18 лют. 2014 15:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Політика
0

75

0

Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами

Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами

 Як опозиція влаштувала місцевий протест проти влади після отримання там посад


Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами

У Вінниці тисяча вінничан 15 лютого підтримали народне віче вимагаючи змін в системі влади. Під час віче, яке відбулось на площі Театральній, люди вигукували «Банду геть!» й стояли із прапорами й символікою України, партій «Батьківщина» та «Свобода». Участь у віче взяли депутати Верховної Ради Володимир Яворівський, Андрій Мохник, депутати обласної ради та члени Народної ради.

Нардепи зі сцени повідомляли про розкрадання та корупцію в органах державної влади, свавілля та безкарність чиновників та «звірів» у погонах. Яворівський розповів, що учасники ЄвроМайдану у Києві рішуче налаштовані на те, що б стояти доки не відбудеться повне перезавантаження влади. Ці його слова вінничанани підтримали шквалом згоди та оплесками. Також депутати повідомили, що проводять активну роботу щодо захисту активістів відносно яких порушуються кримінальні провадження.

Здавалося, усе гарно складається – вінничани обурюються тим, як влада поводиться із власним народом. Проте, після того, як опозиція «виторгувала» для себе кілька посад у діючій владі – усе це вже здається не справжнім. Якоюсь театралізованою виставою для приїжджих опозиційних бонзів. А місцеві опозиціонери, схоже задоволені отриманими «владними дівідентами», і, схоже її взагалі не хвилює, як і яким чином треба змінювати систему влади в країні й Вінниччині зокрема. Єдина потреба – посісти там якомога більше «хлібних місць».

Ну, а головною темою цього суботнього дня стало встановлення гіпсокартонної конструкції із бюстом Великого Кобзаря – Тараса Шевченка прямо перед сценою вінницького Євромайдану. У пику задуму міської влади, яка веде спорудження пам’ятника Кобзарю на площі ім. Шевченка, біля Краєзнавчого та Художнього музеїв.

На своїй сторінці у Фейсбук нардеп від «Батьківщини» Олександр Бригинець того дня написав: «Щойно до Вінниці прибув напівлегально в супроводі мене і Володимира Яворівського відлитий за кошти громади пам’ятник Тарасу Шевченку. Сьогодні очікується його встановлення!»

Згодом Бригинець додав наступне повідомлення: «Пам’ятник Шевченку у Вінниці поставили всуперереч рішенню влади, яка хотіла поставити пам’ятник на третьорозрядній а не центральній площі… Громада зібрала гроші, в тому числі на Майдані, в сумі 30 тисяч гривень. Їх вистачило на цей чудовий пам’ятник, який я обирав, як голова конкурсної комісії». Залишилось лише додати: «Маліновський – молодець

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 2

Проте, сказати, що це перемога протестувальників проти місцевої влади – буде не правильно. Адже, попри те, що мер Вінниці Володимир Гройсман відкрито не підтримує протест, це не викликає великого обурення серед вінничан. Навпаки, непомітна на загал діяльність міської влади на чолі із Гройсманом дозволила уникнути у Вінниці і кривавих подій, і безчинств тітушок, і масових арештів протестувальників. Більше того, вінницька міліція, завдяки цим діям, більш ніж лояльно ставляться до євромайданівців, що призвело до того, що міністр внутрішніх справ раптово змінив очільника міліції Вінниччини.

Тож, скоріше за все, усі ці дії місцевих опозиціонерів направлені на те, щоб завдяки питанню навколо пам’ятника Шевченка банально поставити у протистояння між місцевою громадою та Гройсманом. Адже поки, за останні 8 років ані «Батьківщина», ані хто-небудь інший нічого не зміг протиставити діям Гройсмана та його команди. Що й призвело до того, що мер Вінниці без проблем отримав більшість у міськраді і вже зараз розповсюджує свій вплив на політиків області, створивши в облраді свою депутатську групу «Совість України» на чолі із своїм заступником Валерієм Коровієм. Ну а звичайні вінничани стали фактично заручниками у цій «підкилимній боротьбі». Хоча мали б зосередитись на головному питанні протесту – зміни системи влади в країні.

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 3

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 4

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 5

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 6

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 7

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 8

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 9

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 10

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 11

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 12

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 13

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 14

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 15

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 16

 Шевченко проти Шевченка. Або навіщо опозиція хоче посварити Гройсмана з вінничанами - фото 17

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0