9 лип. 2020 13:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

113

0

Сергій Борзов прокоментував створення нових 5 районів у Вінницькій області

Сергій Борзов прокоментував створення нових 5 районів у Вінницькій області

Остаточне рішення щодо нового поділу на райони прийматимуть у Верховній Раді


Сергій Борзов прокоментував створення нових 5 районів у Вінницькій області

Під час пресконференції 9-го липня у голови Вінницької облдержадміністрації поцікавились, чи звертались до нього з Калинівки та інших громад, які претендують бути центрами нових 5 районів, та чи можна змінити розподіл.

«Центри були визначені ще до нас і вже визначені постановою Кабміну, але я знаю, що є намагання створити шостий район. Народні депутати писали щодо створення шостого району. Сьогодні у Верховній Раді відбувається засідання профільного комітету з цього питання. Якою буде відповідь щодо створення шостого району, ми зможемо дізнатися сьогодні ввечері.

Щодо центрів цих районів. Є заперечення в Калинівці, чому Хмільник, в Хмільнику кажуть: «Чому Калинівка»? І я запитав, як це все розраховувалось, щоб зробити правильну логістику.

На мою думку, може, вона суб’єктивна: ну як людям з Козятина їхати в Хмільник за якимись документами? Ближче, напевно ж, була Калинівка. Але чомусь так вирішили, що так близько до Вінниці не може бути центр.

Завтра я буду намагатися громаді пояснити, адже Хмільник, все ж таки, місто-курорт державного значення. То є візитівка нашої Вінниччини. Позавчора ми були в Хмільнику. Дуже гарне враження, окрім доріг. З Козятина до Калинівки гарна дорога, а з Калинівки до Хмільника – ні. От якщо б зробити ще там дороги, я думаю, людям було б зручніше, і це питання саме собою відпаде.

Там багато є питань. Логіка прийняття цих рішень, при всій тій аргументації, мені не зрозуміла», – відповів Сергій Борзов.

Також очільник ОДА повідомив, що окремі громади Вінниччини подали до суду заяви на облдержадміністрацію та Кабмін. Загалом, таких позовних заяв – 10. До облдержадміністрації судові позови направили:

1. У Вінницькому районі:

  • Хижинецька сільська рада Сокиринецької ОТГ,
  • Гавришівська сільська рада;

2. В Жмеринському районі – Браїлівська селищна рада;

3. Барський район – Войнашівська сільська рада;

4. Калинівський район – Павлівська сільська рада;

5. Немирівський район – Кудлаївська сільська рада та Ковалівська сільська рада;

6. Гайсинський район – Гранівська сільська рада.

До Кабінету Міністрів України:

1. Ямпільський район – Тростянецька сільська рада;

2. Немирівський район – Ситковецька ОТГ.

Сергій Борзов прокоментував створення нових 5 районів у Вінницькій області

Сергій Борзов прокоментував створення нових 5 районів у Вінницькій області - фото 2

Нагадаємо, в Мінрегіоні до центральних органів виконавчої влади надіслали проект, за яким у Вінницькій області мають утворити 5 районів замість теперішніх 27-и. Це ще не остаточне рішення, і мапа Вінниччини ще може зазнати змін перед схваленням Верховної Ради.

Під час велопрогулянки з журналістами 8-го червня колишній очільник Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський зазначив, що питання щодо територіального поділу області, на його думку, вирішене, і районів, скоріш за все, буде саме 5.

12-го червня Уряд схвалив законопроект щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

До остаточного схвалення законопроекту ще тривають обговорення. Наприклад, можливе утворення шостого району.

27 червня в Калинівці люди вийшли на мітинг. Вимагали збереження статусу районного центру за містом.

7-го липня голова Вінницької ОДА відвідав з робочим візитом Хмільник. Там очільник області перевірив дитсадок, який включено до проекту «Великого будівництва», а також та амбулаторію сімейної медицини Жданівської ОТГ, збудовану у 2019 році. Під час візиту до амбулаторії, виявилося, що автомобіль «Рено», який купили за рахунок бюджету рік тому і на початку липня передали, не використовують. Медпрацівник повідомив, що автомобіль «Рено Дастер» стоїть у гаражі, бо його ще не зареєстрували у сервісному центрі МВС.

Вінниця.info