26 жовт. 2020 14:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

130

0

Скільки триватиме підрахунок голосів та за яким принципом до місцевих рад на Вінниччині потраплять депутати

Скільки триватиме підрахунок голосів та за яким принципом до місцевих рад на Вінниччині потраплять депутати

Про це детально розповіли під час пресконфереції 26 жовтня.


Скільки триватиме підрахунок голосів та за яким принципом до місцевих рад на Вінниччині потраплять депутати

25 жовтня на Вінниччині відбулися вибори до міських, районних, сільських, селищних та обласної рад, а також на посади сільських, селищних та міських голів. Наразі триває підрахунок голосів, але про результати виборів говорити зарано. Після всіх процедурних аспектів остаточно персональний склад рад та переможці на посади міських і сільських голів будуть відомі на 12 день після дня голосування – 6 листопада.

Про це, а також про процедуру підрахунку голосів, під час пресконференції 26 жовтня розповів представник Комітету виборців України у Вінниці Владислав Телень.

За його словами, деякі виборчі дільниці вже підрахували голоси, а деякі – ще рахують. Але попри те, що голоси, в цілому, майже підраховані, процес встановлення підсумків виборів швидким не буде.

«На першому етапі всі дільничі виборчі комісії спочатку здають виборчу документацію по всіх видах виборів до сільської, селищної або міської ТВК, яка їх утворювала.

Всі сільські, селищні та міські ТВК встановлюють підсумки голосування в межах територіальних округів. До районної ради і до обласної ради. І цю документацію вони повинні здати не пізніше, аніж на дев’ятий день після дня голосування. В нашому випадку – це 3 листопада. А встановлення підсумків виборів вже по всіх обласних, сільських, селищних, міських та районних радах повинно закінчитися не пізніше ніж 6 листопада, на 12 день після дня голосування», – зазначає Владислав Телень.

Представник комітету виборців додає, що встановлення підсумків голосування складатиметься з двох етапів.

«Спочатку рахуються голоси на дільницях або в межах територіальних виборчих округів, а потім ТВК різних рівнів встановлюють підсумки виборів. Тоді вони визначають, які партії увійшли до рад, і персональний склад нових обраних рад.

З міськими головами, сільськими або селищними, зрозуміло, простіше. І простіша ситуація в тих громадах, які проводять місцеві вибори по системі «10 тисяч мінус». Там «мажоритарка», але в кожному мажоритарному окрузі просто обирається декілька депутатів. Там бюлетень, як на виборах сільського (селищного або міського) голови – позначка ставиться в одному місці», – розповідає Владислав Телень.

Скільки триватиме підрахунок голосів та за яким принципом до місцевих рад на Вінниччині потраплять депутати

Окрема тема – це підрахунок голосів.

«Як будуть рахуватися голоси? Наприклад, ми на старті мали 17 партій в міську раду. Кожна партія набрала хоча б 100, 200, 300, 500 голосів. Ми визначили, наприклад, за підсумками поки що екзит-полу, що до міської ради проходять п’ять партій. Таким чином, всі голоси за інші партії ми відкидаємо. Сумуємо голоси від тих партій. І як визначаємо виборчу квоту – виборча квота дорівнює: ділимо суму цих голосів на кількість депутатських місць в міській раді (це 54), мінус п’ять партій, які проходять п’ятивідсотковий бар’єр. Тому що кожна з цих партій отримала хоча б один мандат для так званого нульового кандидата. Таким чином, голоси ми будемо ділити на 49 позицій. От визначили квоту, і виходячи з квоти, ми будемо потім визначати по кожному територіальному виборчому округу, а їх у Вінниці шість, по кожній з п’яти партій по кожному округу кількість мандатів. Поки що без прізвищ, тільки кількість.

Голоси партій, які залишилися після поділу. Або голоси партій, які без кандидатів, йдуть на єдиний виборчий список і не розподіляються в окрузі. Мені кажуть, що дуже багато до міської ради, і особливо – до районної ради, і до обласної ради бюлетенів, де проголосували тільки за партії.

Таким чином, поступово, спочатку визначається кількість місць, які отримала партія, наприклад, в міську раду. Потім по кожному округу, по кожному кандидату рахуються голоси конкретного кандидата у відсотках під квоту», – деталізує представник Комітету виборців.

В чому важливість вирахування голосів під квоту? Це важливо, оскільки люди, які набрали більше, ніж 25% квоти, могли переміститись в початок списку.

«Якщо людина не набрала 25% квоти, то вона або лишається на своїй позиції, або може посунутись вниз.

Але можу сказати, що маленька явка дала можливість великій кількості людей набрати дуже багато голосів. Бо через малу кількість голосів буде маленька квота. Таким чином, в округах, багато людей набрали голосів більше, ніж 25% квоти», – додає Владислав Телень.

Після цього вже можна буде підбивати підсумок, і не пізніше, аніж 6 листопада, будуть вже відомі остаточні переможці на місцевих виборах.

Скільки триватиме підрахунок голосів та за яким принципом до місцевих рад на Вінниччині потраплять депутати - фото 2

Скільки триватиме підрахунок голосів та за яким принципом до місцевих рад на Вінниччині потраплять депутати - фото 3



Окрім того, представник Комітету виборців під час пресконференції назвав можливих переможців, які, за даними екзит-полу, можуть очолити громади на Вінниччині, а також які партії мають найбільші шанси потрапити до рад.

Нагадаємо, за результатами екзіт-полів, вибори мера Вінниці пройдуть в один тур. Переміг Сергій Моргунов.

Варто зазначити, що явка впродовж усього дня голосування була вкрай низькою. Станом на 16:00 на виборчі дільниці у Вінницькій ОТГ прийшли усього 22,8% виборців.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info