18 лют. 2021 17:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

142

0

Штрафи збільшили в кілька разів: яка відповідальність загрожує за водіння в нетверезому стані

Штрафи збільшили в кілька разів: яка відповідальність загрожує за водіння в нетверезому стані

Новим законом передбачено посилення адміністративної відповідальності та підвищення штрафів за водіння в нетверезому стані або під дією ліків, що спричиняють зниження уваги та швидкості реакції.


Штрафи збільшили в кілька разів: яка відповідальність загрожує за водіння в нетверезому стані

16 лютого Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху», за яким водіям, що керували у стані алкогольного сп’яніння, відтепер загрожуватиме кримінальна відповідальність. Проте лише кримінальною відповідальністю автори закону не обмежились. Документ передбачає і посилення адміністративної відповідальності та підвищення штрафів за водіння в нетверезому стані або під дією ліків, що спричиняють зниження уваги та швидкості реакції. В деяких випадках штрафи збільшили в десять разів.

Як йшлося в пояснювальній записці до законопроекту, статтю 130 КУпАП запропонували викласти в наступній редакції:

Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб – накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ті ж 17 тисяч). Раніше штраф за подібне порушення становив 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або 10 200 гривень.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, – передбачає штраф розміром в 34 тисячі гривень з позбавленням права керування на три роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк десять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. Раніше штраф за таке порушення становив 20 400 гривень.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, – тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років, з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника. Раніше за таке порушення штрафували на 40 800 гривень.

Вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди за її участю алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, - тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тисячі гривень) або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки. Раніше за це штрафували на 20 400 гривень.

Керування річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами, особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а так само передача керування судном особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а також відмова осіб, які керують річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 гривень) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк десять діб, з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк від одного до трьох років. Раніше штраф становив 2 550 гривень.

Дії, передбачені частиною п’ятою цієї статті, вчинені особами, які не мають права керування річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25 500 гривень) або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб. Раніше – 2 550.

Уживання особою, яка керувала річковим, морським, малим, спортивним судном або водним мотоциклом після аварійної події за її участю алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як судно було зупинено на вимогу поліцейського або іншої уповноваженої законом посадової особи до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, що мають право керування річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 гривень) з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк три роки.

Окрім того, даним рішенням підвищили штрафи і за водіння без необхідних документів. Таким чином, до статті 126 КУпАП внесли наступні зміни:

Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в посвідченні водія відповідної категорії, реєстраційному документі на транспортний засіб, а також полісі (договорі) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка»), або не пред’явила електронне посвідчення водія та електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса, а також інших документів, передбачених законодавством – тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (як і раніше – 425 гривень).

Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 гривень). Раніше штраф за подібне порушення становив 510 гривень.

Керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, – тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців (тут без змін).

Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 гривень). За старою редакцію штраф становив 510 гривень.

Повторне протягом року вчинення порушень, передбачених частинами другою - четвертою цієї статті, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40 800 гривень) з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від п’яти до семи років та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Примітка: Положення частин першої та другої цієї статті не застосовуються до осіб, які у встановленому порядку навчаються водінню транспортного засобу.

Також зміни стосуються і пішоходів. Відповідно до нової редакції статті 127 КУпАП «Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин», за непокору пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху – штраф збільшили з трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 гривня) до 15 (255 гривень). Окрім того, тепер пішоходам-порушникам не виноситимуть попередження, а відразу штрафуватимуть.

Порушення правил дорожнього руху особами, які керують велосипедами, гужовим транспортом, і погоничами тварин, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень) замість 85 гривень раніше.

За такі ж порушення, скоєні в стані алкогольного сп’яніння, штраф підвищили зі 136 гривень до 680 гривень.

За порушення, які спричинили аварійні ситуації, штраф підвищили з 170 гривень до 850 гривень.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – ілюстративне