28 листоп. 2019 17:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

197

0

Середня заробітна плата медсестер у Вінниці 10 тисяч гривень – директор департаменту охорони здоров’я

Середня заробітна плата медсестер у Вінниці 10 тисяч гривень – директор департаменту охорони здоров’я

Завдяки реформі первинної ланки медицини, заробітна плата у вінницьких сімейних лікарів збільшилася більш ніж вдвічі


Середня заробітна плата медсестер у Вінниці 10 тисяч гривень – директор департаменту охорони здоров’я

Завдяки реформі первинної ланки медицини, заробітна плата у вінницьких сімейних лікарів збільшилася більш ніж вдвічі. Наразі середня заробітна плата сімейних лікарів становить 15 тисяч гривень, а медсестер 10 тисяч гривень. Раніше зарплатня лікарів була 6,5-7 тисяч гривень, а медсестри отримували 4 тисячі гривень.

Про це 28 листопада, під час засідання виконавчого комітету, повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш, під час звіту про програму «Здоров’я вінничан на 2017-2020 роки» у 2019 році, – передає прес-служба Вінницької міськради.

Міський голова Сергій Моргунов після звіту звернувся до керівників медичних закладів з вимогою підвищення якості надання послуг вінничанам і наголосив, що випадки хамської поведінки по відношенню до пацієнтів – недопустимі, і за це будуть карати.

Вінничанам медичні послуги надають 15 закладів охорони здоров’я, 13 з яких – комунальні некомерційні підприємства: 5 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 4 міських клінічних лікарні, 2 пологових будинки, міська стоматологічна поліклініка, Вінницький регіональний кардіологічний центр серцево-судинної патології, медичний стоматологічний центр та міський лікувально-діагностичний центр.

«У складі 5 центрів ПМСД функціонує 32 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де працюють 243 лікарі. Проводиться підготовка закладів вторинного рівня до укладання договорів з НСЗУ щодо надання медичних послуг відповідно до програми медичних гарантій. Станом на 22.11.2019 року лікарями первинної ланки укладено 318816 декларацій, що становить 85,6% населення міста. Місто Вінниця є лідером по охопленню населення декларуванням серед міст України з кількістю населення понад 300 тисяч осіб», – розповів директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

У місті продовжуються роботи по добудові головного корпусу міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Змонтовано коробку будівлі, влаштовано покрівлю, тривають роботи з опорядження фасаду та влаштуванню внутрішніх мереж.

«Впродовж 2019 року закладами охорони здоровʼя розширювався перелік послуг. Зокрема, міський лікувально-діагностичний центр запровадив нові види лабораторної діагностики інфекційних вірусних захворювань, послуги з медичного транспортування хворих, відкрито дитяче відділення з сучасним офтальмологічним обладнанням. В КП «Міський стоматологічний центр» впроваджено нові сучасні методи ендодонтичного лікування, застосування сучасних видів імплантів», – каже Олександр Шиш.

Також Олександр Шиш відзначив, що завдяки реформі первинної ланки медицини заробітна плата у сімейних лікарів збільшилася більш ніж вдвічі. Наразі середня заробітна плата сімейних лікарів становить 15 тисяч гривень, а медсестр 10 тисяч гривень. А раніше зарплатня лікарів була 6,5-7 тисяч гривень, а медсестри отримували 4 тисячі гривень. З 1 квітня наступного року очікується наступний етап реформи – це заклади вторинного рівня медицини.

Заслухавши звіт, міський голова Сергій Моргунов зазначив, що в галузь медицини за останні роки було інвестовано чимало коштів, тому головне завдання галузі – якісне надання медичних послуг вінничанам.

«Враховуючи певні виклики по бюджету міста Вінниці на 2020 рік ми продовжуємо працювати. І ті виклики, які стосуються зокрема госпітальних округів – ми будемо оперативно вирішувати. Але наголошую - мені потрібна якість надання медичних послуг. І це стосується і первинної, і вторинної ланки. За хамську поведінку медичного персоналу до пацієнтів будемо карати. Шановні керівники закладів, звертаюсь до всіх: ваше завдання – мінімізація будь-яких корупційних ризиків, щоб люди мені не жалілися, що лікарі беруть від 50 гривень до 500 доларів за ті чи інші речі. Вторинна ланка на сьогоднішній день – це серйозний виклик працювати в нових умовах. Ви дійсно до квітня маєте підготуватися. Все, що стосується забезпечення необхідним обладнанням і необхідними засобами, - ми це передбачили в бюджеті міста, щоб дати можливість вторинній ланці перейти на договори з НСЗУ. Також ми маємо завершити будівництво корпусу лікарні швидкої медичної допомоги, вирішуємо спільно з ОДА проблематику по будівництву кардіоцентру», – резюмував міський голова Сергій Моргунов.

Раніше ми писали, директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабовичп повідомила, скільки заробляють на Вінниччині сімейні лікарі та медсестри.

Вінниця.info, фото з сайту ВМР