7 лип. 2021 16:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

116

0

Шукають реставраторів: На Вінниччині зберігся велетенський сокодав з ґуральні Потоцьких. Фото

Шукають реставраторів: На Вінниччині зберігся велетенський сокодав з ґуральні Потоцьких. Фото

Місцеві сторожили пригадували, після того, як родина Потоцьких вимушено залишила Олексіївку під час революційного перевороту у 1917 році, чого тільки не було на території колишньої виноробні.


Шукають реставраторів: На Вінниччині зберігся велетенський сокодав  з ґуральні Потоцьких. Фото

У селі Олексіївка, що на Вінниччині, шукають реставраторів, які відновлять старовинний та велетенських розмірів сокодав. Він там зберігся ще за часів панів Потоцьких, які у цій місцині мали зведений у 1890 роках винний завод. Сокогін дивом зберігся.

Шукають реставраторів: На Вінниччині зберігся велетенський сокодав  з ґуральні Потоцьких. Фото

«Сокодав дуже великий і важкий. Заввишки понад 170 сантиметрів. У діаметрі – метр. А так, щоб його не те, що підняти, а перетягти з одного боку до іншого, то треба не менше десяти міцних хлопців. Тому його ніхто не важив. Коли на нього дивлюся, й дивуюся, його ж таки хтось зробив!», - зауважує Вінниця.info Павло Петльований, настоятель місцевих храмів, які відкрили на місці колишньої панської ґуральні.

Шукають реставраторів: На Вінниччині зберігся велетенський сокодав  з ґуральні Потоцьких. Фото   - фото 2

Сокодав стоїть при вході до храмів. Священник розповідає, місцеві старожили пригадували, після того, як родина Потоцьких вимушено залишила Олексіївку під час революційного перевороту у 1917 році, чого тільки не було на території колишньої виноробні.

«Як казала наша парафіянка Марія Іванівна, було тут все, окрім космодрому. І квартири, і магазин, і клуб. Телят тримали, зерно, пожежну техніку зберігали. І, зрозуміло, якби не габарити, сокодав би десь за ту понад сотню років десь дівся. А так, зберігся до наших часів. І хоч стояв у підвальному приміщенні, він досить у непоганому стані.

Думаю, дерев’яний корпус з дуба. Гвинт та болти металеві. Всеу більш-менш гарному стані, але треба відродити його. А якщо після реставрації він міг би працювати, то взагалі було б чудово! Мені пригадуються слова одного художника та іконописця, який оформлював Різдвяний вертеп у храмі. Він працював і розмірковував: «Раніше, тут робили вино, щоб люби п’яніли, а тепер тут вино з Божественною літургією стає Кровю Христовою, якої причащаються для спасіння душ», - зауважує отець Павло.

Шукають реставраторів: На Вінниччині зберігся велетенський сокодав  з ґуральні Потоцьких. Фото   - фото 3

Також на території церкви священник з парафіянами облаштували історичний музей, де зберігають різноманітні предмети вжитку різних епох. Якійсь експонати принесли місцеві жителі, щось знайшли від колишньої гуральні та організацій, які побували тут пізніше. Коли сокодав реставрують, він може стати одним із найцікавіших, а можливо і дієвих атрибутів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото з соціальних мереж.