24 листоп. 2020 20:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

121

0

Що не так з новою Вінницькою облрадою? Гижко розповів про регламент і «роздутий» штат

Що не так з новою Вінницькою облрадою? Гижко розповів про регламент і «роздутий» штат

Регламент Вінницької обласної ради може спричинити судові позови і потягти за собою визнання незаконними всіх рішень прийнятих на першій сесії


Що не так з новою Вінницькою облрадою? Гижко розповів про регламент і «роздутий» штат

Рішення Вінницької обласної ради 8 скликання «Про регламент Вінницької обласної ради 8 скликання», яке затвердили 20 листопада, може спричинити судові позови і потягти за собою визнання незаконними всіх рішень прийнятих на першій сесії.

Про це повідомив голова фракції ЄС в обласній раді Андрій Гижко.

За його словами, основний документ «Про регламент Вінницької обласної ради» прийнятий поспіхом, не демократичний і містить ряд суперечностей.

«В документі відмінено поняття про президію обласної ради. Разом з тим, дев’ята глава регламенту називається «проведення засідань обласної ради, засідань президії обласної ради…». Умовно кажучи 5 сторінка не узгоджується з 35-ю.

Дискусію викликала і стаття 10: «сесії скликаються головою ради кожної третьої п’ятниці місяця». Ми не проти збиратись щомісяця, бо робота буде більш результативна. Але в продовження написано: «а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності, не рідше ніж 1 раз на місяць». В обласної ради немає жодних повноважень щодо земельних питань. Є тільки дозвільні документи.

Далі стаття 17, яка говорить, що пленарне засідання ради починається о 10.00 годині. А в нас перше засідання почалось о 12.00 годині. Ця норма може слугувати тим, що можна подати в суд і взагалі всі рішення, які були прийняті на першій сесії обласної ради, визнати незаконними», - пояснив Андрій Гижко та додав, що бюлетень для таємного голосування був недотриманої форми.

Також він говорить, що на першій сесії Вінницької облради збільшили штат апарату облради майже вдвічі. Додаткова потреба в фінансуванні складатиме, як мінімум, 12 мільйонів гривень.

«У раді 7-го скликання було 56 працівників в апараті обласної ради. На сьогодні більшістю проголосовано, що штатна чисельність апарату складає 95 осіб! Це вилиється в 12 мільйонів гривень. На сьогодні оплата праці 56 працівників обходиться 15 млн гривень на рік. При зростанні до 95 працівників тільки видатки на зарплату будуть складати 24,5 млн грн. Ще є поняття «утримання», яке теж зросте. Тобто, плюс 12,5 млн грн на зарплату і утримання. В умовах економічного дефіциту, в умовах коли кожна вільна копійка повинна направлятись на закупівлю кисню, ліків, в умовах коронавірусу – нонсенс викидати такі кошти на розширення апарату. В нас і так на 1 грудня по обласному бюджету мінус 130 млн грн», - говорить Андрій Гижко.

Причин збільшувати штатну чисельність в обласній раді немає. Їх функції не змінились.

«Якщо говорити про децентралізацію, на сьогоднішній день у Верховній Раді проголосовано лише зміни функції районів і районних рад. Все що стосується обласної адміністрації і обласної ради, жодних змін немає. Тому власне і немає логіки роздувати штат обласної ради. Я взагалі не розумію, чим будуть займатись ті додаткових 40 людей», - каже Андрій Гижко.

Юристи ЄС вивчають документи прийняті облрадою. Є ймовірність, що подадуть до суду, якщо в обласній раді не створять робочу групу, аби привести регламент ради до ладу.

Андрій Гижко також акцентував на тому, що публікації в ЗМІ про створення в облраді коаліції ЄС та ОПЗЖ - фейки.

«Європейська солідарність» за жодних умов не могла зробити коаліцію з «Опозиційною платформою – за життя», тому що це абсолютно інша ідеологія, життєві цінності та політичні погляди. В нас різні погляди на розвиток держави, розвиток реформ і розвиток регіону», - каже Андрій Гижко.

Нагадаємо, 20 листопада відбулась перша сесія Вінницької обласної ради 8 скликання. Головою Вінницької обласної ради обрали Вячеслава Соколового. Вінницька облрада затвердила першого заступника, трьох заступників голови та голову бюджетної комісії. Головою бюджетної комісії став Валерій Коровій, який написав заяву про складання депутатських повноважень.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info