20 жовт. 2021 11:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

176

0

Сезон загострень виразкової хвороби у розпалі. Чому осінь боляче «б’є» по шлунку? Розповідає лікар-гастроентеролог у Вінниці

Сезон загострень виразкової хвороби у розпалі. Чому осінь боляче «б’є» по шлунку? Розповідає лікар-гастроентеролог у Вінниці

Відповіді на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю


Сезон загострень виразкової хвороби у розпалі. Чому осінь боляче «б’є» по шлунку? Розповідає лікар-гастроентеролог у Вінниці

На виразкову хворобу частіше хворіють чоловіки, адже серед них більше курців, вони вживають більше алкоголю, аніж жінки, й не дуже слідкують за правильним харчуванням. Однак й для багатьох представниць прекрасної статі виразкова хвороба – це нерідкість. Тут свою негативну роль відіграють часті стреси, нервово-емоційні напруження, вживання деяких медичних препаратів.

Особливо відчутно виразкова хвороба дає про себе знати восени. За словами лікаря-гастроентеролога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Галини Вараниці, вінничани зараз почали частіше звертатись із скаргами на «голодні болі», на печію, кислу відрижку, біль у шлунку, що віддає аж у лопатки…

Ми запитали лікаря, чому зміна сезону негативно впливає на шлунково-кишковий тракт людини? Звідки береться виразкова хвороба? Як вона проявляється? Як лікар-гастроентеролог діагностує та лікує виразкову хворобу? До яких ускладнень може призвести ігнорування захворювання?

Відповіді на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю.

Осінь – пора загострень хронічних захворювань, в тому числі і виразкової хвороби. Чи почастішали останнім часом звернення вінничан до Вас саме із цим захворюванням?

Так, справді, восени до лікаря-гатроентеролога завжди збільшується потік пацієнтів. Причина проста – зміна раціону харчування. Замість великої кількості свіжих фруктів та овочів, люди починають більше вживати м’яса, кашів, солінь. А на таку їжу одразу починає реагувати слизова шлунку, у ній розпочинаються запальні процеси. І як результат, люди, що мають чутливий кишково-шлунковий тракт, звертаються до лікаря зі скаргами, характерними для виразкової хвороби та гастриту.

Виразкова хвороба, про що сьогодні піде мова, - захворювання, яке є однією із найактуальніших причин звернення вінничан до гастроентеролога. Це хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується виникненням дефектів – виразок у стінці шлунка та/чи дванадцятипалої кишки.

На практиці, випадків виразки дванадцятипалої кишки значно більше, - мінімум у чотири рази, аніж виразки шлунку.

Пацієнтів чоловічої статті по статистиці більше у 2-3 рази, аніж жіночої. А от вікова категорія пацієнтів може бути різною: виразкова хвороба нерідко буває як у дітей, так і у літніх людей.

Звідки береться виразкова хвороба?

Причин виникнення цієї патології насправді чимало. Людина може заразитись інфекцією хелікобактер. А отримати цю інфекцію дуже просто можна через їжу, столові прибори та навіть поцілунки. Коли ця бактерія потрапляє до шлунку, вона починає виробляти речовини, що мають руйнівний вплив на слизову. Це, в свою чергу, призводить до запальних процесів і, як наслідок, до гастриту та виразкової хвороби. А при тривалій персистенції інфекція хелікобактеру може провокувати пухлини шлунку.

Провокуючими факторами для виразкової хвороби є стресові ситуації, нервово-емоційні напруження, порушення режиму харчування.

Агресивно впливають на середовище шлунка такі лікарські засоби як німесил, ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота, діклофенак та інші. Такі медичні препарати теж можуть стати пусковим механізмом для виразкової хвороби.

Ну й, звичайно, тютюнопаління та надмірне вживання алкоголю спричиняють виникнення не лише виразкової хвороби, а й багатьох інших хвороб.

Як проявляється виразкова хвороба? Які симптоми супроводжують цю патологію?

Основним симптомом є біль в епігастральній ділянці, він може віддавати в праву та ліву лопатки, праву та ліву половини грудної клітини, в грудний та поперековий відділ хребта.

При виразці дванадцятипалої кишки - це болі натщесерце (голодні болі), нічні, або болі, що з’являються через 1,5 -2 години після вживання їжі.

При виразці шлунку болі можуть виникати відразу або через пів години після того, як людина поїла.

Також, можуть турбувати печія, нудота, відрижка кислим, а також блювота кислим шлунковим вмістом, що виникає на піку больового синдрому і приносить пацієнту полегшення.

Однак зустрічаються безсимптомні, так звані німі виразки, які проявляють себе в тільки в моментускладнення.

Сезон загострень виразкової хвороби у розпалі. Чому осінь боляче «б’є» по шлунку? Розповідає лікар-гастроентеролог у Вінниці

Як відбувається професійна діагностика цієї хвороби?

Єдиний метод діагностувати виразкову хворобу - це ендоскопічний метод. Тобто треба проводити фіброгастродуоденоскопію, - ковтати зонд, як кажуть пацієнти, щоб детально оглянути стравохід, шлунок та дванадцятипалу кишку.

До речі, в Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс», за бажанням пацієнта цю процедуру можуть провести у стані медикаментозного сну. Ще великою перевагою нашого медичного закладу є наявність автоматичної мийки ендоскопічного обладнання, тобто можливість заразитисьчерез відеоскоп тим же хелікобактером, а ще ВІЛ, СНІД, гепатитом та ін., в «Меділюкс» дорівнює нулю. Це єдина приватна клініка на Вінниччині, що має автоматичну мийку.

Ендоскопічне дослідження підтверджує наявністьдефекту, уточнює його локалізацію, розміри, форму, глибину. При локалізації, лікар-ендоскопіст проводить множинну біопсію для подальшого гістологічного дослідження отриманого матеріалу. Така діагностика дає можливість виключити злоякісний характер виразкового ураження.

Для визначення правильної тактики лікування пацієнта велике значення має дослідження на хелікобактер. Для первинного виявлення достатньо буде провести імуноферментний метод, а саме аналіз крові на антитіла Ig G до Hb pylori.А для пацієнта, який вже отримував антихелікобактерну терапію, рекомендовано стул-тест (тобто визначення антигену НВ у калі )

Якщо не лікувати належним чином виразкову хворобу, які ускладнення можуть виникнути?

Якщо не лікувати виразкову хворобу можуть виникати дуже серйозні, небезпечні для життя людини ускладнення: кровотеча, перфорація, пенетраця, стеноз та малігнізація.

Так, кровотеча проявляється блювотою типу кавової гущі, чорними випорожненнями, також з’являється загальна слабкість, пришвидшене серцебиття, зниження артеріального тиску. Інколи людина може навіть втрачати свідомість.

Перфорація – прорив виразки у черевну порожнину і тоді шлунковий та кишковий вміст виходить у черевну порожнину, з можливим розвитком перитоніту.

Пенетрація – проникнення виразки шлунку або дванадцятипалої кишки в оточуючі органи – в підшлункову залозу, малий сальник, товсту кишку, жовчний міхур.

Стеноз формується на тлі хронічного рецидивуючого перебігу хвороби. Це коли після частих загострень утворюються рубці, які звужують вихід зі шлунку.

Малігнізація - це трансформація виразки в рак. Переважно це стосується виразок шлунку.

Всі ускладнення потребують термінової госпіталізації та лікування в умовах хірургічного відділення.

Як лікується виразкова хвороба?

Пацієнти без ускладнень можуть отримувати лікування в амбулаторних умовах. При цьому дуже важливий режим з обмеженням фізичних та емоційних навантажень, відмова від паління, дієтичне харчування, яке має бути механічно та термічно ощадним, з виключенням гострих, кислих та смажених страв.

Медикаментозне лікування триває досить довгий період. І зазвичай має дві стратегії лікування: ерадикація хелікобактер та кислотосупресивна терапія. Лікування інфекції хелікобактер включає в себе антибіотикотерапію, а саме двохантибіотиків протягом 10-14 днів, також застосування ІПП та препаратів вісмуту.

Деякі пацієнти відмовляються лікувати бактерію по причині того , що необхідно приймати багато ліків. Але тут треба розуміти, що лікувати рак шлунку набагато важче, аніж вилікувати інфекцію хелікобактер. Успішно проведена ерадикація дозволяє досягти повного виліковування захворювання у частини хворих, значно знизити частоту рецидивів виразки, а також зменшити ризик розвитку ускладнень.

Записатись на прийом до лікаря-гастроентеролога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Галини Іванівни Вараниці можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).