19 груд. 2019 11:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

309

0

Шамрай прокоментував «скандал» щодо виділення 30 соток землі вінницького онкодиспансеру під хоспіс

Шамрай прокоментував «скандал» щодо виділення 30 соток землі вінницького онкодиспансеру під хоспіс

У Вінницькій облраді вирішили не давати землю під хоспіс


Шамрай прокоментував «скандал» щодо виділення 30 соток землі вінницького онкодиспансеру під хоспіс

17 грудня на сесії Вінницької облради депутати не проголосували за проект рішення Про надання згоди на поділ земельної ділянки Подільському регіональному центру онкології. Пропонувалось поділити 4,1 га земельної ділянки по Хмельницькому шосе, яка в користуванні онкоцентру, на дві частини – 3,8 та 0,3 га. Ділянку, розміром 0,3 га планували передати в оренду інвестору, який погодився б побудувати хоспіс – заклад, для перебування важкохворих з прогнозованим летальним наслідком. Такі заклади працюють по всьому світу аби полегшити останні дні життя хворих під наглядом медиків.

Головний лікар Подільського регіонального центру онкології роз’яснив, що з 2012 року на створення центру паліативної допомоги ні область, ні держава не виділяла коштів, а кількість невиліковно хворих збільшилась.

«В нашій державі паліативний рух лише починає розвиватися і відбувається це значно повільніше, ніж зростає потреба в ньому. На Вінниччині хоспіс, де буде організована належним чином паліативна допомога смертельно хворим, потрібен був навіть не вчора, а позавчора.

Аби збудувати такий заклад, щоб відповідав усім нормам потрібно чимало грошей. Держава такі кошти не виділила, не під силу ця сума обласному бюджету. Тому як на мене такий необхідний для паліативних хворих медичний заклад, можна збудувати в рамках реалізації програми державно-приватного партнерства. Прикладів подібних проектів в Україні багато. Збудувати його можна на території Подільського регіонального центру онкології. Для цього необхідно виділити земельну ділянку, яка залишиться у власності Вінницької обласної ради, але центр буде будуватися в переважній більшості за рахунок коштів приватних інвесторів. Це вихід із складної ситуації.

Депутатам було надано на розгляд проект рішення, щоб виділити земельну ділянку, після чого оголосити конкурс на право оренди. І якщо знаходиться інвестор, якого зацікавить цей проект, на конкурсній основі підписати угоду на право оренди земельної ділянки, яка повторюся залишається у власності Вінницької обласної ради! Після того приступити до будівництва. За два роки цей проект можна буде реалізувати.

За розрахунками ВООЗ на 100 тисяч населення необхідно створювати щонайменше 10 ліжок, тобто враховуючи кількість населення Вінницької області, нашому регіоні необхідно створити 160 ліжок для того щоб хворі цієї категорії отримували необхідну допомогу. Це питання необхідно було вирішувати ще в рамках програми 2012-2016 року, але на жаль з того часу роблено нічого не було. Це надзвичайно актуальне питання як для області так і для хворих», - прокоментував Володимир Шамрай.

Шамрай прокоментував «скандал» щодо виділення 30 соток землі вінницького онкодиспансеру під хоспіс

З трьох профільних комісій, до сесії проект рішення не погодила комісія з питань законності і люстрації, головою якої є медик Андрій Вигонюк (ВО Свобода). Члени комісії зазначили, що вбачають в рішенні можливу корупційну складову. На сесії Андрій Вигонюк переконував депутатів не підтримувати проект, через що в залі розгорнулась м’яко кажучи дискусія. Наступного дня в ЗМІ з’явилась публікація зі звинуваченнями на адресу Людмили Станіславенко, припускаючи, що там є її бізнес-інтерес. У відповідь та написала пост про депутатів облради, розписавши детально хто які посади займає і як хто використовував посади для лобіювання власних інтересів.

Шамрай прокоментував «скандал» щодо виділення 30 соток землі вінницького онкодиспансеру під хоспіс  - фото 2

Шамрай прокоментував «скандал» щодо виділення 30 соток землі вінницького онкодиспансеру під хоспіс  - фото 3

Кілька важливих фактів про необхідність паліативної допомоги на Вінниччині:

У Вінницькому обласному канцер-реєстрі перебуває на обліку 45 тисяч онкологічних хворих.

В області ІV стадію всіх локалізацій в 2017 році діагностували в 14 % хворих, а за 9 місяців поточного року - 22%. Кількість хворих з ІІІ-ІV стадією збільшилася майже в чотири рази.

Щороку діагностують онкозахворювання у майже 6 тисяч мешканців Вінницької області і біля 500 онкологічних хворих переходять в ІV клінічну групу.

На сьогодні у Вінницькій області мешкає 2,5 тисячі онкологічних хворих, яким необхідна хоспісно-паліативна медична допомога.

Вiнниця.info


0
0