10 черв. 2010 10:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

46

0

Сергей Татусяк: Не я просился в губернаторы - мене пригласили

Сергей Татусяк: Не я просился в губернаторы - мене пригласили

почему не пошел во власть и как празднование его 55-летия повлияло на назначение ... Владимира Демишкана


Сергей Татусяк: Не я просился в губернаторы - мене пригласили

Сергій Татусяк у ексклюзивному інтерв’ю розповів про те, чому не пішов у владу і не сів у крісло «куплене» Продивусом, а також як святкування його 55-річчя вплинуло на призначення... Володимира Демішкана

Є такий економічний термін - «втрачена вигода». Це коли не одержуєш прибуток через обставини, які від тебе не залежать. Що втратив і скільки заробив Сергія Татусяк, не ставши губернатором Вінниччини, оцінить час. Як і політичних провокаторів. Адже прізвище Татусяка після президентських виборів «прославили» швидко - столичні ЗМІ називали його найімовірнішим кандидатом на посаду голови облдержадміністрації.

Причому так було двічі: і перед призначенням Демішкана, і перед призначенням Джиги. Вдруге його позиціонували як «людину Балоги» - очолює партію «Єдиний центр» в області. Також прізвище Татусяка пов'язували із бізнес структурами Володимира Продивуса, який є власником компанії «Мостобуд», а з 2006 року Сергій Пилипович є президентом корпорації «Укрмостобуд».

Сьогодні Сергій Пилипович не приховує, що не мав великого бажання йти у владу, а дружина і батьки, взагалі, були проти. Але чому «без п'яти хвилин губернатор» Татусяк продовжує працювати у команді Януковича, і кого він підтримуватиме на виборах мера Вінниці - в эксклюзивному інтерв'ю.

Сергей Татусяк: Не я просился в губернаторы - мене пригласили


«Призначення» - від опонентів

- Чому Татусяк не губернатор?

- Запитання не до мене. Чому я не губернатор?... Сьогодні залишаюся прихильником тієї команди, яка прийшла до влади. А на якому етапі Татусяк буде у владі, то вже інше.

- Після того як газета «Діло» двічі передчасно «пропіарила» губернатором, Вас почали називати неудачником, лузером... Не ображає?

- Оті псевдопрогнози, які публікували із 100% ймовірністю мого губернаторства, - робота опонентів. Не знаю звідки вони черпали таку інформацію, але у мене жодних підстав не було говорити, що я буду губернатором. Про це зі мною ніхто не розмовляв, ніяких зустрічей не було. Але знову ж таки, цю інформацію запускали, а значить підкилимові

ігри, які були раніше, є і сьогодні. Це ненормально. Сподіваюсь, тактика подвійних стандартів відійде в історію. Мабуть, запускали дезінформацію із влади - ті, хто був причетний до цього. Це моя точка зору.

- Перше «призначення» збіглося із святкування Вашого ювілею: п'ятого квітня - 55 років, а сьомого - призначають Демішкана. Казали, що зарано Ви святкували, тому й...

- Згоден, багато що приписували мені у день народження. Насамперед - губернаторство. Однак,я ніколи не підлаштовувався і не буду підлаштовуватися під будь-які розклади на владному олімпі, і своих друзів на це налаштовую. Є реальне життя, є сім'я, є друзі - це понад усе. А йти на поводу у когось, особливо тих, хто «вирішує» бути чи не бути Татусяку губернатором, - то проблеми тих, хто так вважає. Посада губернатора - для мене не мета... Насправді було багатопорад не святкувати ювілей...

- Але ж Ви чекали, що планують призначати?

- Так, я був на співбесіді.

- Коли дізналися, що буде Демішкан, а не Ви?

- На владу і присутність у ній дивлюсь як на філософські речі. Влада - від Бога. Тому нормально реагував, коли сталопитання призначення Демішкана. Потиснув йому руку,бо на цьому етапі таким є вибір Президента. Існують певні розклади на виборчих кампаніях, я не був у тих розкладах на початку кампанії, це правда. До влади прийшла Партія регіонів і однопартійців призначають - це закономірно, тут немає і не може бутиелементарних нарікань з мого боку.

- Але ж, кажуть, рішення на користь Демішкана прийняли в останній момент?

- Так, практично перед зустріччю з Януковичем. Я сказав, що склалася так ситуація, що не просився, мене просили очолити область, тому пропозиція як прийшла, так і відійшла.

- ТобтоВи відмовлялися?

- Ні. Дискусія з самого початку була, але у колі моїх друзів. Так, я не був налаштований іти у владу, тому що у мене є свої пріоритети, тим більше у мене є контракти бізнесові, за якими працюю на керівних посадах.

- Що стало тоді переконливим аргументом для Вашої згоди?

- Переконання членів команди.

 

Сергей Татусяк: Не я просился в губернаторы - мене пригласили - фото 2

«До «регіоналів» привів Джига»

- Як Вам Джига - губернатор?

- Взагалі-то, я бачив його міністром внутрішніх справ. Він би навив порядок. Кажу так, бо знаю наскільки він серйозно займався підготовкою законопроекту «Про засади запобігання та протидії корупції», Микола Васильович є автором законодавчої ініціативи. Але так сталося, що тепер він губернатор. Один із найкращих варіантів для області. Як народний депутат постійно опікувався своїм округом, лобіював інтереси вінничан, він - не варяг.

Знаєте, до кожного з нас може бути тисяча запитань - як до особистості, як до функціонера... Але те, що Микола Джига людяний і порядний, а в останні роки, не побоюсь цього сказати, - став близьким по духу.

До речі, саме він запросив мене у команду «регіонів», завдячуючи йому я активно працював на виборах. Хоча моя позиція і раніше була на боці Партії регіонів. Як і в кожній команді там є проблеми, а особливо у такий час. Є проблеми і кадрові питання. Мене радує те, що це монолітна команда, в якій кожен має право висловити свою позицію.

- Хто сьогодні Татусяк - людина Балоги чи Продивуса?

- Я ніколи не був людиною Балоги, а Продивус - мій друг.

- Між іншим, у політичних колах говорили про те, що саме Продивус купив Татусяку посаду губернатора.

- Із Володимиром Продивусом дружимо ще з спортивної юності, коли я очолював футбольний клуб «Нива». Допомагав йому, коли підставляли у тих питаннях, які сьогодні піднімають - кримінал. Якби я не знав, як його підставили і хто... Володимир відбувся. Він сьогодні є прикладом для нас. Він вистояв у найскладніших умовах. Ми з ним відкриті один до одного сьогодні, незалежно від посад. У нас є повна довіра, якщо я щось не те роблю він мені скаже, так само й я - без якихось застережень і побоювань.

А стосовно грошей Продивуса. Він не того рівня людина, яка купуватиме посади. Продивус - власник мостобудівної структури, власник банку і ряду підприємств. Тільки короткозорість тих, хто про це говорить, може породити розмови про купівлю губернаторської посади. Більше того - як можна мені купувати посаду, якщо яне погодився?Це нижче мого рівня. Так, він бачить в мені фахівця, яка переймається будівництвом держави. Так, у мене є певний досвід - працював в обласні раді, облдержадміністрації, народний депутат... У мене є своя команда, з якою я працюю не один десяток років. Мені головне - пробудити свідомість українця. Яку б ми модель влади не будували, але якщо українець буде пасивний, то він не зможе примусити владупрацювати на нього... Цим живу і переймаюся.

Сергей Татусяк: Не я просился в губернаторы - мене пригласили - фото 3


«Власного бізнесу немає»

- Сергію Пилиповичу, який сьогодні бізнес у Вас?

- Власного бізнесу немає - працюю за контрактом. Працював в «Укрмостобуді», зараз я там на громадських засадах, а перейшов у компанію «Бельведер Україна» (дочірня компанія відомої групи BELVEDERE (Франція), яка є одним із світових лідерів з виробництва алкогольних напоїв - авт.) - представляю її в Україні. Займався цінними паперами - купував і продавав, все легально - декларація як бізнесмена, а не чиновника.

- Цілком можливо, що вибори до місцевих рад і міських голів пройдуть восени. Кого Ви будете підтримувати у мери Вінниці, чи є свій кандидат у « Платформа громадянського порозуміння»?

- Думаю, для вінничан зрозуміло, що є Платформа громадянського порозуміння, яка об'єднала 76 громадських організацій і політичних осередків. У цьому форматі ми будемо рухатися, Партія регіонів у тому числі. Щодо формату участі - вирішимо все за столом переговорів.

Політику потрібно вести дивлячись один одному у вічі, будемо домовлятися. Для мене регіональний інтерес понад усе. Відповідально заявляю: я вірю в ту державу, яка сильна своїми територіальними громадами. І буду налаштовувати своїх колег, формуючи базу місцевих виборів, що ми повинні переконувати центр і боротися з центром, якщо він цього не зрозуміє, аби левова частка повноважень перейшла до територіальних громад.

- Микола Форманюк, який теж у вашій команді, буде цього разу кандидатом у мери?

- У нашій команді він завжди був кандидатом на міського голову. Але повторюю - це буде рішення команди. Повинна бути серйозна програма дій. Міській чи сільській голова - людина, яка чітко стратегічно прораховує завтрашній день розвитку територіальної громади. Це важливо. Сліпо нікого підтримувати не будемо.

- До того ж це ще й великі гроші...

- Я вам хочу сказати, що той проект, який сьогодні є, дорого коштує.

- …Мільйони?

- Мільйони.

- До речі, як у Вас стосунки із Володимиром Гройсманом після виборів мера, коли Форманюк виступав проти нього?

- Хороші, ділові, дружні. Люди повинні усвідомити, що у політиці є два моменти - виборчої кампанії і політичного буття. Вибори минули - забули про якійсь образи і сіли за стіл шукати спільні точки дотику, щоб працювати на людей. Інакше політична тріскотня продовжуватиметься далі, а це - шлях в нікуди.

- Щодо політичного буття. 17 травня у Вінниці опозиція об'єдналася у «Народний Комітет захисту України». Серед лідерів політсил екс-губернатора Олександра Домбровського там немає, чи може він з'явитися у вашій команді «Платформі громадянського порозуміння»?

- Ні, не думаю. Я його ніколи не бачив командним гравцем, а в мене ідеологія командного стилю. Олександру Домбровському дуже важко буде сформувати команду, наскільки мені відомо. А вписатися у нашу? Наскільки я знаю оцінки тих людей, хто з нами, то це неможливо... Хоча у політиці ніколи не каже: «Ніколи»...

 

Оксана Пустовіт, спеціально для ВИННИЦА.info


0
0