23 берез. 2020 12:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

107

0

СБУ спростовує фейк, що «у Вінниці побили і викинули з автобуса пасажира, який кашляв»

СБУ спростовує фейк, що «у Вінниці побили і викинули з автобуса пасажира, який кашляв»

Відео з побиттям пасажира, що кашляв в громадському транспорті Вінниці (чи Львова), яке розганяють в соцмережах, є фейковим.


СБУ спростовує фейк, що «у Вінниці побили і викинули з автобуса пасажира, який кашляв»

Служба безпеки України закликає громадян ретельно ставитися до перевірки інформації та користуватися офіційними джерелами. Відео з побиттям пасажира, що кашляв в громадському транспорті Вінниці (чи Львова), яке розганяють в соцмережах, є фейковим. Фахівці кібербезпеки встановили, що відео зняли раніше і жодним чином конфлікт не пов’язаний із коронавірусом. Першоджерелами розміщення цього відео стали «боти», зокрема, й проросійського спрямування.

Про це повідомляє СБУ.

«Не встигли «відлітати» гвинтокрили, які мали розпилювати вночі дезінфекційні засоби, як наші кіберфахівці зафіксували спроби розповсюдження нової нісенітниці.

Тепер в мережі «розганяється» відео про те, що в міському транспорті (спочатку йшла мова про Вінницю, а потім про Львів) сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу.

При цьому, кіберфахівці встановили, що даний конфлікт насправді був зафіксований значно раніше і жодним чином не пов’язаний із коронавірусом (хоча й не красить учасників ситуації).

Зазначимо, що першоджерелами розміщення цього відео стали «боти», зокрема, й проросійського спрямування. Згодом ці матеріали стали активно поширювати на сепаратистських та проросійських ресурсах. Аномальне «вірусне» поширення матеріалу вказує на залучення «ботоферм» для дестабілізації ситуації.

Тому вкотре закликаємо і ЗМІ, і громадян ретельно ставитися до перевірки інформації та користуватися офіційними джерелами. Пам’ятайте: такі публікації спрямовані лише на розхитування ситуації в нашій державі.

На даний момент співробітниками СБУ здійснюються заходи для встановлення та притягнення до відповідальності осіб, які свідомо поширюють неправдиву інформацію», - зазначено в повідомленні.


Нагадаємо, 18 березня через мобільні додатки на Вінниччині також розповсюджували неправдиве повідомлення, що батьків будуть штрафувати, якщо їх діти вийдуть на вулицю.

Вінниця.info