3 лют. 2023 15:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

377

0

Що загрожує військовозобов’язаним, які ухиляються від мобілізації

Що загрожує військовозобов’язаним, які ухиляються від мобілізації

В Україні триває загальна мобілізація, що введена через військове вторгнення росії. Мобілізації підлягають всі військовозобов’язані чоловіки призовного віку від 18 до 60 років, які за станом здоров’я можуть проходити військову службу.


Що загрожує військовозобов’язаним, які  ухиляються від мобілізації

В Україні триває загальна мобілізація, що введена через військове вторгнення росії. Мобілізації підлягають всі військовозобов’язані чоловіки призовного віку від 18 до 60 років, які за станом здоров’я можуть проходити військову службу.

Про це розповів начальник Печерського РТЦК та СП міста Києва полковник Сергій Калугін під час брифінгу в Military Media Center.

«Покарання настає залежно від скоєного правопорушення. У разі якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені у присутності свідків», – наголосив полковник Сергій Калугін.

Також він додав, що до особи, яка підлягає призову та відмовляється виконувати правила військову обліку може застосовуватись відповідальність згідно із законодавством України. До прикладу, якщо це ухилення від повістки для звірки військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність.

Якщо військовозобов’язаний прийшов звірку військово-облікованих даних, медичну комісію для призову і уникнув відправки до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає вже кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність — штрафи від 510 до 1700 грн.

Кримінальна відповідальність — це стаття 336 Карного кодексу України «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період» карається позбавленням волі від 3 до 5 років.

Також Сергій Калугін повідомив про те, як мобілізуватися обмежено придатним.

«Обмежено придатний – це військовозобов’язаний, який не може перебувати і проходити службу на певних посадах, через певні стани та проблеми з його здоров’ям. Наприклад, людина не може виконувати стрибки з парашутом, переносити важкі фізичні навантаження. Але, до прикладу, може бути поваром, чи займати певні командно-штабні посади.

Тобто, «обмежено придатний» не означає, що людина виключена із військового обліку. Він так само може приносити користь державі по захисту її територіальної цілісності», - розповів Сергій Калугін.

Також, військовий зазначив, що вручати повістки в магазинах чи громадському транспорті чоловікам, не заборонено законом.

«Чесно скажу, не всі військовозобов’язані сидять вдома і чекають, коли до них хтось прийде і вручить їм повістку. Відповідно до 65 статі Конституції захист держави та її територіальної цілісності є почесним обов’язком кожного громадянина України. Тому всі військовозобов’язані на сьогоднішній день вже мали б з’явитися до ТЦК та СП і надати оновлення своїх облікових даних і пройти військово-лікарські комісії для визначення ступеню їх придатності», - повідомив він.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info
title