22 груд. 2019 11:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

88

0

Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото

Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото

За результатами зустрічі буде складено протокол, де сторони конфлікту зафіксують конкретні домовленості.


 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото

21 грудня, голова облдержадміністрації Владислав Скальський провів зустріч із жителями Тростянця щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з діяльністю на території району спиртового заводу, який забруднює повітря. За результатами зустрічі буде складено протокол, де сторони конфлікту зафіксують конкретні домовленості.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Звертаючись до присутніх, голова облдержадміністрації Владислав Скальський зазначив, що прибув на зустріч з жителями м. Тростянець не констатувати, а вирішувати проблему. Керівник регіону висловив власну позицію щодо поточного стану справ. Він зазначив, що присутні на нараді представники правоохоронних органів та силових структур дадуть належну правову оцінку ситуації, що склалася довкола діяльності підприємства.

Директор підприємства ДП «Тростянецький спиртовий завод» Богдан Білейчук повідомив, що з метою забезпечення стабільності екологічної ситуації керівництвом заводу прийнято рішення: відходи виробництва, а саме мелясна барда, яка утворюється під час виробництва, будуть відвантажуватися на переробку до Юзефо-Миколаївської біогазової установки у повному обсязі. Окрім того, ДП "Тростянецький спиртовий завод" планує запустити вакуумно-випарну установку, яка в рази зменшить кількість рідких відходів барди.

За його словами, випарну станцію на підприємстві встановлять вже у 2020 році. Технологія, за якою працюватиме нова станція, дозволить перетворити 600 тонн відходів барди на 60 тонн, які після переробки підуть на добрива для аграрного сектору.

 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото

«На підприємстві працює більше 130 осіб, які отримують прозору заробітну плату в повному обсязі. Підприємство забезпечує стабільне надходження податків до бюджету. Протягом 2018-2019 років підприємство сплатило понад 8 млн грн податків», – повідомив керівник підприємства.

Своєю чергою, голова ГО «Патріот» Максим Щуренко зауважив, що підприємство жодним чином не здійснює лабораторний контроль за якістю підземних вод та атмосферного повітря навколо бардополів, хоча це передбачено відповідними дозволам на ведення виробничої діяльності.

Тростянецька селищна голова Людмила Червонецька повідомила, що податковий борг підприємства на сьогодні становить 19 мільйонів 600 тисяч гривень. За два останніх роки, згідно з даними податкової інспекції, в місцевий бюджет надійшло лише 1 мільйон 324 тисяч гривень, борг перед місцевим бюджетом – 1 мільйон 620 тисяч гривень.

За три останніх роки – жодної інвестиції в розвиток громади чи інфраструктури селища не надійшло.

«Для тростянчан, як і для всіх жителів України, які керуються Основним Законом, пріоритетним є верховенство права. Вони мають сміливість відстоювати своє законне право жити в чистому середовищі. Жодного разу громада селища не сказала, що завод нам не потрібен – нам потрібні нові робочі місця, надходження в місцевий бюджет. Нас не цікавлять тонкощі виробничого процесу. Працюйте, нарощуйте потужності, розвивайтесь. Ми просимо одного – дайте нам вільно дихати. Неодноразово відбувалися зустрічі з метою врегулювання даного конфлікту. Хочу зазначити, що конфлікту в громаді немає, в громаді є одне прохання: підприємство сьогодні працює, утилізує ті відходи, які створюють зловонний запах і забирає здоров’я, будує випарювальну установку або будь-які очисні споруди і компенсує всі борги перед громадою. Це вирішення питання в рамках чинного законодавства», – наголосила Людмила Червонецька.

 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото - фото 2

Голова ліквідаційної комісії Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (Концерн «УКРСПИPТ») зазначив, що заходи, які приймалися керівництвом заводу, виявилися недостатніми.

«Ми зібралися сьогодні тут, аби знайти компроміс і рухатися далі. З упевненістю можу сказати одне: концерн «Укрспирт» не підтримуватиме підприємство, якщо екологічні норми ведення виробничої діяльності будуть порушуватися».

Голова облдержадміністрації наголосив, що люди, які беруть відповідальність за громаду, мають діяти в інтересах тієї громади, яка їх обрала.

 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото - фото 3

«Зруйнувати завжди легше, ніж збудувати. Але збудувати можна виключно, враховуючи інтереси громади, розуміючи соціальну відповідальність бізнесу, діючи в законодавчому полі нашої держави. З вашого дозволу, я ще раз констатую ті домовленості, які сьогодні були озвучені. Перше. На території Вінницької області повинен працювати виключно соціально відповідальний бізнес, який розуміє свою відповідальність перед громадою, формує свою діяльність з урахуванням потреб та інтересів громади.

Друге. Ми почули, що жодної краплі барди на бардополя від сьогодні не потрапить. Вважаю це головним здобутком нашої зустрічі. Третє. Утилізація відходів, які вже туди потрапили. Це майже 100 тис. тонн барди. Я не готовий дати вам конкретну відповідь, яким чином це можна зробити, згідно вимог екологічного законодавства. Питання необхідно опрацювати з фахівцями», – резюмував Владислав Скальський.

За результатами зустрічі буде складено протокол, де сторони конфлікту зафіксують конкретні домовленості.

 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото - фото 4

 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото - фото 5

 Скальський зустрівся із жителями Тростянця щодо діяльності спиртового заводу, який забруднює повітря. Фото - фото 6

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА та Ігоря Хміля