20 верес. 2019 12:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

148

0

Ще й досі одружені: до Вінницького військкомату принесли довідку від молодика, який розписався зі своєю бабусею

Ще й досі одружені: до Вінницького військкомату принесли довідку від молодика, який розписався зі своєю бабусею

На Вінниччині стартує осінній військовий призов 2019 року


Ще й досі одружені: до Вінницького військкомату принесли довідку від молодика, який розписався зі своєю бабусею

З 1 жовтня по 31 грудня в Україні стартує осінній військовий призов 2019 року. По плану, його мають пройти близько 800 хлопців з Вінницької області.

«Призови проводяться по три місяці. Тим часом ми проводимо мотиваційні роз’яснення порядку проходження військової строкової служби та доведення до громадян України, особливо підлягаючих призову та їх батьків», - розповідає Вінниця.info Ігор Ліщук, заступник військового комісара, начальник відділення комплектування Вінницького об’єднаного міського комісаріату.

Від початку року з Вінниці сотня молодиків пішли на військову строкову службу до лав ЗСУ, прикордонної служби та Нацгвардії. Та деякі з осіб, які б могли вчитися захищати свою Батьківщину, намагаються «відкосити» від армії усіма можливими способами.

«Історія з 22-річним призовником, який одружився на своїй 80-річній бабусі ще у 2017 році, продовжується. Його батько приніс довідку, що син й досі перебуває у шлюбі з родичкою. Здійснює за нею догляд. Цей документ підтверджує його відстрочку», - зауважує Ігор Ліщук.

Ще й досі одружені: до Вінницького військкомату принесли довідку від молодика, який розписався зі своєю бабусею

Під час оповіщення буває, що на працівників комісаріату спускають собак.

«Також вислуховуємо лайки з боку батьків, які не патріотично налаштовані. І тому приховують своїх синів. Переховують їх. І хоч знають, що за це є кримінальна відповідальність. Кажуть, хай краще буде засуджений, але ми його нікуди не відпустимо. Був випадок, коли хлопець стрибав з вікна першого поверху. Бабуся йому відкрила тихенько вікно. Коли побачили, що прийшли представники військового комісаріату», - пригадує Ігор Ліщук.

Та серед таких прикладів, чимало й хлопців, які патріотично налаштовані. Вміти захищати свою країну для них - честь.

«Здебільшого це спортсмени, які мають різноманітні розряди. Тих, хто має проблеми із здоров’ям, притягувалися до кримінальної відповідальності, ми не призиваємо. Враховується освітній рівень. Та бувають випадки, коли ті, хто маючи фактори, які забороняють проходити строкову службу, самі приходять і просяться. Якщо випадки не критичні, у межах наказу Міністра оборони, якщо людина немає інвалідності, каліцтва, серйозних пошкоджень, а просто має обмеження за станом здоров’я, ми розглядаємо питання по їх призову», - підкреслює Ігор Ліщук.

Під час проходження строкової служби за солдатом, який був офіційно працевлаштований, держава гарантує збереження робочого місця та місячну заробітну плату протягом всього терміну проходження служби.

«До прикладу, якщо особа отримувала 9000 гривень на офіційній роботі, ці ж гроші він отримує 18 місяців, поки проходить строкову військову службу. Не залежно, на державній він був роботі чи у приватній структурі», - перераховує Ліщук.

Призовники, які мають навчальну ступінь магістр-спеціаліст, проходять службу терміном в один рік.

«Під час вибуття з обласного збірного пункту до військової частини, призовник отримує одноразову грошову допомогу у розмірі 3500 тисяч гривень. Щоб мав можливість придбати речі на перший час. Після звільнення він отримує дві мінімальні заробітні плати зі строкової військової служби. Протягом терміну отримує заробітну плату як солдат – 300-800 гривень в залежності від терміну проходження служби та військового звання та посади, яку займає», - констатує Ігор Ліщук.

Хоч дівчат не призивають на строкову службу, вони виявляють бажання та йдуть на контрактній основі.

«При плановому завданні, за півріччя, з 60 осіб, які влаштовуються на контрактній основу, орієнтовно 15-18 дівчат. Тобто, третина», - каже Ігор Ліщук.

Нагадаємо, строковики не залучаються до ведення Операції Об’єднаних Сил. Проходять службу в частинах забезпечення життєдіяльності, навчаються, здобувають військово-облікові спеціальності.

Вінниця.info