публічно.

«За податки від оренди землі громади отримають серйозні надходження в свої бюджети. А це – гроші на будівництво місцевих доріг, соціальної, медичної, освітньої інфраструктури За 9 місяців поточного року до місцевих бюджетів надійшло 490 млн. грн. орендної плати від юридичних та фізичних осіб. Це майже на 9% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед успішних громад області Іллінецька, Погребищенська, Хмільницька», - зазначив очільник області.

Крім цього, держава сьогодні розвиває цілу низку програм підтримки для розвитку аграрного мікропідприємництва на селі.

«Зокрема, нещодавно було ухвалено законопроект № 4046 про державну допомогу фермерам у віці до 35 років. Відтепер їм надаватиметься окрема грошова допомога за рахунок коштів держбюджету. Це має сприяти уповільненню відтоку молоді у великі міста», – зазначив Сергій Борзов.

За його словами, на 2021 рік у державному бюджеті для сільськогосподарських виробників передбачено 4,5 млрд грн підтримки.

Ці кошти спрямовуються на розвиток, зокрема, садівництва, тваринництва, картоплярства, с/г виробництва. Приміром, цього року на часткову компенсацію передбачено 1 млрд грн сільгосптоваровиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва.

Голова обласної державної адміністрації також поінформував, що навесні 2021 року Уряд спростив механізм надання фінансової підтримки фермерським господарствам, позбавивши фермерів цілої низки непотрібної бюрократичної тяганини.

«На 170 % збільшено розмір субсидії новоутвореним фермерським господарствам. Крім того, держава підтримує аграріїв доступними кредитами – за програмою «5-7-9%» цього року вони отримали майже половину від загальної суми програми – понад 26 млрд грн», – поінформував Голова ОДА.

За перші 100 днів ринку землі зареєстровано 28 288 правочинів, було відчужено 70 569 га.

«У нашій області це 2059 правочинів, що становить 7,3% від усіх по Україні. По договорах купівлі-продажу в нашій області відчужено 2059 земельних ділянок для ведення товарного с/г виробництва загальною площею 3961 га.

Це говорить про те, що масові скупки земель, якими залякували населення, виявилися просто черговими маніпуляціями. Землевласники, розуміють цінність і перспективу землеволодіння й не поспішають відчужувати свою власність», – додав Голова ОДА.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницької ОДА