27 жовт. 2021 10:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

60

0

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок»

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок»

Після завершення робіт, громада Вінниччини, у якій є черга до дитсадка, матиме нове приміщення для дітей.


Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок»

У Сутисках на Вінниччині триває реконструкція дитячого садочка «Пролісок» в рамках програми Президента України «Велике будівництво». Після завершення робіт, громада, у якій є черга до дитсадка, матиме нове приміщення для дітей.

Про це повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов.

«Нові покоління вінничан мають рости у сучасних комфортних умовах, незалежно від місця проживання – у селі чи у місті. Приклад цьому є «Велике будівництво» у Сутисківській громаді. Нещодавно там завершили капітальний ремонт дорожнього покриття між населеними пунктами громади – від селища Сутиски до села Шершні. Триває реконструкція дитячого садочку «Пролісок».

У Сутисківській громаді проживає 6400 осіб. Дітей, які потребують відвідування дошкільного навчального закладу, - 320. А у місцевий дитсадок ходять лише 179 дітей.

Чому? Бо не вистачає місця. Заклад розміщений у двох будівлях.

Перша – це основний корпус, де діє чотири групи – на 100 дітей. За державними санітарними нормами, таке приміщення розраховано лише на 60 дитячих місць, тобто наповнюваність садочку - 167%. У 2006 році проблему із недостатньою кількістю дитячих місць частково вирішили: взяли у тимчасову оренду три класних кімнати школи. На базі цього приміщення відкрито додаткові три вікові групи. Тут виховують ще 79 діток, однак, спальних місць - лише 62.

Проєкт програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» вирішить дитсадку чимало проблем. Насамперед – приміщення. Сьогодні тут відсутні спортивний та музичний зали, а в одній із груп немає туалету. Друга проблема - черга. За браком місць сім’ї змушені віддавати дітей у садочки сусідніх населених пунктів – це і час, і гроші на проїзд. Або ж хтось із батьків вимушений залишатися з дитиною вдома.

Окрім перевантаження груп, є ще інші невідповідності санітарно-гігієнічних умов. Зокрема, в організації харчування дітей. У корпусі, де була школа, їдальні немає – їжу носять з основного корпусу», - зазначено в дописі Сергія Борзова.

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок»

Що передбачає проєкт

Це реконструкція існуючої двоповерхової будівлі, де раніше був дитячий садок заводу «АЕА». Останнім часом приміщення не використовувалось.

До речі, будівельні роботи тут розпочали ще дев’ять років тому. За цей час перераховувалась кошторисна частина проєкту, змінились норми ДБН, з’явились нові сучасні рішення, зросла вартість матеріалів та обладнання, рівень заробітної плати. Розробленою проєктно-кошторисною документацією не було передбачено реконструкцію інженерних мереж водопостачання та каналізації, влаштування котельні вимоги з інклюзивності об’єкта, пожежний захист, благоустрій території та дитячі майданчики.

У 2021 проєкт скоригували: замінили тип покрівлі з пласкої на шатрову, що є більш надійною та менш затратною при експлуатації, враховано влаштування котельні. Також проєкт розбито на 2 черги, І чергу (4 групи) заплановано завершити до кінця 2021 року.

«Для цього на 7 мільйонів збільшено обсяг коштів на об’єкт за рахунок перерозподілу фінансування державного фонду регіонального розвитку - до 26 млн грн», - зазначив Борзов.

Після введення в експлуатацію І-ї черги об’єкт буде передано громаді та він буде використовуватись за призначенням як повноцінний дошкільний навчальний заклад.

Загальна кошторисна вартість – 53, 3 млн грн.

Завдяки підтримки народної депутатки Ірини Борзової на Сутисківській дитсадок держава виділила субвенцію – 2,850 млн грн.

З місцевого бюджету профінансовано 1,6 млн грн.

Готовність об’єкта - 66%.

Наразі утеплюють, вирівнюють та фарбують поверхні фасаду, штукатурять та шпаклюють стін, влаштовують покрівлі, теплотрасу, зовнішнє та і внутрішнє водопостачання.

«У 2021 році ще два дитсадки на Вінниччині оновить «Велике будівництво» - у Гайсині та у Вінниці», - додав голова облдержадміністрації.

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок» - фото 2

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок» - фото 3

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок» - фото 4

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок» - фото 5

Сергій Борзов: У Сутисках триває реконструкція двоповерхової будівлі для дитячого садка «Пролісок» - фото 6

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото зі сторінки Сергія Борзова