16 листоп. 2021 17:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

197

0

Сімейний лікар у Вінниці: «Ніхто не проводить паралелі між неправильним харчуванням та онкологією, а дарма»

Сімейний лікар у Вінниці: «Ніхто не проводить паралелі між неправильним харчуванням та онкологією, а дарма»

Які захворювання можуть виникнути через неправильне харчування?


Сімейний лікар у Вінниці: «Ніхто не проводить паралелі між неправильним харчуванням та онкологією, а дарма»

Серцево-судинні захворювання, онкологічні патології, цукровий діабет, порушення обміну речовин – це ті проблеми зі здоров’ям, які безпосередньо залежать від того, що їсть людина.

Сімейний лікар Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олеся Володимирівна Мазяр наголошує, що неправильне харчування це далеко не лише зайва вага.

Сімейний лікар у Вінниці: «Ніхто не проводить паралелі між неправильним харчуванням та онкологією, а дарма»

Які захворювання можуть виникнути через неправильне харчування?

— Неправильне харчування – це високий рівень холестерину та цукру в крові. Це атеросклеротичні ураження, які провокують інфаркти та інсульти. Це хвороби шлунково-кишкового тракту – гастрит, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, панкреатит, ГЕРХ; хвороби печінки – цироз та гепатоз; хвороби жовчевидільних шляхів, а ще цукровий діабет, онкологія, ну, і звичайно, ожиріння. А зайва вага може призвести ледь не до усіх перерахованих захворювань. Окрім того, надмірна вага – це завжди хворі суглоби, які не витримують такого фізичного навантаження, а звідси артроз, артрит, плоскостопість.

Підвищений цукор в крові рано чи пізно призведе до діабетичної ретинопатії – прогресуюче захворювання очей. Підвищений артеріальний тиск може спричинити підвищення очного тиску і, в результаті, призвести до глаукоми та навіть повної сліпоти.

Навіть поганий стан шкіри, нігтів та волосся регулюється харчуванням.

А в юному організмі незбалансоване харчування може спровокувати гальмування психічного та фізичного розвитку.

Якщо ще між висипами на обличчі і неправильним харчуванням можна провести паралелі, то між неправильним харчуванням і онкологією дуже складно. Поясність, будь ласка, в чому взаємозв’язок.

— Рак провокують так звані метаболічні фактори ризику. Серед них – підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень глюкози в крові, підвищений рівень холестерину в крові, надлишкова вага та ожиріння, - це ті проблеми зі здоров’ям, які напряму залежать від харчування людини. Якщо все це укомплектувати ще зловживанням алкоголю, тютюнопалінням, неактивним способом життя, недостатньою фізичною активністю та забрудненням навколишнього середовища, - в організмі створяться всі відповідні умови для розвитку онкопроцесу.

Ви зверніть увагу, що більшість перерахованих чинників появи раку є похідними від нездорового харчування.

В генотипі людини закодовані всі спадкові ознаки захворювання, але чи проявляться вони, залежить тільки від самої людини: від того, чи створить вона певні умови для успішного розвитку тієї чи іншої патології.

На жаль, ніхто не проводить паралель між неправильним харчуванням і онкологією, а дарма. Коли я кажу вінничанам, особливо тим, чиї близькі родичі хворіли на цукровий діабет, рак, захворювання суглобів, захворювання очей, серцево-судинні захворювання… що від того, що вони їдять сьогодні буде залежати їхнє майбутнє, то вони дуже дивуються. Багато хто не вірить, думаючи, що це дурниці. Багато хто хоче жити сьогоднішнім днем. Від харчових звичок не так-то й легко відмовитись.

Що таке неправильне харчування? Що треба змінити у власному раціоні вже сьогодні?

— За інформацією ВООЗ від 2019-го року, було виявлено, що 66,4% населення України не споживають достатньої кількості овочів та фруктів, а вони мають бути в щоденному раціоні. Тому основна порада – кожен день їжте овочі та фрукти, особливо ті, що вирощенні в селі, у домашніх господарствах.

Замість корисних овочів та фруктів люди споживають не те що некорисні, а шкідливі ковбаси та м’ясовмісні вироби.

Неправильне харчування – це фаст-фуди, які сьогодні на кожному кроці. Це швидка калорійна їжа, з усіма можливими шкідливими добавками: забагато спецій, забагато солі, забагато цукру, суміші, які використовують замість м’яса. Їжа приготовлена в олії, яку замінюють дуже рідко, а звідси канцерогени, які катастрофічно шкодять організму.

Неправильне харчування – це вживання великої кількості цукру та солі. Зловживання солодким та солоним провокує затримку рідини в організмі, а це призводить до виникнення сечокам’яної хвороби та серцево-судинних захворювань.

Неправильне харчування – це переїдання, споживання їжі на ходу або перед телевізором, чи книгою. Це відсутність сніданку і надто ситні вечері. Це недостатня кількість вживання води, а натомість перебір з газованими солодкими напоями та кавою.

Все це треба регулювати, але так як кожна людина індивідуальність, то і підхід до модифікації способу життя має бути індивідуальним.

Чи можливо змінити культуру харчування людей?

— Культура харчування у більшості наших людей відсутня, але вона й не з’явиться, якщо нічого не робити.

Тому Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» вирішив, що варто консультувати вінничан щодо модифікації здорового способу їхнього життя.

Зараз в кожної людини є сімейний лікар. А сімейний лікар – це фахівець, який знає анамнез життя пацієнта, і кому, як не сімейному лікарю впливати на якісні зміни його життя?

Не завжди люди прислухаються до своїх матерів, дружин, чоловіків, які їм радять, наприклад, кинути палити. Сімейний лікар, як фахівець, що щодня має справу з хворобами, які спровоковані тим же тютюнопалінням, може, буквально, «на пальцях» пояснити, що буде з цією людиною через два-три роки, якщо вона продовжить викурювати по пачці цигарок вдень.

Модифікація способу життя – це підбір правильного харчування, рекомендації щодо фізичного навантаження, регулювання поведінкових факторів; контроль та корекція факторів ризику захворювань.

В ідеалі – профілактикувати хвороби, а не лікувати їх.

Але важливо наголосити: кожна людина індивідуальна. Тому не можна прочитати поради в інтернеті по схудненню або зниження рівня холестерину в крові й очікувати, що вони подіють на ваш організм.

Не існує єдиного ідеального розподілу калорій між вуглеводами, жирами й білками для людей, навіть, із однаковими захворюваннями і, тим більше, різного віку та різної статті. Розподіл макронутрієнтів має бути індивідуальним, зі збереженням загальної калорійності та метаболічних цілей.

Сімейний лікар допоможе максимально знизити ризики, що посилюють основне захворювання або взагалі попередити виникнення неінфекційних патологій.

Тому, шановні вінничани, звертайтесь. Буду рада попіклуватись про ваше здоров’я.

Сімейний лікар у Вінниці: «Ніхто не проводить паралелі між неправильним харчуванням та онкологією, а дарма» - фото 2

Записатись на прийом до сімейного лікаря Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олесі Мазяр можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74.

Для пацієнтів, які підписали декларацію з Олесею Мазяр консультація щодо здорового способу життя – безкоштовна.