2 жовт. 2020 17:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

142

0

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини?

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини?

Вартість лікування одного хворого на COVID, якого лікують на стаціонарі, – близько 72 тисяч гривень. Для порівняння, в Хмельницькій області – 63 тисячі.


Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини?

З березня по липень 2020 року фахівці трьох громадських організацій Вінниччини, Тернопільщини та Хмельниччини дізнавалися, скільки в Україні виділяли на лікування хворих на коронавірус в трьох областях та якою є вартість лікування одного хворого, якого лікують на стаціонарі. У Вінницькій області сума лікування одного хворого складає приблизно 72 тисячі гривень. Для порівняння, в Хмельницькій області – це приблизно 63 тисячі гривень.

Подібне дослідження здійснили експерти трьох громадських організацій в рамках проекту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький». Про це вони розповіли під час пресконференції 2 жовтня.

«Ми надіслали запити на НСЗУ, в місцеві органи влади, на всі опорні лікарні Вінниці, щоб з’ясувати, де яке фінансування отримували. Бо те, що давала Національна служба здоров’я, було замало. І не настільки оперативно, наскільки мали б реагувати лікарні, щоб всіх захворілих лікувати. Тому включалися місцеві бюджети, і нам було дуже цікаво порівняти, скільки дають з місцевих бюджетів, а скільки – покривають з НСЗУ.

В процесі аналізу ми з’ясували, що у Вінницькій області один хворий на коронавірус обходиться державі в 72 тисячі гривень – це тільки кошти НСЗУ», – розповідає експертка проекту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», членкиня ГО «Філософія Серця» міста Вінниці Юлія Грига.

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини?

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини? - фото 2

Як зазначають фахівці проекту, формула, за якою розраховується вартість пакету хворим на COVID, складається з 10 пунктів і включає не тільки кількість хворих, а й, відповідно, наявність обладнання, медперсоналу тощо.

Варто зазначити, що в Хмельницькій області, де також проводили подібний моніторинг, вартість лікування одного хворого на коронавірус – 63 тисячі гривень. Це що стосується державних коштів. По Тернопільській області моніторинговій групі визначити суму лікування одного пацієнта не вдалося.

«Тут не тільки опорні лікарні, які лікували стаціонарно, тут також є центри первинної медико-санітарної допомоги, і екстрена медична допомога, мобільні бригади. Загалом зі 100 мільйонів виділених коштів на стаціонарне лікування було виділено 73,3 мільйони гривень. Як можна бачити, левова доля від загальної суми пішла якраз на лікування стаціонарних хворих. Оскільки зрозуміло, що матеріальна база була застаріла, апаратів ШВЛ майже не було в робочому стані стільки, скільки було треба.

17 мільйонів пішло на екстрену медичну допомогу, решта – на інші медичні послуги.

Також було цікаво подивитися, як проводиться фінансування, підтримка закладів з місцевих бюджетів. Тут у нас беззаперечним лідером є Міська клінічна лікарня №1 Вінниці. Вона отримала понад 27 мільйонів гривень тільки з міського бюджету.

Більшої суми не виділяли на жодну лікарню по трьох областях.

Найманше в області з місцевого бюджету отримала Шаргородська лікарня – 184 тисячі гривень. Цього не вистачає навіть на один апарат ШВЛ.

Ми надсилали запит на Департамент охорони здоров’я Вінницької ОДА, щоб дізнатися, який принцип розподілу коштів на місцях.

На це ми отримали відповідь, що заклади самостійно вирішують потребу, а кошти віділяють відповідно. Як зазначили в Департаменті, окремих критеріїв, показників немає», – додала Юлія Грига.

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини? - фото 3

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини? - фото 4

Як зазначила фахівчиня, також опорні лікарні Вінниччини отримували кошти від:

  • ДП «Медичні закупівлі» – 461 тисяча гривень;
  • Державої установи «Центр громадського здоров’я МОЗ» – 622 тисячі;
  • ДП «Укрмедпостач» МОЗ України – 1, 3 млн;
  • Обласного центру цивільного захисту – 1,45 мільйонів;
  • ДП «Укрвакцина» МОЗ – 2,08 мільйонів;
  • Департамент охорони здоров’я Вінницької ОДА – 2,54 мільйони;
  • Міністерство охорони здоров’я – 3,1 мільйони.

Скільки державі обходиться лікування хворого на коронавірус мешканця Вінниччини? - фото 5

Проект «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» започаткували спільно ГО «Філософія Серця» з ГО «Творче об’єднання «Нівроку»» та ГО «Жіночий Антикорупційний Рух» за фінансового сприяння міні-гранту Проекту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя. Рівне».

Вінниця.info