25 берез. 2015 11:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

36

0

Села Вінниччини не будуть об’єднувати примусово

Села Вінниччини не будуть об’єднувати примусово

 Сільські голови самі вирішуватимуть чи потрібні їм об’єднання 


Села Вінниччини не будуть об’єднувати примусово

 24 березня під час засідання Координаційної ради при голові обласної Ради з питань місцевого самоврядування, яке відбулось у приміщенні обласної ради голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій запевнив що жодного примусу та втручання в об’єднання територіальних громад не буде.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

На засіданні за участю керівників департаментів, голів районних рад, міських голів міст обласного і районного значення та сільських і селищних голів Вінницької області розглядалось питання «Про ключові напрями реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні».

Валерій Коровій торкнувся історії питання про місцеве самоврядування в Україні, яке час від часу піднімалось на державному рівні ще з 1996 року. Проте, голова ОДА пояснив таке пробуксовування реформ, які розроблялись за польським зразком, відсутністю політичної волі тодішнього керівництва країни.

Зараз адміністративно-територіальна реформа знову на часі. Валерій Коровій зазначив: «Є об’єктивні закони, які не залежать від нашої волі чи бажання . Таким є закон конгломерації, концентрації. Ми можемо скільки завгодно жалкувати, що занепадають села, але це – об’єктивний процес, назва його – урбанізація. Його можна затримати, призупинити, але він об’єктивно триватиме».

Звертаючись до представників сільських громад, голова ОДА запевнив,що примусово громади Вінниччини ніхто об’єднувати не буде: «Закон України про добровільне об’єднання територіальних громад в жодному разі не можна розглядати відокремлено від загальних процесів, які відбуваються нині в державі. Якщо в області визначаться 10-15 територіальних громад, які зважаться на цей крок,- ми будемо усіляко їх підтримувати. Ніякого примусу не буде, тому що базовим принципом цього закону є добровільність. І зроблено це свідомо,з огляду на суспільно-політичну ситуацію в країні», - підкреслив він.

Валерій Коровій пообіцяв всебічну підтримку влади новоствореним об’єднанням громад, щоб дати поштовх для успішного розвитку цим «першим вогникам», які мають стати прикладом для інших.

За словами посадовця, вже з наступного року перші об’єднання громад можуть розраховувати і на серйозну державну субвенцію для розвитку інфраструктури. Кошти надходитимуть безпосередньо громадам, поминувши обласний та районний бюджети.

Голова облдержадміністрації зупинився також на питаннях бюджетної децентралізації, навівши ряд позитивних прикладів щодо джерел наповнення бюджетів сільських та селищних рад.

«Ми маємо створити модель, від якої можна відштовхуватись у подальшій роботі. Виклики зміняться, час покаже, хто правий, а хто – ні, але в цьому напрямку треба рухатись,- підкреслив Валерій Коровій. - І лише третій етап,якого ми всі очікуємо, торкнеться базових змін Конституції України і створення регіональних гілок влади - формування облвиконкому і райвиконкому».

Підсумовуючи сказане, голова ОДА наголосив: «Тож ми можемо очікувати,що протягом поточного року триватиме етап децентралізації влади,в тому числі і бюджетних взаємовідносин. А процес добровільного об’єднання територіальних громад жодним чином не має піти на шкоду активним невеликим територіальним громадам, які дуже швидко зрозуміють,що їм цього замало. А ми,як виконавча гілка влади, зробимо усе, щоб європейські цінності, які прийшли до нас разом із «Революцією гідності». були реалізовані у виборчій кампанії. Це будуть чесні, демократичні і справедливі вибори, в результаті яких будуть сформовані виконавчі комітети на рівні обласної та районної рад. Все у нас буде добре»,- запевнив очільник області.

ВИННИЦА.info