28 жовт. 2021 17:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

1225

0

Шипшина, горобина, калина – які ягоди і за скільки скуповують у вінничан

Шипшина, горобина, калина – які ягоди і за скільки скуповують у вінничан

Глід, калина, горобина, шипшина – неповний перелік плодів, які мають попит в українських виробників і за кордоном


Шипшина, горобина, калина – які ягоди і за скільки скуповують у вінничан

У мешканців Вінницької області скуповують ягоди, що мають лікувальні властивості. Глід, калина, горобина, шипшина – неповний перелік плодів, які мають попит в українських виробників і за кордоном.

На питання, чи вигідно здавати ягоди у пункти прийому такої продукції, закупівельники зауважують: хто не лінується на селі, на всьому можна заробляти. Журналісти Вінниця.info з’ясовували, що ж скуповують у вінничан, скільки можна заробити на власно вирощеній продукції і хто її перероблятиме.

«Попит на цей продукт є. Ці плоди мають лікувальні властивості. Вони йдуть на експорт за кордон. Ми приймаємо ягоди у населення, формуємо великі партії, а потім перепродуємо нашим підприємствам, які роблять з ягід концентрат або заморожують», - каже Олександр, який закуповує ягоди у мешканців Гніваня.

Закупівельник зазначає, що ціна в закупці залежить від сезону і попиту на цей товар за кордоном.

«Може бути попит на шипшину, а за два тижні попит на калину. Відповідно від цього піднімається ціна. Калину купуємо у населення по 8-10 гривень, горобину – по 8 гривень, шипшину – по 10-15 гривень, глід – по 8 гривень», - зазначає Олександр.

Пункти прийому є в більшості районів Вінниччини. Знайти покупця для власно вирощеної продукції можна і в інтернеті. Виходячи зі змісту оголошень найбільший попит на шипшину. Цю ягоду у сушеному та свіжому вигляді закуповують оптові заготівельники.

«Ми приймаємо горобину і шипшину. Шипшину по 16 гривень, вартість на горобину – до 12 гривень. Ціна, за якою ми приймаємо ягоди, залежить від якості продукції, її об’єму і логістики. Переробляємо частково самі. Частково передаємо на заводи, що заморожують або концентрують ягоди. Готовий продукт у замороженому, у сухому вигляді або ж у вигляді концентрату на 90% йде за кордон в країни Америки, Азії та Європи. Протягом останніх двох років найдорожчою була бузина. Вартість свіжої ягоди, за якою ми скуповували її у населення, могла сягати 20 гривень за кілограм. Люди, хто не лінувався, могли заробити», - зауважує голова сільськогосподарського кооперативу «Зілля Трипілля» Володимир Мазур.

Реалізувати вінничани можуть не лише ягоди шипшини, горобини, глоду і калини, але й плоди бузини і терену.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info