27 січ. 2020 16:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

104

0

Що чекати від місцевих виборів та за якими правилами вінничани обиратимуть місцеві еліти в жовтні

Що чекати від місцевих виборів та за якими правилами вінничани обиратимуть місцеві еліти в жовтні

До місцевих виборів, які чекають Україну, залишається 9 місяців


Що чекати від місцевих виборів та за якими правилами вінничани обиратимуть місцеві еліти в жовтні

До місцевих виборів, які чекають Україну, залишається 9 місяців. Це остаточно перезавантажить політичну систему в країні. Що чекати від виборів, та за якими правилами українці вибиратимуть місцеві еліти, 27 січня, обговорили у Вінницькому прес-клубі.

Відповідно до Конституції України, місцеві вибори пройдуть 25 жовтня. Верховна рада в минулому році прийняла новий виборчий кодекс і з 1 січня поточного року він вступив у дію. Представник КВУ у Вінницькій області Владислав Телень розповів, що цікавого містить новий закон про місцеві вибори.

«Буде дві системи проведення виборів. Села, селища та міста до 90 тисяч населення і райони – проводять вибори по системі відносної більшості, тобто мажоритарній. Міста від 90 тисяч населення – це пропорційна система з відкрити партійними списками. Які є тут новели? Визначається кількість округів, в кожному з яких може бути обрано від 1 до 4 депутатів. Що стосується районів, там виборчий округ створюється в кожному селі, які входять у межі району. Якщо кількість для населення району по закону, менша, ніж кількість населених пунктів, то кількість депутатів буде відносно кількості населених пунктів.

Що стосується Вінниці і області, тут система інша. Створюється єдиний багатомандатний виборчий округ. Кількість мандатів, наприклад у Вінниці, це 54, ділиться на 10 і в нас може бути від 5 до 7 виборчих округів. Скільки вже буде остаточно округів, це буде визначати Головна виборча комісія за 48 днів до дня голосування. Але висування в місті у міську та обласну ради тільки за партійними списками. Крім того, в містах, де населення більше 90 тисяч, міський голова повинен або набрати в першому турі 50% голосів, або просто перемогти в другому турі. Що стосується в інших населених пунктах – просто перемагає той, хто набрав більшу кількість голосів. Ця система працювала вже у 2015 році», – пояснює Владислав Телень.

Що чекати від місцевих виборів та за якими правилами вінничани обиратимуть місцеві еліти в жовтні

Також додав, що суттєво виростає розмір грошової застави. Для Вінниці це буде більше, ніж півмільйона гривень від партії і від кандидата в міські голови. Вони можуть вноситися тільки у безготівковій формі.

«Що стосується партій, то вона (партія – ред.) повинна акумулювати ці гроші спочатку на своєму партійному рахунку, а потім вносити їх на кінцевий рахунок. Для Вінницької області – це більш 2 мільйонів, найбільше в Києві, там сума «зашкалює» за 4 мільйони гривень. Коли рахували фахівці, то вирішили, що вартість посади мера Києва більша, ніж вартість посади Президента України. Для деяких партій це може бути обмеженням, тому що акумулювати такі гроші – це дуже непроста задача, тим більше, що НАБУ має право перевірити легальність надходжень цих коштів», – додає Телень.

Для виборців цього року зміниться форма виборчого бюлетеня. В бюлетені буде вказана інформація про партії відповідно до номера по жеребкуванню, потім під назвою партії будуть прізвища всіх зареєстрованих на цьому багатомандатному окрузі кандидатів. Після партій буде «пустий квадрат», спочатку людина буде навпроти партій робити відмітку, а потім внизу буде написано: «Я підтримую такого-то кандидата із партії, яку я обрав раніше». І від руки людина писатиме номер кандидата з партії.

На виборах залишається 5% бар’єр для політичних партій.

«Будуть рахуватися виборчі квоти – голоси «сумуються» і діляться на кількість визначених законом мандатів, у даному випадку 54. В кожному окрузі дуже багато претендентів. Як визначити, хто тримав мандат? По черзі беруться регіональні списки, списки партій ділять на квоти і визначають, скільки в окрузі, які партії отримали мандат. Потім ті кандидати, які набрали більше, ніж виборча квота, йдуть по регіональному списку», – каже Андрій Телень.

Що чекати від місцевих виборів та за якими правилами вінничани обиратимуть місцеві еліти в жовтні - фото 2

Керівник «Ресурсно-інформаційного центру «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець зазначив, що за його підрахунком стосовно виборчої застави, то партії, які хочуть зареєструвати усі виборчі списки по областях, потрібно мати 80 мільйонів гривень.

«Цікава річ відносно виборчої застави. Я сів і порахував, скільки грошей потрібно мати партії, щоб висунути своїх кандидатів. Щоб зареєструвати усі виборчі списки у всіх областях, потрібно мати маже 48 млн гривень застави, на мери міст 20 млн і ще +20 для виборчих списків. Всього у нас виходить 88 мільйонів гривень – треба партії мати офіційних грошей для того, щоб суто зареєструватися в усіх містах», – каже Андрій Кавунець.

В змінах про місцеві вибори також присутній гендерний принцип, де прописано, що від кожної п’ятірки повинно бути по 2 представника кожної статі.

«Всі вибори, які відбуваються за часів незалежної України, демонстрували перевернутий з ніг на голову принцип зацікавленості виборців до самих виборів. Явка найвища на президентських виборах, на парламентських трішки менша, на обласних взагалі мало голосують, а на місцевих рівнях, якщо немає ніякої конфліктної ситуації, – взагалі найменш. Так от тут необхідно звернути увагу та пояснити громадянам, що в жовтні 2020 року ми обираємо ту владу, яка безпосередньо матиме вплив на кожного мешканця територіальної громади. Чому? Тому що ми не просто обираємо депутатів. Хочу нагадати, що в жовтні відбудеться завершення децентралізації і в жовтні відбудеться фактично адміністративно територіальна реформа.

Наші мешканці звикли що всі питання необхідно вирішувати в державній адміністрації, а депутати це такі номінальні особи, до яких ходять коли необхідно попросити матеріальну допомогу і які ухвалюють бюджети, але всі питання виконавчі здійснюються районними обласними адміністраціями. Під час цих виборів відбудеться кардинальна зміна, тому що фактично буде ліквідовано районні державні адміністрації, обласну держадміністрацію, а на їх місці буде утворено префектури обласну районні або окружні, але головне, що вони не будуть мати виконавчих функцій. Ті функції, які робили департаменти і відділи райдержадміністрацій, перейдуть від адміністрацій до виконкомів районної, обласної ради», – зазначив Андрій Кавунець.

Що чекати від місцевих виборів та за якими правилами вінничани обиратимуть місцеві еліти в жовтні - фото 3

Вінниця.info