7 лют. 2018 18:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

174

0

Скільки вінничани витрачають на питну воду та звідки її беруть?

Скільки вінничани витрачають на питну воду та звідки її беруть?

Скільки вінничани витрачають на питну воду та звідки її беруть?


Вінничанка Тетяна Бондар весь час вживає воду з-під крану, адже не довіряє якості привізної бутильовоної води та з природних джерел. Але протягом останніх двох тижнів жінка помітила, що після кип’ятіння у водопровідній з’явився дивний осад.

«Спочатку подумала, що це накип з чайника. Маленькі такі пластівці, які не осідають. Закип’ятила воду в каструльці емальованій. Помітила, що рідина має рудий відтінок, пластівці все дно залишилися. Стала перейматися за якість води. Злякалась, що з таким осадом можна лише каміння у нирках нажити. Вирішила шукати альтернативні джерела», - розповіла Тетяна.

За коментарем щодо якості води Вiнниця.info звернулася до лабораторії «Вінницяводоканалу», які забезпечують місто центральним водопостачанням. На офіційному сайті в рубриці «якість води» за січень виставлені результати досліджень. По 48 показникам висновок такий: «Якість води відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

«У зимовий період, особливо, коли водні об’єкти, звідки йде централізоване водопостачання, вкриває крига, вода стає більш жорсткою. Це закономірність. Від цього і осад», - повідомили в лабораторії «Вінницяводоканал».

Скільки вінничани витрачають на питну воду та звідки її беруть?

Скільки вінничани витрачають на питну воду та звідки її беруть? - фото 2

Останніми роками у Вінниці все більше городян шукають альтернативу воді з-під крану або ж встановлюють фільтри.

Родина Андріанових сім років тому поставили у себе дома трійний фільтр зворотного осмосу.

«Тоді він коштував тисячу гривень. Нині, приблизно втричі дорожчій. Кожні 3-4 місяці ми замінюємо три загальні фільтри, мембрану та ще один вугільний фільтр. Це обходиться у приблизно 130 гривень на один раз. Я заздалегідь закупив близько десятка комплектів оптом. Тоді вони коштували дешевше, до сотні гривень за комплект. У будь-якому випадку, за простими підрахунками, літр очищеної води нам обходиться набагато дешевше за покупну. По 10 копійок приблизно. Чув, що після фільтрації вода втрачає свої мінеральні властивості. Ніби, як дистильована. Але знаєте, краще вже пити таку, аніж ту, що просто тече з-під крану. Де вся таблиця Менделеєва. Я її бачу щоразу, коли замінюю фільтри. Там такий страшенний наліт, що коси дибки стають», - розповів голова родини Сергій Андріанов. 

Антоніна Гиренко близько чотирьох років купує привозну бутильовану воду. За місяць родина з трьох осіб використовує не менше шести бутлів по 20 літрів. За один платять по 57 гривень.

«Воду з-під крану використовуємо лише, як технічну. Її нереально пити. Від неї йде такий амбре, що відчуваєш присмак іржавого металу. А влітку вона стає ще гірше. Спочатку пробували кип’ятити. Але на чайнику залишався постійно осад. Набирати воду з колодязів, що знаходяться у Вінниці, і не думали. Колись у мене була сусідка, яка працювала у тодішній СЕС. Вона мені казала, що вода звідти ще гіршої якості, ніж централізована. Адже не хлорується. Тобто, ґрунтові води збираються зі стоків, біля прокладених труб теплопостачяння і решти всілякої гидоти. Знаю, що бутильовану воду беремо недешеву, але вона мені подобається на смак. І хоч чула, що в таку можуть додавати антибіотики, аби швидко не псувалася, відмовитися від неї не можу», - зауважила Антоніна.

Мама двох немовлят Марія Довжик-Бондаренко щоденно використовує близько 10 літрів води. Безкоштовно. Але її доводиться самотужки приносити, з колодязя, який неподалік багатоповерхівки де живуть.

«Понад рік тому перебралася до Вінниці з Київської області, де жила у батьків. Вода у цьому районні вважається чистою. Коли перший раз спродувала у Вінниці зварити чай на воді з-під крану, пити його не змогла. Він воняв і був гидотний. Потім сусідка порадила набирати воду у колодязі, що поруч з будинком. Сказала, що місцева депутатка провела дослідження цієї води, і вона є придатною до вживання. У нас всі її п’ють. Бабусі приходять, по пляшечці носять, бо їм важко. Інколи приїздять навіть на машинах, набирають в балони по 50 літрів, це чужі. Їх ніхто не гонить. Інколи бувають черги до колодязя. У мене щодня багато види використовується, бо  нещодавно народила другу дитину. Ми її не купаємо у воді з-під крану. А у колодязній. Добре, що повернувся чоловік, він служив у зоні АТО. Він тепер приносить воду. А раніше носила сама», - розповідає Марія.

Віталій Демець щомісяця приносить додому з природного джерела води по 20 бутлів об’ємом по 6 літрів.

«Наші знайомі встановили в приватному будинку крутий фільтр за кілька тисяч доларів. Дружина й каже, щоб і собі купили. Я порадився з людьми, вони кажуть, що така вода стає мертвою, коли проходить кілька рівнів фільтрації. Дружина подзвонила до своєї подруги, яка працює в одному з інститутів. Вони проводили дослідження різних криниць та природних джерел по Вінниці. Вона нам порадила два місця на Вишеньці, де б’ють джерела. В одному вода більш жорсткіша. Така підходить для консервації. А так, щоб пити, то знаходиться в другому місці, вона м’яка. Знайомий, який також сюди приходить по воду, розповідав, що навіть бачив, що звідси набирали машини, які продають воду на розлив», - зауважив Віталій.

Уляна Устинова для приготування чаю або кави купує воду з автівок, які привозять її в двори багатоповерхівок.

«Їсти ж варю на водопровідній. Вважаю колодязі, що біля нас (район Староміського відділення поліції), більш небезпечними для вживання. Один колодязь стоїть нижче вигрібної ями, яка в 5 метрах і на вулиці Брацлавський (загазована). А другий на місці колишньої річечки з колоритним іменем «Вонючка» (старожили знають). Користувалася фільтрами, але вони зараз дуже дорогі і вистачає на місяць», - пояснила жінка.

Вiнниця.info