25 січ. 2019 12:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

159

0

Сергій Моргунов відповів на питання про вінницькі катакомби

Сергій Моргунов відповів на питання про вінницькі катакомби

Моргунов сказав, що питанням вінницьких катакомб займеться Інститут розвитку міст та Центр історії Вінниці


Сергій Моргунов відповів на питання про вінницькі катакомби

 25 січня на сесії Вінницької міської ради під час розгляду питання щодо внесення змін до Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на території м. Вінниці на 2018-2020 роки, депутатка Ганна Давиденко поставила питання, чому в Програмі не виділені кошти на дослідження катакомб в центрі міста. Мер Вінниці Сергій Моргунов повідомив, що дослідження, які проводились раніше застарілі і доручив комунальним підприємства, в чиїй компетенції дане питання, розрахувати необхідний ресурс.

«В Програмі, яку ми обговорюємо, йдеться про те, що місто витратить більше 12 мільйонів гривень на її виконання, але про вінницькі катакомби ні слова. Але багато мешканців нашого міста, і я в тому числі, переконана, що вінницькі катакомби це наша культурна історична спадщина і вони могли б стати туристичною родзинкою міста. Більше того, про збереження катакомб в петиціях до міської влади неодноразово просили вінничани.

Вінницькі катакомби досі не включені до реєстру нерухомих пам’яток України. Це при тому, що можливість зробити це є давно. Ось звіт 2006 року Науково-дослідного інституту, який на замовлення міської влади провів інженерно-геологічне вишуковування катакомб, підтвердив їх існування. В звіті зазначено, накопичений досвід інженерно-геологічних вишукувань, спеціальних спелеологічних досліджень, опитування жителів цього району свідчать про те, що по вулиці Соборній існує мережа багаторівневих катакомб, направлених до річки Південний Буг.

Як мінімум дивно, що з 2006 року влада не виявила бажання і не знайшла способу внести катакомби до реєстру пам’яток. Тому два тижні тому я звернулась з зверненням з вимогою забезпечити паспортизацію вінницьких катакомб. Департамент архітектури повідомив, що видатки на цей об’єкт не передбачено, але департамент буде клопотати, щоб включили до бюджету наступного року», - сказала Г. Давиденко.

Сергій Моргунов відповів на питання про вінницькі катакомби

Міський голова повідомив, що дослідження застарілі. Він доручив профільним підприємствам підрахувати, який ресурс необхідний для досліджень і зробити новий звіт.

«Питання технічного характеру і наявного ресурсу. Якщо говорити про самі катакомби, то це серйозна і відповідальна справа. На сьогоднішній день всі декларації, які озвучують різні «експерти», потребують підтвердження, враховуючи наслідки і вплив радянського часу на територію центральної частини міста Вінниці. Я не проти, щоб науковці займались цією справою, з точки зору інвентаризації. В нас є Інститут розвитку міст, Центр історії Вінниці. Це повністю їх компетенція. В даному випадку, Галина Анатоліївна і Владислав Володимирович (заступники мера - - ред.), просив би Вас підключитись разом з цими комунальними підприємствами до вивчення питання щодо необхідного ресурсу. Зробимо відповідний об’єктивний сьогоденний звіт. Тоді будемо разом приймати відповіді рішення», - відповів Сергій Моргунов.

 

Сергій Моргунов відповів на питання про вінницькі катакомби - фото 2

 

Нагадаємо, в травні цього року у Вінниці журналістам вперше показали тунелі, які виявили у центрі міста. Починається підземелля з приміщення Спасо-Преображенського кафедрального собору, слідує в напрямку Південного Бугу через двір художнього музею, де нещодавно утворилося провaлля.

Вiнниця.info