5 листоп. 2020 17:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

183

0

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»?

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»?

Ветерани війни та волонтери виступили проти перепрофілювання Вінницького обласного госпіталю ветеранів війни під «ковідну» лікарню


Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»?

У Вінниці ветерани війни та волонтери виступили проти перепрофілювання Вінницького обласного госпіталю ветеранів війни під «ковідну» лікарню. 5 листопада близько сотні людей прийшли до лікарні, протестуючи проти такого рішення. Адміністрація лікарні говорить про те, що їм потрібний «ковідний» пакет, медсестри, лікарі і АТО-вці, кажуть, що цього робити не можна. В облдержадміністрації зазначають, що питання перепрофілювання лікарні не стоїть. Там можуть розгорнути ліжко-місця тільки у випадку критичної ситуації, коли доведеться розгортати «лікарні» в торгових центрах.

«Ми змогли зробити з 1200 ліжок майже 2000 за два місяці, і можемо зробити, використавши всі можливості області, а це більше 3000 ліжок. Тільки тоді ми вернемось до госпіталя. Зараз в нас ще є резерви. Ці резерви теж треба готувати. Треба посилювати те що вже готово. Цим ми зараз і займаємось. Якщо настане критичний момент, то госпіталь буде останнім закладом, який включиться в цю роботу. Наступним будуть вже готелі, торгові центри і стадіони… Тому зараз питання про госпіталь не стоїть», – пояснює директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольга Задорожна.

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»?

Головний лікар Валерій Бабій почав розповідати, що їм потрібно робити «ковідні» ліжка, бо АТОвці теж хворіють на коронавірус. За його словами, на «ковідного» хворого виділяють «в районі 40 тисяч гривень», а на ветерана АТО – 3500 гривень. На підтримку головного лікаря стала голова профкому лікарні.

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 2

Діалог перетворився в скандал, бо на поверхню вийшли й інші питання реабілітації військових.

«Ми вимагаємо звільнення цієї людини (голови профкому - ред.) за неадекватну поведінку щодо ветеранів війни», – каже один з АТОвців.

«Ми повинні готуватись до «ковіду». Буде 15 тисяч, буде 20 тисяч», – каже голова профкому Наталія Німчик і додає, що в госпіталі лежить лише 40 чоловік.

«Наталія Юріївна, ви нам очі не закривайте. Були загальні збори, люди висловились проти. 75% персоналу не хоче бути «ковідною» лікарнею. В нас є кисень? В нас є лабораторія? Ви зробіть те, що є так як треба, бо люди не можуть забрати аналізи, а ви хочете зробити «ковідну» больніцу. Знайте, хлопці, як у вас її заберуть, то не повернуть», – каже працівниця госпіталю Ольга Гладиборода.

«Ми будемо сидіти без роботи і без грошей. Не буде після нового року цієї зарплати що зараз є. Ми повинні заключати договори. Ви нічого не понімаєте», – каже голова профкому працівникам госпіталю.

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 3

«Ви кажете що вам потрібен «ковід, щоб гроші заробляти!», – обурюється ветеран АТО.

«Нам треба жити», – відповідає голова профкому.

Між представником профкому і працівниками госпаталю виник конфлікт. Деталі у відео:


«Керівництво сказало, що хочуть, аби госпіталь перепрофілювали під «ковідний», бо так буде більше грошей виділятись. Бо виходить так, що на ветеранів війни йде менше коштів, а на «ковідних» виділяється більше. Ми вважаємо, що вони можуть просто більше вкрасти. Якби тут і були хворі, то елементарно медперсонал незахищений, особливо ті, хто контактує з хворими. Медперсонал теж на нашій стороні», – каже ветеран АТО з позивним «Святий».

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 4

В результаті, домовились, щоб у госпіталі на 50% відновити невідкладну допомогу, яку за постановою Кабміну у «помаранчевій» зоні припинено. Директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна зазначила, що найближчим часом будуть підготовлені відповідні дозвільні документи.

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 5

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 6

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 7

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 8

Скандал у вінницькому госпіталі ветеранів війни: «Ковід», щоб гроші заробляти»? - фото 9

Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title