23 лют. 2017 15:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

122

0

Скільки води витекло з прорваної труби на Хмельницькому шосе у Вінниці, хто заплатить: відповідь від водоканалу

Скільки води витекло з прорваної труби на Хмельницькому шосе у Вінниці, хто заплатить: відповідь від водоканалу

 В КП «Вінницяоблводоканал» відповіли, скільки води витекло з труби на Хмельницькому шосе і хто буде платити


Скільки води витекло з прорваної труби на Хмельницькому шосе у Вінниці, хто заплатить: відповідь від водоканалу

Понад тисячу кубів води витекло з прорваної труби по Хмельницькому шосе 14 лютого, коли через аварію залило трамвайні колії і рух транспорту в частині міста на кілька годин був паралізований. 23 лютого редакція Вінниця.info  отримала відповідь від КП «Вінницяоблводоканал» на інформаційний запит. Ми запитували які об’єми втрати води, хто за воду буде платити, чи не врахують вінничанам в платіжки воду, якою вони не користувались, які причини аварії та хто понесе відповідальність за наслідки?

«На Ваш запит, стосовно аварійної ситуації по вул. Хмельницьке шосе інформуємо, що згідно даних автоматичної контрольної точки на розі вулиць Хмельницьке шосе та 600-річчя, аварійна ситуація на чавунному водогоні виникла о 6-39 год. 14.02.2017 року. Силами аварійної бригади о 8-23 водогін та бічні під'єднання були відключені, тим самим витік води був локалізований. Враховуючи те, що глибина промерзання ґрунту складає біля 50 см, а дощоприймальні пристрої біля бордюрів були перекриті мерзлим снігом, весь потік води, через нахил місцевості, зібрався в найнижчій точці вулиці. Щодо кількості води, яка вилилась на вулицю, то її обсяг можна визначити по формулам 2 і 4 “Методики розрахунку втрат питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання”, затвердженої Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 180 від 25 червня 2014 року, виходячи з відомого часу локалізації, діаметру труби і тиску в трубопроводі. Витрата води складе:

Скільки води витекло з прорваної труби на Хмельницькому шосе у Вінниці, хто заплатить: відповідь від водоканалу 

Ці втрати відносяться до явних витоків, які наряду зі схованими витоками, витоками з ємкісних споруд, витратами на пожежогасіння, крадіжками води, втратами при використанні приладів обліку води, згідно Постанови КМУ № 869 від 1 червня 2011 року із змінами “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги”, в дозволених обсягах включаються до тарифу на послуги з водопостачання.

Споживачі оплачують тільки ті обсяги, які зареєстровані їх квартирними приладами обліку.

Причиною аварії є нехтування в період будівництва цього водогону принципами лінійного розширення трубопроводу. Через це, в літній період у перший рік експлуатації , при досягненні температури  води 20-22 оС окремі стикові з'єднання отримали пошкодження, які з роками тільки посилювались. Дане порушення можливо виявити тільки безпосередньо при монтажі. Водогін був збудований у 80-ті роки минулого століття. Замовник — УКБ міської ради», - зазначено у відповіді.

Тобто, майже за годину на вулицю вилилось 1146 м. куб води. Споживачі платитимуть тільки ті обсяги, які зареєстровані їх квартирними приладами обліку. Споживачам, які не мають лічильників на воду «втрати води в дозволених обсягах включаються до тарифу на послуги з водопостачання»?

Щоб розуміти масштаби втрати, варто відмітити, що норма споживання холодної воли на 1 людину в місяць – 4 м. куб.

Скільки води витекло з прорваної труби на Хмельницькому шосе у Вінниці, хто заплатить: відповідь від водоканалу - фото 2

Скільки води витекло з прорваної труби на Хмельницькому шосе у Вінниці, хто заплатить: відповідь від водоканалу - фото 3

Вінниця.info