19 берез. 2019 13:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

103

0

Сергій Тарута: «Прожитковий мінімум в Україні має гарантувати гідне життя»

Сергій Тарута: «Прожитковий мінімум в Україні має гарантувати гідне життя»

Що може зробити Сергій Тарута, щоб забезпечити реальний прожитковий мінімум в Україні


Сергій Тарута: «Прожитковий мінімум в Україні має гарантувати гідне життя»

Чому влада не озвучує реальну цифру прожиткового мінімуму в Україні і що може зробити Сергій Тарута, щоб забезпечити реальний прожитковий мінімум?

Щороку, ухвалюючи Закон про державний бюджет, Верховна рада встановлює цим документом в тому числі й розмір прожиткового мінімуму для українців.

Так, цьогоріч депутати вирішили, що одному здоровому українцю з 1 січня 2019 року буде достатньо 1921 гривню на місяць, а тим, хто втратив працездатність, ще менше – всього 1497 гривень.

Кандидат на пост Президента Сергій Тарута неодноразово у своїх публічних виступах називав ці суми «знущанням над людьми» і завжди голосував проти такого «бюджету вимирання України».

«Навіть у найбідніших країнах Європи встановлюють реальний прожитковий мінімум на рівні 200-300 доларів, оскільки лише на таку суму можна хоча б мінімально забезпечити себе харчуванням, одягом, ліками», - пояснює Сергій Тарута.

Прожитковий мінімум – цифра зовсім не формальна. Саме виходячи із розміру прожиткового мінімуму призначаються найрізноманітніші соціальні виплати: мінімальна пенсія, стипендії, допомога безробітним, аліменти тощо.

«Свідомо занижений владою розмір прожиткового мінімуму – це спосіб грабунку найбідніших, найбільш знедолених, тих, кому навіть їсти и вже нічого. Влада недоплачує людям, які все своє життя важко працювали на державу!», - засуджує політику нинішньої влади Сергій Тарута.

Якщо виходити з нинішнього розміру прожиткового мінімуму, то людина, яка отримує мінімальну пенсію, повинна прожити за 50 гривень у день. У той же час буханець хліба коштує щонайменше 11 гривень, пакет молока – 22 гривні… Судячи з усього, чинна влада пропонує пенсіонерам обмежитись саме таким набором продуктів і решту життя доношувати одяг, придбаний замолоду.

Сергій Тарута категорично не згоден з нинішньою владою і, як кандидат у Президенти, бере на себе зобов’язання швидко виправити ситуацію.

У своїй програмі «Повагу - кожному» Тарута пропонує змінити принципи розрахунку мінімального розміру пенсії та мінімальної зарплати й інших допомог. За основу кандидат пропонує брати не визначений урядом «прожитковий мінімум», на який, насправді, зовсім не можна прожити, а «фактичний прожитковий мінімум» - реальний показник, який регулярно публікується міністерством соціальної політики. Ця цифра береться не зі «стелі», а розраховується виходячи із реальної вартості товарів та послуг першої необхідності. На цей час «фактичний прожитковий мінімум» складає 4349 гривень. Ось до цієї цифри й пропонує кандидат у Президенти Тарута прирівнювати мінімальну пенсію.

Мінімальну зарплату Тарута пропонує визначати виходячи із двох фактичних прожиткових мінімумів – у розмірі 8696 гривень. Це для того, щоб можна було, нехай і заощаджуючи на багато чому, вижити на таку зарплату родині із двох чоловік, де один не працює.

Команда Сергія Тарути провела всі необхідні розрахунки і впевнена, що такі цифри українська економіка здатна «потягнути». А коли Тарута каже, що він щось порахував, то йому можна вірити – у цього кандидата в президенти, на відміну від більшості інших, за плечима величезний досвід роботи в реальній економіці і управління великими підприємствами.

Але всі ці заходи, зокрема перехід від «прожиткового мінімуму» до «реального прожиткового мінімуму», який покликаний врятувати наших пенсіонерів від злиднів, будуть тільки першими кроками Тарути після приходу до влади. Запрацює країна – запрацює і програма стрімкого економічного зростання, розроблена Тарутою разом із провідними вченими України.

Нині в Україні ціни на більшість продуктів харчування, практично на всі непродовольчі товари (переважно - імпортні), на всі види пального – майже як в Європі. Тому і мінімальна зарплата в нашій країні також має наближатися до європейської.

Орієнтиром на найближчі роки може стати рівень доходів в країнах Східної Європи та Прибалтики. Мінімальна заплата в таких країнах, як Чехія, Словаччина і Польща нині становить 519-523 євро, а в Естонії – 540-555 євро.

Сергій Тарута, як досвідчений управлінець і людина справи, розуміє: високі зарплати і пенсії не можна встановлювати за наказом уряду. Для цього потрібно насамперед забезпечити стрімкий розвиток економіки. Тоді високий достаток у кожній родині стане базовим і економічно обґрунтованим показником розвитку держави.

Прес-служба Вінницької обласної та міської організацій політичної партії «Основа»