4 верес. 2020 14:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Влада
0

98

0

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор

Очисні споруди на Вінниччині побудували для міста Сороки Республіки Молдова в минулому столітті


Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор

3 вересня голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном, який відвідав Вінниччину з робочим візитом. Під час зустрічі посадовці вирішили об’єднати свої зусилля навколо вирішення питання щодо очисних споруд в селі Цекинівка Ямпільського району, які в минулому сторіччі побудували для міста Сороки, що розташоване по інший бік річки Дністер на території Молдови. За словами рятувальників, там ще залишився в незначній кількості рідкий хлор, а це створює напругу серед місцевого населення. Окрім того, посадовці також обговорили перспективу будівництва мосту «Ямпіль – Косеуци».

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації.

Загалом, на зустрічі були присутні також Почесний Консул Республіки Молдова у Вінниці Михайло Куницький, заступник голови ОДА Сергій Здітовецький, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко, голова обласної Ради Анатолій Олійник та начальник Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Руслан Шевчук.

Вітаючи іноземних гостей, голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов зазначив, що відкриття Почесного консульства Республіки Молдова у Вінниці позитивно вплинуло на всі аспекти двосторонньої співпраці.

«Я хотів би подякувати пану Послу за його ініціативу в обранні Почесним Консулом Республіки Молдова в м. Вінниця саме Михайла Куницького, адже з його призначенням відбулось значне пожвавлення нашої двосторонньої співпраці, яка значно зміцнює наші дружні відносини. Вже вдалося реалізувати чимало корисних проектів»,зазначив Сергій Борзов.

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 2

Керівник регіону зауважив, що співпраця України та Республіки Молдова як на міжурядовому, так і на міжрегіональному рівнях є надзвичайно важливою. Він підкреслив важливість співпраці прикордонних та митних служб України та Республіки.

В ході зустрічі Руслан Болбочан висловив вдячність голові обласної державної адміністрації Сергію Борзову за можливість зустрітися особисто та обговорити ключові питання транскордонної співпраці та міжрегіональної взаємодії між Республікою Молдова та Вінницькою областю.

Дипломат зазначив, що між Республікою Молдовою та Україною існують тривалі добросусідські стратегічні відносини.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбочан висловив глибоке переконання, що подальша всебічна співпраця буде корисною як для України, так і для Молдови.

У свою чергу, начальник Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Руслан Шевчук відзначив тісну взаємодію зі Службою спасіння Республіки Молдова. А також детально окреслив проблему, яка існує тривалий час у селі Цекинівка Ямпільського району, пов’язана із очисними спорудами м. Сороки (Республіка Молдова).

Як зазначив Руслан Шевчук, за дорученням голови ОДА Сергія Борзова, офіцерами ГУ ДСНС України було здійснено виїзд на очисні споруди с. Цекинівка Ямпільського району та встановлено, що вони знаходяться в неробочому стані.

Окрім того, за результатами обстеження на місці, 27 серпня поточного року, виявлено, що у напівзруйнованому приміщенні, яке, можливо, використовувалось, як хлораторна, на бетонній основі розміщені п’ять однотонних та дві двотонних ємності (контейнери), які використовувались для зберігання рідкого хлору. Контейнери в задовільному стані, механічні пошкодження відсутні, легко пересуваються, тобто хлору там незначна кількість. Проте, це створює соціальну напругу серед місцевого населення. Очисні споруди є захаращеною територією з напівзруйнованими будівлями.

Відтак, представники Вінниччини запропонували узгодити з керівництвом Сорокського району подальші кроки молдовської сторони щодо рекультивації та очистки території очисних споруд, демонтажу металевих споруд, а також провести незалежне екологічне, санітарно-хімічне та бактеріологічне дослідження показників мулу на мулових майданчиках непрацюючих Сорокських очисних споруд.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбочан підтвердив готовність Республіки Молдова шукати спільні шляхи вирішення цієї проблеми – найближчим часом разом виїхати на місце з метою його обстеження та прийняття рішення щодо евакуації цих контейнерів. Високопосадовець наголосив, що між обома службами надзвичайних ситуацій налагоджена чітка співпраця та відкритий діалог.

«Розпочав роботу міст «Унгур-Бронниця», який ми відкрили спільно. Хочу вкотре відмітити відкритість та зацікавленість Вінницької обласної державної адміністрації. Адже покращення прикордонної інфраструктури – в інтересах обох країн», – зазначив Руслан Болбочан, розповідаючи про низку спільних інфраструктурних проектів, які були реалізовані останнім часом.

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 3

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 4

Торкнувся Руслан Болбочан і питань двосторонньої торгово-економічної та інвестиційної співпраці.

Окрім того, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні повідомив, що нещодавно мав зустріч з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Романом Абрамовським, на якій обговорили реалізацію ініціатив щодо охорони і сталого використання басейну річки Дністер, а також питання підготовки до третього засідання Дністровської комісії.

«Протягом шести років на міжнародному рівні піднімається питання будівництва мосту Ямпіль – Косеуци. Були проведені спільні наради за участі міністерств транспорту двох країн, спільні виїзди на місце, де планується будівництво, відбулися зустрічі прем’єрів Республіки Молдова і України, була створена двостороння робоча група з цього питання. Тож сподіваюся, що тема будівництва мосту «Ямпіль – Косеуци» знову буде піднята на рівні двох держав. Це буде спільним потужним економічним проєктом, який врахує міждержавні та навіть транснаціональні інтереси двох держав», – зазначив голова обласної ради Анатолій Олійник.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні зазначив, що такий проект, безумовно, принесе користь для обох держав та підкреслить значимість розвитку транспортної інфраструктури. Два роки тому було ініційовано проведення спільної наради за участі двох міністрів транспорту у м. Вінниця.

«Це була конструктивна зустріч з обговорення подальших кроків реалізації проєкту. На жаль, цей рік, пов'язаний із непростою епідеміологічною ситуацією, вніс свої корективи в наші плани щодо зустрічей. Я передам до м. Кишинів прохання про прискорення розгляду цього питання та можливого проведення спільного засідання двох сторін в режимі онлайн. Обидві сторони зацікавлені в будівництві мосту Ямпіль – Косеуци», – повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбочан.

Своєю чергою, Почесний Консул Республіки Молдова у Вінниці Михайло Куницький подякував за зустріч та професійний підхід до вирішення конкретних питань.

«Я впевнений, що поодинці неможливо врятувати світ, однак, якщо кожен буде робити свою частину роботи, то світ вдасться врятувати»,зазначив Михайло Куницький.

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 5

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 6

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 7

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 8

Сергій Борзов домовився з Послом Молдови про демонтаж очисних в Ямпільському районі, в яких ще лишився хлор - фото 9

Вінниця.info, фото – з сайту Вінницької ОДА