24 жовт. 2022 10:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Події
0

174

0

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф

Співробітники Служби безпеки затримали президента АТ «Мотор Січ» та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства. Їм оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі агресору).


СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф

Співробітники Служби безпеки затримали президента АТ «Мотор Січ» та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства. Їм оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі агресору).

Про це 23 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання з боку Мотор Січ товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу, розташованого у Запоріжжі. Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для зс рф.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу:

  • ▪️ Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан»;
  • ▪️ КА-52 «Алігатор»;
  • ▪️ Мі-28Н «Нічний мисливець».

Встановлено, що відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Це підтверджено численними фактами знищення цих ворожих бойових вертольотів нашими захисниками.

Для обходу встановлених обмежень на торгівлю з рф організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб зарубіжної сторони.

Проте після одержання військової продукції «посередники» переправляли її до росії. Також ворог використовував своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

У ході розслідування співробітники Служби безпеки встановили всіх організаторів оборудок, задокументували їх злочинні дії та проводять комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Заходи з викриття і блокування правопорушень проводили співробітники Департаменту контррозвідки та Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

24 жовтня Служба безпеки України опублікувала аудіозаписи телефонних розмов президента АТ «Мотор Січ», які підтверджують його співробітництво з ворогом.

Так, з’ясувалось, що навіть після повномасштабного вторгнення агресора посадовець, який раніше неодноразово обирався народним депутатом від «партії регіонів», продовжував постачати двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів. Тим самим - фактично підтримував ворога та допомагав йому обстрілювати українські міста і села. При цьому він виправдовував напад росії і висловлював надію, що путін не зупинить наступ своїх військ, розмірковував про «нацистів» в Україні тощо.

Зазначимо, що «відомий» Богуслаєв і на Вінниччині. В 2011 році прем’єр-міністр в уряді Януковича Микола Азаров підписав Постанову про державну підтримку підприємств літакобудівної галузі. У списку були ДП «Вінницький авіаційний завод» та новостворений двійник - приватне підприємство ТОВ «Вінницький авіаційний завод», власником якого є народний депутат ВРУ 5, 6, 7 скликання від «Партії регіонів» та власник групи підприємств «Мотор січі» Вячеслав Богуслаєв. З того часу завод перейшов під фактичне управління власників «Мотор Січ». Йому обіцяли процвітання і відновлення. Натомість, замість розвитку почався процес банкрутування державного підприємства, а з території заводу почали вивозити запчастини до літаків. У 2019 році «Укроборонпром» заявив про намір продати Вінницький авіаційний завод «ВІАЗ», який на той момент заборгував податковій 4,4 млн гривень.

Репортаж з авіазаводу у Вінниці і історію підприємства можна подивитись ТУТ.

Нагадаємо, також, що ще в 2019 році журналісти видання bihus.info опублікували розслідування в якому було опубліковано докази того, що «Мотор Січ» нардепа Богуслаєва постачає деталі для двигунів військовим РФ, працює у Криму і так званою ДНР.

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф - фото 2

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф - фото 3

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф - фото 4

СБУ затримала президента «Мотор Січ» за підозрою у роботі на рф - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото і відео зі сторінки СБУ

title