23 груд. 2016 10:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

68

0

Село на Вінниччині безкоштовно освітлюється сонячною енергією та опалює Будинок культури

Село на Вінниччині безкоштовно освітлюється сонячною енергією та опалює Будинок культури

За рахунок економії селяни й надалі планують модернізувати свій населений пункт 


Село на Вінниччині безкоштовно освітлюється сонячною енергією та опалює Будинок культури

 У селі Павлівка Калинівського району встановили потужну сонячну станцію. За її рахунок освітлюють центральну вулицю. Залишок електроенергії спрямовують на роботу насосів для опалення місцевого Будинку культури.

Про це розповів Вінниця.info сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. 

«Проект загалом обійшовся у 500 тисяч гривень. Частину грошей взяли з місцевого бюджету, частину  отримали від європейців. Виграли грант, тематика якого була: «Місцевий розвиток орієнтований на громадськість».  На центральній вулиці, яка вже кілька десятиліть не освітлювалася встановили 45 світлодіодних ліхтарів на 40 Ватт кожен.

Плануємо незабаром додати ще 15-ть ліхтарів. Сонячна станція у нас має потужність 5 кіловат. Це дозволяє освітлювати вулицю. Залишок  спрямовуємо на роботу насосів котельні Будинку культури. Два роки тому ми відмовилися від газового опалення. Бюджетні установи перевели на дрова. Економія ресурсів – економія коштів, за рахунок яких можна модернізувати й далі наше село. На одному тільки освітленні вулиці ми взимку будемо за місяць платити 200-250 гривень. Бо темніє раніше, сонця замало. А от влітку, за освітлення не заплатимо жодної копійки. А так, за підрахунками, ми б за цю ж саму використану енергію мали б сплатити в межах 1500 гривень», - сказав сільський голова.

Попереду у селян завершення будівництва спортивного комплексу та прокладення водогону.

Вінниця.info