1 лип. 2022 15:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

1473

0

Що таке елеватор?

Що таке елеватор?

Принцип роботи елеватора


Що таке елеватор?

Існує думка, що зерновий елеватор – це промислове сховище, яке потрібне для зберігання великої партії чогось сипучого чи рідкого. Найчастіше – зерна.

Однак елеватор не обмежується одним лише сховищем. Це цілий комплекс приміщень, де посередником виступають промислові ланцюги, що з'єднують силосні корпуси, зерносушарки, місця навантаження і не тільки.

Що таке елеватор?

Принцип роботи елеватора

Будь-який принцип роботи елеватора полягає в тому, щоб під час розвантаження зерна воно швидко поміщалося у тимчасові тари, а потім также шидко розприділялося та розвозилося по необхідних напрямках. Тимчасовим місцем зберігання можуть бути бункери та приямки (поглиблення у землі, що примикають до стіни будівлі).

Щоб не гаяти часу на переміщення зерна між цехами, в елеваторі є особливий вид транспорту – транспортери та ковшові норії. Вони в лічені хвилини доставляють сипучий вантаж до місця призначення.

Щоб виконати швидке очищення та підготовку зерна до зберігання, в зерновому елеваторі використовуються спеціально створені для цього набори з машин обладнанних очисними спорудами – КЗС та ЗАВ. І коли водій тільки буде вбирати місце для паркування - зерно вже пройде пеший етап з очищення від камінців та різного бруду.

Важливою умовою для зберігання зерна є вентиляція приміщень. Для цього на елеваторі використовується спеціальна система циркуляції, яка відводить пил та відсіює різні дрібні частинки з повітря.

Як влаштований елеватор?

Елеватори для зерна допомагають зберігати набагато довше зерно, аніж звичайне приміщення, що погано пристосоване до цього. За роки існування сховищ були враховані всі помилки і завдяки правильній технології роботи елеватора, на початок весни вдається зберегти максимально можливий відсоток зерна.

Технологічні процеси включають:

  • Прийомка. Для цього підходить будь-який транспорт. Якщо це заготівельний елеватор, там є автомобільний пункт розвантаження та приямки. Якщо ж це перевалочний елеватор, то він облаштований причалом та залізничними коліями.
  • Обробка та підготовка. Перед зберіганням сипучий матеріал повинен пройти очищення, сушіння у спеціальних зерносушарках, а також сортування відповідно до розміру.
  • Зберігання. Зерносховище збудовано таким чином, щоб правильно організувати роботу як зовнішніх, так і внутрішніх систем забезпечення. Завдяки правильній вентиляції зерно не хворіє, не пріє і в ньому не заводяться жуки. Воно завжди залишається сухим, а це дуже важливо. Також, якщо сховище збудовано правильно, зерну будуть не страшні опади, сонце, птахи та гризуни.

Після закінчення терміну зберігання відбувається відвантаження зерна та цикл починається знову з самого початку.

Що таке елеватор? - фото 2

Типи елеваторів

Основні типи, що використувуються на Україні:

  • Заготівельні – зберігання там тимчасове, надалі зерно відвантажується у велике сховище.
  • Елеватори для тривалого зберігання - це ємності, в яких може поміститися від 150 і більше тисяч тонн зерна. Зберігатися воно може досить довго.
  • Виробничі – відрізняються невеликими ємностями (10-15 тисяч тонн), оскільки матеріал, що зберігається, дуже швидко буде відправлений у виробництво.
  • Перевалочні або портові - теж тимчасове зберігання, надалі зерно буде відвантажено у вагони, на судна та інші транспортні засоби.

Також види елеваторів поділяються за місцем їх розташування. Вони можуть знаходитись на материковій частині країни, так і бути річковими, портовими (експортними).

Крім цього, залежно від умов, елеватори бувають повністю герметичними, вентильованими або відкритими. Навіть силоси можуть бути різними – у них буває плоске чи конічне дно.

У більш теплих країнах існують екзотичні варіанти виконання зернових елеваторів, як навідні та підземні. Це пов'язано з аномальною жарою, коли зерно потрібно часто остужати. Проте, такі види елеваторів майже вийшли з використання через важкість їх обслуговування.