22 квіт. 2020 10:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

121

0

Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання: про коронавірус, політику та реалії сьогодення

Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання: про коронавірус, політику та реалії сьогодення

Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання: про коронавірус, політику та реалії сьогодення


Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання:  про коронавірус, політику та реалії сьогодення

Вінниччина, як і вся Україна, намагається здолати пандемію: приймаються владні рішення, запроваджено серйозні карантинні заходи, працюють волонтери, проводяться благодійні акції на підтримку медиків та населення. Про це широко повідомляють органи влади, медіа та соціальні пабліки. Разом з тим, не всі відомі благодійники та громадські діячі залишаються публічними. Серед них – Сергій Кудлаєнко, народний депутат VIII скликання, який тривалий час вів активну громадську та політичну діяльність у Вінниці. Сьогодні він працює на відповідальній посаді в Одесі та, як виявилось, зв'язку з рідним містом не втратив. До вашої уваги не сторонній погляд з Одеси на Вінницю від Сергія Кудлаєнка.

Сергію Володимировичу, після програшу у парламентській виборчій кампанії 2019 року Ви взялися за реалізацію державного проєкту в Одесі, але продовжуєте опікуватись життям у Вінниці. Як поєднуєте Одесу та рідне місто?

По-перше, потрібно вміти програвати, життя – це боротьба. Багато з тих, хто сьогодні у владі, думають що вони будуть там вічно, але це не так. Я вдячний усім, хто мені допомагав, підтримував під час виборчої кампанії. По-друге, ми отримали безцінний досвід і у підсумку – не програли. Мені завжди подобалась практична діяльність, коли можна швидко отримати результат. Тому погодився на потужний інфраструктурний проєкт. Підприємство, яке я очолюю, виконує державне замовлення з будівництва об’єкту для міжнародного аеропорту Одеса. Хоча, у зв’язку із карантином сьогодні всі працівники перейшли на дистанційну роботу, будівельні роботи ведуться, погода сприяє, тому плануємо все виконати вустановлені строки. Службові справи в Одесі та майже 500 км відстані жодним чином не вплинули на мій зв'язок із вінничанами. Вінниця – моє рідне місто, тут мої батьки, рідні, друзі та професійна команда людей, з якими ми реалізували десятки соціальних ініціатив, що продовжуються по теперішній час.

Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання:  про коронавірус, політику та реалії сьогодення

Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання:  про коронавірус, політику та реалії сьогодення - фото 2

Ви і сьогодні продовжуєте співпрацювати з громадою Вінниці? Яким чином?

Після виборчої кампанії 2019 року, разом із моєю командою, а на парламентських виборах вона налічувала близько 800 осіб, ми переосмислили окремі рішення, принципи, пріоритети, цінності. Сьогодні у Вінниці працює багато людей, що роблять добрі справи та не говорять про це на загал, просто скромно працюють. Серед них і частина тих, з ким я пройшов виборчу кампанію. Це професіонали, які налаштовані на корисні справибез піару і я підтримую таку позицію. Звичайно, для того, щоб активно працювати, потрібно бути на місці, але я на зв’язку із багатьма людьми, з представниками бізнесу, обізнаний із ситуацією у Вінниці. Через поширення інфекції, карантин, велика частина сімей опинилась на межі бідності. У нас було багато соціальних проєктів і громадські організації зараз роблять велику роботу з підтримки людей. Все, що я зможу зробити для вінничан доброго та корисного, відмови з мого боку немає, особливо у такий складний час.

Нещодавно, на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Ви закликали владу посилити заходи для підтримки бізнесу, медиків, людей. Який Ваш погляд на ситуацію з коронавірусом сьогодні?

Пандемія накрила весь світ та набирає обертів. Хвороба страховок не дає і сьогодні ті, хто мають гроші, бігають по Україні та шукають, де лікуватись, бо за кордон - зась. Преференцій тепер ні для кого немає. Вихід один - гуртуватись і допомагати. Спираючись на свій досвід депутатської діяльності, роботи у місцевому самоврядуванні, у ВР, на початку карантину закликав владу терміново зібрати сесії всіх рівнів, виділити кошти на місця. На підтримку бізнесу, людей. На жаль, не всі це зробили. Якщо держава не забезпечить мінімум доходів на родину, можемо побачити і мародерство…Добре, що сформовані відповідні фонди, скориговані бюджети. Але дуже важливо не допускати звільнень людей. Доходи населення вкрай низькі, тому відпустки за свій рахунок, в скруту – неприпустимі. Наприклад, у комунальній сфері, що забезпечує життєдіяльність міст. Сьогодні на моєму підприємстві жодна людина не звільнена, усім працівникам забезпечено дохід, медичне страхування та засоби захисту. Переконаний, що й у звичній ситуації, а тим більше під час надзвичайної, керівник несе повну відповідальність за колектив, який він очолює.

Що, на Вашу думку, можна зробити для підтримкибізнесу?

Центральна влада повинна прийняти пакет економічних заходівтанаправити кошти на підтримку місцевого самоврядування, тому що вирішувати проблемипотрібно на місцях, в громадах. Карантин вдарив по бізнесу, безперечно і наслідки будуть. Оренда, місцеві податки, збори - це серйозні витрати. Підприємництву потрібні «канікули». Особливо, коли йдеться про оренду площ комунальної чи державної власності. Завдання максимально зберегти зайнятість і заробіток для людей. Я вже не кажу про податки, якими наповнюються місцеві бюджети. І це в компетенції місцевої влади. Взагалі, враховуючи ситуацію із поширенням інфекції та карантином, варто вести діалог із бізнесом, адже Вінниччина аграрна область. Важливо поінформувати людей про забезпечення гарантованим кошиком продуктів за мінімальними цінами. Надати пільги агровиробникам стратегічних товарів – круп, борошна, цукру та забезпечити відповідне постачання в межах регіону. Це стримає паніку і стабілізує ціни.

Який Ваш погляд на ситуацію у медичній галузі Вінниці та в Україні?

Ситуація складна по всій Україні та, зокрема, в області. Очевидно, що потрібна абсолютно чітка логістика боротьби з поширенням вірусу, лише оприлюднення статистики тут буде замало. Варто показати людям, куди звернутись у разі хвороби, як працюють заклади охорони здоров’я, скількиі які підготовлені палати для госпіталізації,яке забезпечення ліками – це дуже важливо, а також налагодити роботу психологічної служби. Дані про кількість інфікованих лікарів на Вінниччині вкрай засмучують. … Захисних засобів не вистачає не лише в Україні, а й в усьому світі. Лікарі, медсестри, молодший персонал самі вимушені вирішувати ці питання. На забезпечення лікарень потрібно було кинутивсі сили на початку, адже вони на передовійборотьби з небезпекою. Як можна спочатку підтримувати, а потім звинувачувати медиків у негараздах чи обіцяти надбавку до зарплат, а потім не платити? Таким явищам взагалі не місце у владі, а тим більше під час надзвичайної ситуації. З іншого боку, ми бачимо, що недостатньо координації на всіх рівнях, від виконавчої до законодавчої влади. Достатньо оцінити останні прийняті законодавчі ініціативи.

Ви вважаєте, що парламент працює неефективно? Але ж закони приймаються набагато швидше, ніж під час каденції ВР VIII скликання

Так,проходження законів у сесійній залі прискорилось, це факт. Але, як виявилось, це не завжди гарантуєїх якість. Наприклад, закон про ринок землі, свого часу я не підтримував. Для цього потрібно створити умови. Або децентралізація, якою я займався безпосередньо в Комітеті. Проблема в тому, що влада втратила зв'язок з людьми. Потрібно дослухатись до людейі говорити з ними, тодіне буде перекриття трас та нерозуміння реформ. Закони під час мого перебування у парламенті приймались повільніше, але обговорень, прямого діалогу з громадськістю було в рази більше. Ми не боялись людей і приїжджали на місця, запрошували до Комітету. Це завжди впливає на якість законів і забезпечує в подальшому їх виконання. Нехай буде менше законів, але вони будуть відображати потреби людей, а не чиїсь фантазії, що не мають нічого спільного з реальним життям. Це довів і коронавірус, до якого країна виявилась не готовою.

Сергію Володимировичу, Ви отрималивисокий результат на останніх виборчих перегонах, маєте значний досвід.Чи є у планах продовжити активну політичну діяльність? Як щодо місцевих виборів?

Поки про це не йдеться, але час покаже. Сьогодні у мене нова діяльність, опановую цікавий для мене напрямоку будівельній галузі. Працюю у досвідченому професійному колективі. Робота відповідальна і мені подобається. У місцевих виборах візьму участь, місце моєї реєстрації -Вінниця і, як мінімум - обирати, обов’язково, буду.

Де сьогодні Ваша родина?

Моя родина живе у Вінниці, але так сталось, що напередодні запровадження надзвичайної ситуації діти і дружина приїхали в Одесу, тож карантину нас вийшов «одеський». Переміщення між областями дещо ускладнене, діти навчаються дистанційно. А от батьки в ізоляції у Вінниці, спілкуємось телефоном.

Ви позиціонуєтесь як віруюча людина. Відвідуєте Храм під час карантину?

Напередодні Пасхи я був у Храмі. Але ситуація вимагає бути відповідальними, і перед собою, і перед людьми, що нас оточують. Сьогодні маємо дбати про здоров’я, безпеку, а святкову службу можна відвідати онлайн. Пасхальні свята проведемо з родиною та з вірою у серці.

Що побажаєте землякам-вінничанам?

Ситуація непроста і будемо намагатись без втрат пройти цей шлях. Потрібно гуртуватись, не влаштовувати «промо-акцій» на темі пандемії, адослухатись і підтримувати один одного. Час - не багато говорити, а діяти. Допомагати друзям, батькам, тим, хто в скруті. Щиро бажаю вінничанам здоров’я, злагоди, родинного благополуччя та світлих Пасхальних свят. Сподіваюсь, що на рідній Вінниччині все буде добре. Це не перший наш виклик, але за ним завжди приходив успіх людей, що живуть на подільській землі.

Сергій Кудлаєнко народний депутат VIII скликання:  про коронавірус, політику та реалії сьогодення - фото 3