24 серп. 2021 13:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

168

0

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування

Напередодні свята, журналісти Вінниця.info провели опитування, що для жителів Вінниччини означає незалежність


Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування

Сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає 30-ту річницю Незалежності. Напередодні свята, журналісти Вінниця.info провели опитування, що для жителів Вінниччини означає незалежність.

Опитування проводили серед мешканців Тростянця. Здебільшого люди казали, що для них незалежність – свобода.

«Я знаю, що таке СРСР. Маю з чим порівняти. Для мене незалежність – це велика відповідальність, адже ніхто інший, а саме ми, українці, вже 30 років своїми руками творимо власну історію і ту реальність, яку маємо», – каже місцева жителька Наталя.

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування

«Незалежність – це те, що я можу вільно висловлювати свої думки. Можемо справедливо голосувати за президента, а не так, як в інших країнах, особливо пострадянського союзу. Взагалі, я щасливий, що живу у вільній країні, демократичній. Щиро вдячний воїнам, що вони досі, на жаль, відстоюють нашу незалежність», – каже місцевий житель Сергій.

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування - фото 2

«Це гордість. Це ще більша відповідальність, чим була. Ми вільні у виборі думок, самі творимо завтра своєї країни, за це і несемо відповідальність. Я розумію, що у різних людей – різні погляди. Але на те у нас і демократія, щоб доводити свою думку іншим і залучати до своєї ідеї більше людей», – каже місцевий житель Сергій.

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування - фото 3

На вулицях селища зустрічаємо і селищну голову Людмилу Червонецьку, яка розповіла, що і для неї особисто означає незалежність України.

«Незалежність – коли усміхнені діти, коли у державі діють закони, коли є верховенство права, коли є рівність. Коли люди старшого віку відчувають себе захищеними, коли є усмішки на обличчях людей. Незалежність – це тоді, коли мир, коли спокій на душі.

Але, на жаль, незалежність сьогодні омита кров’ю. Дуже би хотілося, щоб закінчилася війна і щоб держава розвивалася, була стабільність, створювалися нові і нові робочі місця. Аби все, що було зруйноване – мало можливість відновлюватися», – каже Людмила Іванівна.

«Для мене незалежність – це свобода. Ми стали незалежність від радянського союзу. Це ж прекрасно. У нас є можливість вільно висловлювати свою думку, навіть якщо вона не збігається з чиєюсь», – каже місцевий житель Ігор.

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування - фото 4

А для 18-річної Оксани, незалежність – це бачити щасливі очі бабусі та дідуся.

«За розповідями своїх бабусі і дідуся, у часи їхньої молодості жилося не солодко. Порівнюючи з сьогоднішнім – у нашого покоління більше можливостей в усіх сферах. Бабуся і дідусь щасливі принаймні за мене», – каже дівчина.

Що для жителів Вінниччини означає незалежність України? Опитування - фото 5

Соціологічна група «Рейтинг» до 30-річчя Незалежності України провела дослідження із загальною вибіркою в 20 тисяч респондентів, в перебігу якого з’ясувала, що проголошення Незалежності сьогодні загалом підтримали б 80% громадян.

«Не підтримали б – лише 15%, вагалися з відповіддю – 5%. Найвищий рівень підтримки Незалежності України серед покоління, яке народилося після 1991 року (87%). Також більше тих, хто підтримав би Незалежність, серед мешканців західних та центральних регіонів та більш заможних. Попри розбіжності, не менше двох третин у кожній із демографічних груп підтримали б сьогодні проголошення Незалежності України», – йдеться в дослідженні.

За даними соціологів, 61% опитаних не жалкують зараз про розпад Радянського Союзу, натомість 32% – жалкують. Найбільше таких на південному сході країни, серед представників старшого покоління, менш забезпечених.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info