21 верес. 2016 15:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

55

0

Що вінничанам потрібно їсти восени

Що вінничанам потрібно їсти восени

 Перелік продуктів для осені 


Що вінничанам потрібно їсти восени

 Осінь – це період, коли організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зимову пору. Через те, що день стає коротшим, а погода все більш прохолодною, ми підвищуємо загальне споживання калорій, особливо за рахунок жиру і простих вуглеводів. Безконтрольне вживання жирних і солодких продуктів може істотно підвищити енергетичну цінність раціону харчування на 300-500 калорій вище норми.

Які продукти потрібно їсти восени, щоб не мерзнути, зміцнити імунітет і захистити організм від осінніх вірусів?

 Рослинна їжа

Найголовніше в харчуванні восени - зробити упор на рослинну їжу. Адже в свіжих овочах іфруктах міститься максимум корисних речовин, а вживання великої кількості рослинних продуктів зміцнить твій імунітет. Їж більше свіжих фруктів і пий свіжо вичавлені соки. Готуй салати зі свіжих овочів, заправляючи їх нерафінованою олією. Варіть більше овочевих супів і подавай до м'яса і риби овочеві гарніри.

Солодке: знай міру

Восени наш організм страждає від нестачі сонця, а вироблення гормону щастя, серотоніну,знижується. Саме в сумовитий листопадовий день так і хочеться з'їсти зайвий шматочок шоколадної плитки або смачного тортика. Хочеться шоколаду - візьми з магазинної полиці плитку чорного гіркого шоколаду, замість шматка «Наполеону» з'їж яблуко або банан, а солодке тістечко заміни сухофруктами і горішками.

Гарячі страви

Проблему холоду виріши за допомогою коригування осіннього харчування. Зроби акцент на прийомі гарячих страв протягом дня. Включи в свій раціон перші страви: інформація про те,що супи додають зайві кілограми - всього лише міф. Холодним листопадовим днем допоможуть зігрітися гарячі напої. Пий трав'яні чаї і гарячий шоколад або какао. Навчися готувати напої з шипшини або калини - і смачно і корисно!

Включи в раціон картоплю

Ти вважаєш, що цей овоч призводить до зайвої ваги, і влітку зовсім виключила його зі свого меню? Терміново повертай корисну бульбу в осінній раціон! Картопля має високу енергетичну цінність, тому з ним осінні холоди тобі будуть не страшні. А ще цей овоч містить безліч вітамінів, необхідних організму кислот, макро- і мікроелементів, а клітковина, в достатку міститься в картоплі, нормалізує роботу кишечника. Так що страва з картоплі надовго подарує відчуття ситості, не обтяжуючи шлунок.

Вінниця.info, за матеріалами «Ліза».