19 лют. 2015 12:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

85

0

Симеон закликав вінничан у піст до молитись про мир в Україні

Симеон закликав вінничан у піст до молитись про мир в Україні

 Молитва за мир в Україні


Симеон закликав вінничан у піст до молитись про мир в Україні

 На сайті Вінницької єпархії Української православної церкви опубліковано звернення митрополита Вінницького і Барського Симеона із закликом православних вінничан до спільної молитви за Мир в Україні.

«Трагічні події, які відбуваються у Донецькій та Луганській областях, накладають відбиток на усі сфери суспільного життя в Україні. Не обходять вони стороною й життя Церкви. За кожним богослужінням і в домашніх молитвах наші священики і миряни підносять молитви за мир в Україні. Якщо ми робимо це у звичайні дні, то в особливі дні Великого посту, коли усі молитви посилюються, ще старанніше проситимемо у Бога мира для нашої землі.

У нашій традиції є молитва за згодою, яка в основі своїй має обітницю Господа Іісуса Христа: «Якщо двоє з вас дійдуть згоди на землі просити про всяку річ, то, чого б вони не попросили, буде їм від Отця Мого Небесного» (Мф. 18:19). Багато людей самостійно, або з ініціативи священиків вже моляться разом такою молитвою у визначений час. Що стосується всієї Вінницької єпархії, то, як архієрей, благословляю свою паству долучитися до спільної молитви впродовж усього посту.

У цій молитві – прохання за мир та спокій в Україні, за людей, які позбавлені даху над головою, які поранені чи хворі, які знаходяться у полоні, за тих, хто загинув на полі бою, і невинно убієнних мирних людей. Закликаю усіх приєднувати цю молитву до свого звичного ранішнього і вечірнього молитовного правила.

Було би добре, якби впродовж Великого посту ми усі молилися уночі й зокрема читали запропоновану молитву в період з півночі до 3-ї години. Один, два чи більше разів, з читанням Псалтирі чи окремо – нехай кожен визначається згідно своїх сил і можливостей. Нічна молитва особливо приємна Богові, адже коли весь світ спить, ти даруєш Богові свої сили, час, прославляєш Творця, уподібнюючись до ангелів, котрі безперервно хвалять Бога на небі.

Приклад нічної молитви дав нам Господь. Про силу нічного бдіння пишуть святі отці. Преподобний Паісій зокрема говорив: «Нічна молитва набагато корисніша за денну, так як і нічний дощ корисніший для рослин, ніж той, що пройшов вдень». Тож нехай така молитва буде нашим спільним зверненням до Бога протягом Великого посту», - йдеться в зверненні.

Молитва о мире в Украине

Господи, Боже Вседержителю, призри на нас, грешных и недостойных чад Твоих, согрешивших пред Тобою, прогневавших благость Твою, навлекших гнев Твой праведный на нас, падших во глубину греховную.

Ты зриши, Господи, немощь и скорбь душевную, веси растление умов и сердец наших, оскудение веры, отступление от заповедей Твоих, умножение нестроений семейных, разъединения и раздоры церковныя. Ты зриши печали и скорби наша, от болезней, бед и междоусобныя брани происходящия.

Но, Премилосердный и Человеколюбивый Господи, вразуми, настави и помилуй нас, недостойних, просвети разум наш светом учения Евангельскаго, возгрей сердца наша теплотою благодати Твоея и направи я к деланию заповедей Твоих.

Исправи жизнь нашу греховную, утоли раздоры и нестроения, укроти брани и кровопролития. Собери расточенныя, разделенныя совокупи, лишенныя крова введи в домы, алчущия напитай, плачущия утеши, раненыя исцели, плененныя свободи, ожесточенных сердца умягчи и к Твоему познанию обрати. Павшия на поле брани и вся невинно убиенныя в селениях Твоих упокой и с праведными сопричти.

Мир стране нашей Украине, Церкви Твоей и верным чадам ея подаждь, да единым сердцем и едиными усты прославим Тя, Господа и Спасителя нашего во веки веков. Аминь.

ВИННИЦА.info