16 груд. 2019 17:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

81

0

Скальський: бюджет Вінницької області 2020 рік - це бюджет трансформації, зради тут немає

Скальський: бюджет Вінницької області 2020 рік - це бюджет трансформації, зради тут немає

На обласний бюджет в 2020 році не передаватимуть субвенції на лікарні, субсидії і допомоги, іх передаватимуть напряму


Скальський: бюджет Вінницької області 2020 рік - це бюджет трансформації, зради тут немає

Бюджет на 2020 рік сформований з врахуванням того, що фінансування лікарень вторинного і третинного рівня проводитиметься напряму з Національної служби здоров’я (НСЗУ). Також не передбачено субвенцій на субсидії та пільги, бо запроваджена монетизація, яка включає в себе 12 видів допомог, фінансується напряму з державного бюджету. В зв’язку з цим абсолютна сума бюджету на 2020 рік менша, в порівнянні з минулим роком, але дохідна частина обласного бюджету суттєво збільшується.

Про це 16 грудня голова Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський зазначив під час брифінгу.

«Це бюджет трансформації. Країна змінюється. Реалізується багато реформ. Є базовий рівень – території або громади, є рівень району, області і держави. Раніше податки народжувались на територіях, підіймались всі на державний рівень і звідти по окремих галузях субвенціями і дотаціями опускались на рівень області, потім районів, потім - територіям. Фактично податковий рух починався не звідти де ці податки народжуються. Основна філософія реформи децентралізації – залишати на територіях, не підіймаючи на центральний рівень якомога більше податків для виконання повноважень. Тому ми змінюємо цю філософію. Перша зміна відбулась в 2015 році, коли 60% ПДФО залишили на території», - зазначив Владислав Скальський.

«В нас є три важливих моменти в бюджеті 2020. Перше – трансформація фінансування медичної галузі напряму з Національної служби здоров’я без обласного бюджету. Друге – рекордний рік щодо фінансування місцевих доріг. Третє – монетизація пільг і субсидій, які передаються на пряме фінансування через Міністерство соцзахисту. Саме тому, якщо ми кажемо про абсолютну суму, то ми маємо менший бюджет, але якщо ми кажемо про ті суми, які наші, то вони зростають. Просто соціальна і медична сфера фінансуються напряму без регулювання на обласному рівні», - повідомив голова Вінницької ОДА.

Владислав Скальський відмітив, що Бюджет 2020 року буде рекордним по сумі на ремонти і реконструкції місцевих доріг. Якщо в 2019 році видатки складали 800 млн. грн, то в 2020 передбачено 1,262 млрд грн.

На прямі міжбюджетні відносини з державою переходять і 35 ОТГ області.

Окрім того, Владислав Скальський зазначив, що з 2021 роки бюджети будуть формуватися на трирічний період.

Вiнниця.info